رسانه اقتصاد ترابری ایران

چهارشنبه, 5 آذر 1399

خودروهای پرنده

در حدود 60 تا 70 سال پیش، آینده ‌گراها  به ما وعده ی ساخت شهرهایی در فضا یا فرار از ترافیک ‌های سنگین در حمل و نقل درون شهری به وسیله ی پرواز با خودروهای خود بر فراز بزرگراه ‌ها را می ‌دادند، هنوز این فناوری ‌ها محقق نشده است. وقتی هنری فورد در سال ۱۹۴۰ گفت: «تلفیق هواپیما و خودرو در راه است. شاید مضحک برسد اما از راه خواهد رسید» هنوز صنعت خودروسازی به مرحله ی ترقی‌ و پیشرفت‌ های شگفت انگیز نرسیده بود. اما تلاش برای ساختن خودروی پرنده در بین خودروسازان بسیار جدی بود و تاکنون شرکت ‌های خودروسازی از تلاش خود برای تولید خودروهای پرنده دست نکشیده ‌اند و باید دید در نهایت کدام غول خودروسازی موفق به تولید انبوه خودروهای پرنده می ‌شود و حمل و نقل درون شهری چه زمانی به هوا می‌رود.

آئروموبیل

شرکت آئروموبیل (AeroMobil)  اسلواکی از جمله شرکت هایی است که هنوز به رؤیای خودروی پرنده باور دارد و معتقد است فناوری ‌هایی مانند مواد سبک وزن و موتورهای بهتر، به نقطه ‌ای رسیده ‌اند که می ‌توانند ساخت خودروهای پرنده را به واقعیت تبدیل کنند. این شرکت خودروسازی به تازگی در نمایشگاه تاپ مارکز (Top Marques) موناکو، از خودروی پرنده ی خود رونمایی کرده است.

این خودروی پرنده، چهارمین نسل از خودروهای پرنده ی ساخت تیم مهندسی آئروموبیل بوده اما اولین نمونه از خودروی پرنده‌ای است که توانسته مقررات هوایی و وسایل نقلیه حمل و نقل جاده ‌ای آمریکا و همچنین اتحادیه اروپا را تأمین کند. داگلاس مک‌اندرو، سرپرست بخش فنی آئروموبیل می‌ گوید: وقتی اولین نسخه خودروهای پرنده را می‌ ساختیم، این فناوری‌ های پیشرفته را در اختیار نداشتیم. اما اکنون می ‌توانیم از مواد بسیار سبک و موتورهای با توان بسیار زیاد بهره ببریم و به دلیل وجود این امکانات و همچنین بازار، راننده ‌ها می ‌خواهند در حرکت خود آزادی عمل داشته باشند. در واقع این تمایل اساس وجود شرکت آئروموبیل شده است. ما از دو سال گذشته، زمان ساخت اولین خودروی پرنده نسخه 3، در تلاش بودیم خودرویی سازگار و مطابق با استانداردهای قانونی بسازیم.

بدنه این خودروی پرنده از فیبرکربن بسیار سبک و با مقاومت بالا ساخته شده و برای پرواز از بال ‌هایی روی سقف خودرو استفاده می‌کند که در حالت رانندگی در جاده، جاسازی شده است. البته پرواز عمودی خودرو از داخل حیاط خانه را فعلاً باید فراموش کنید. چنین امکانی در حال حاضر وجود ندارد. در آینده شرکت آئروموبیل درنظر دارد نسخه ‌ای از این خودرو را به بازار ارائه دهد تا به طور کاملاً خودگردان در جاده و همچنین هوا براند. شما برای استفاده از این خودرو در اروپا و آمریکا، علاوه ‌بر گواهینامه رانندگی به گواهینامه پرواز نیز احتیاج دارید. حتی این شرکت، خدمات و اخبار فنی در خصوص تازه‌ ترین ‌های فناوری مربوط به رانندگی در جاده و همچنین پرواز را به ‌عنوان خدمات فروش ارائه خواهد داد.

پشت اتاق مسافر، موتور چهار سیلندر 2 لیتری توربوشارژ با توان 300 اسب‌ بخار (223 کیلووات)، به صورت افقی قرار گرفته است. این موتور می ‌تواند هنگام پرواز، خودرو را به سمت جلو با گام ‌های متغیر پیش براند و زمانی که خودرو در جاده حرکت می ‌کند، مانند ژنراتور عمل کرده و نیروی برق یک جفت موتور الکتریکی را تأمین کند. هر موتور، مختص هر کدام از چرخ‌ های جلوی خودروست. بنابراین این خودروی پرنده، از نوع هیبریدی است.

اما خودروهای جاده ‌ای به میدان نیروی وسیع ‌تر و کنترل دقیق ‌تر آلودگی نیاز دارند. بنابراین هیبریدی کردن خودروی پرنده مشکل ساخت موتوری را که با هر دو شرایط رانندگی در جاده و همچنین پرواز سازگاری داشته باشد، حل می ‌کند. اما چنین خودرویی، مانند ولت یا پریوس، نمی ‌تواند پر از باتری باشد یا برای شارژ به پریز برق وصل شود.

شرکت آئروموبیل می ‌گوید خودروی پرنده ی ساخت آنها، در عرض 3 دقیقه می‌ تواند برای پرواز تغییر شکل دهد و وقتی در جاده حرکت می ‌کند حدود 724 کیلومتر و هنگام پرواز کمی بیشتر از آن برد داشته باشد. این خودروی پرنده چندان ارزان نیست. قیمتش بین 3/1 و 6/1 میلیون دلار متغیر است و همین موضوع نشان می‌دهد چرا این شرکت نمایشگاه تاپ مارکز سوپرخودروهای سنگین را برای رونمایی از خودروی پرنده خود انتخاب کرده است.

هدف از ساخت خودروی پرنده کارآمدتر شدن حمل و نقل شخصی است زیرا افراد می توانند علاوه بر جاده ها، در آسمان نیز تردد کنند، به این ترتیب  مشکل ترافیک حل خواهد شد. همچنین با استفاده از آئروموبیل به حفظ محیط زیست کمک می شود. به گفته شرکت آئروموبیل، این خودرو با چهارچوب های قانونی کنونی هواپیماها و خودروها همخوانی دارد.

«تاتیانا  وبر» سخنگوی شرکت آئروموبیل می گوید: طراحی این خوردو از دهه١٩٩٠ میلادی آغاز شد و طی گذر زمان با پیشرفت فناوری یک خودرو با قابلیت عملکرد طراحی شد.

این خودرو طوری طراحی شده که در  پمپ بنزین های عادی قابلیت سوختگیری  برای موتور  Rotax۹۱۲ULS  خود را دارد. هنگامی که آئروموبیل به عنوان خودرو استفاده می شود،  طولی حدود ۵ فوت دارد اما در حالت هواپیما طول و عرض آن به ٢۶ و ١٩ فوت می رسد. چهارچوب خودرو از فولاد سبک ساخته شده و روکشی از جنس کربن دارد، وزن آن نیز ٩٢٢ پوند است. سرعت آئروموبیل٩٠ مایل بر ساعت  است. همچنین بال های خودرو  هنگامی که  به زمین می نشیند به طور خودکار تا می شوند و به همین دلیل راحت پارک می شوند. نسخه قبلی آن در سال ٢٠١۵ رونمایی شد اما طراحی آن ایده آل نبود  بنابراین سازنده تغییراتی ایجاد کرد. این خودرو دو نفره هم اکنون برای خلبان/ راننده و مسافر بسیار راحت است.

خودرو پرنده هیوندای

از طرفی شرکت هیوندای در حال توسعه یک خودرو پرنده است که می ‌تواند در شهرها و به عنوان تاکسی از آن استفاده کرد. هیوندای که هم اکنون بزرگترین خودروساز کره محسوب می‌ شود برنامه گسترده ‌ای برای تولید خودروهای برقی و خودروهای هوایی دارد. محصولات این شرکت احتمالاً بخشی از حمل و نقل درون شهری را متحول خواهد کرد و باعث ظهور تاکسی ‌های هوایی درون شهری خواهد شد.

محصول جدید این شرکت که هیوندای S-A1 نام دارد ظرفیت حمل پنج نفر را داشته و در سال ۲۰۲۸ وارد بازار خواهد شد.

این خودرو پرنده در حالت پرواز می ‌تواند به سرعت ۲۹۰ کیلومتر در ساعت برسد و تا ارتفاع ۶۰۰ متری از سطح زمین اوج بگیرد. این اتومبیل پرنده با یک بار شارژ می‌ تواند حدود ۱۰۰ کیلومتر پیمایش داشته باشد.

خودرو پرنده هیوندای کاملاً الکتریکی است و به صورت عمود پرواز از زمین بلند می شود. این شرکت فعلاً نمونه ی اولیه از این محصول را برای شرکت اوبر ساخته است. هیوندای S-A1 فعلاً در فاز اولیه است و احتمالاً دچار تحولات زیادی خواهد شد.

خودروهای پرنده ابتدا نیاز به راننده خواهند داشت اما از سال ۲۰۳۵ انتظار می رود که این محصولات کاملاً خودران شوند و دیگر نیازی به راننده در آنها نباشد. این موضوع می تواند کمک کند تا خودروهای اشتراکی هوایی نیز در آینده بازار تازه ‌ای در جهان پیدا کنند. تا پیش از خودران شدن این خودروهای پرنده، نیاز به تدوین برخی مقررات جدید برای تردد این خودروها در آسمان شهرهاست و فعالیت برای تدوین این قوانین در برخی کشورها آغاز شده است.

به غیر از هیوندایی، ایرباس چند سالی است که به دنبال توسعه خودروهای خودران پرنده است. در طرح این شرکت خودروهای خودران پرنده ی الکتریکی هستند و از طریق اپلیکیشن‌ هایی توسط کاربران فراخوانده می ‌شوند. این خودروها حتی می ‌توانند بخشی از متروهای شهری شوند. این طرح ماژولار در نظر گرفته شده و دارای سه بخش سامانه پرواز، کابین و پلت فرم زمینی است.

خودروهای پرنده تاکنون به تولید انبوه نرسیده ‌اند، اگرچه ژاپن اعلام کرده که می ‌خواهد از تاکسی ‌های پرنده رونمایی کند و دبیر ستاد توسعه فناوری ‌های فضایی و حمل ‌و نقل هوشمند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز گفته که تاکسی‌ های پرنده از مهر ماه به آسمان ایران می ‌آیند کشورهای بسیاری به دنبال خودروهای پرنده ‌اند تا بتوانند رفت و آمد را آسان و از حجم ترافیک کم کنند، اما تاکنون به صورت جدی تولید انبوه نشده اند. هنوز مشخص نیست که کدام‌ غول خودروسازی رؤیای خودروهای پرنده را به واقعیت تبدیل می ‌کند و صنعت خودروسازی جهان به کدام سمت می ‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *