رسانه اقتصاد ترابری ایران

زیر ساخت

جمعه, 7 اردیبهشت 1403
ایمنی جاده
راه ها کشش بار سنگین را ندارند؛

جاده های کشور در وضعیتی فراتر از بحران

یک فعال صنفی بخش حمل و نقل جاده‌ای با اشاره به توسعه نامتوازن کیفی و کمی جاده‌های کشور در سال‌های اخیر گفت: «اکنون حمل و نقل جاده‌ای بار به سمت فوق‌سنگین رفته ‌است اما زیرساخت جاده‌های ما توان کشش این بارها را ندارد و در حال نابودی است.»

به گزارش پایگاه خبری ترابران، وضعیت جاده‌‌های کشور در مناطقی از مرز بحران فراتر رفته است. این موضوع یک ادعا نیست؛ با یک سفر برون‌شهری و بین‌استانی این وضعیت اسفناک جاده‌ها و آزادراه‌ها بر همه ثابت می‌شود.

به استناد آخرین رتبه‌بندی تارنمای گلوبال اکونومی که مربوط به سال 2019 است ، کیفیت راه‌های ایران از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و رتبه آسیایی و جهانی ایران به ترتیب ۲۲ و ۷۷ است.

علاوه بر آن، بر اساس گزارشی که خبرگزاری دولت سال گذشته از راه‌های کشور نوشته، در ایران ۴۹۳ هزار و ۲۳۷ کیلومتر راه، شامل آزادراه(۲۷۹۳ کیلومتر)، بزرگراه(۱۹۲۸۲ کیلومتر)، راه اصلی(۲۲۵۱۹۳ کیلومتر) و راه فرعی و روستایی(۲۴۵۹۶۹ کیلومتر) وجود دارد. با این حال و با استناد به آمار تصادفات، کیفیت جاده‌ها به اندازه کمیت آنها نه‌تنها راضی‌کننده نیست، بلکه نگران‌کننده است. نگرانی، اضطراب و تشویشی‌ که غیرواقعی نیست و در سال‌های اخیر بر شدت آن افزوده شده است.

توسعه نامتوازن کمی و کیفی جاده‌ها

در همین زمینه، خداداد بکرانی، فعال صنفی بخش حمل و نقل جاده‌ای، یکی از رانندگانی است که از وضعیت راه‌ها و جاد‌‌ه‌های کشور گلایه دارد. او به ترابران می‌گوید: «خوشبختانه توسعه راه‌ها خیلی خوب بوده است اما متاسفانه همپای افزایش کمیتی جاده‌ها، کیفیت آنها بهبود نیافته است. کشور ما وسعت زیاد و جاده‌های کوهستانی و کویری زیادی دارد که این جاده‌ها و راه‌ها نیاز به رسیدگی دارند. اما متاسفانه نظارت کم است. به ویژه در موضوع حمل بار چه از سوی پلیس راه و چه از سوی سازمان راهداری نظارت خیلی کم است.»

بکرانی یادآور می‌شود: «هرچند قانون ابعاد و اوزان ابلاغ شد اما متاسفانه اجرایی نشد. اکنون حمل‌ونقل جاده‌ای به سمت فوق‌سنگین رفته‌است اما زیرساخت جاده‌های ما در حال نابودی است.»

فعال صنفی بخش حمل و نقل جاده‌ای با تاکید مجدد بر اینکه زیرساخت جاده‌‌ها قدیمی و کشش بار سنگین را ندارد، می‌گوید: «از یک سو ناوگان حمل و نقل ما فرسوده است و از سوی دیگر وزن بار بالاست و جاده‌ها کشش و تحمل این بارهای سنگین را ندارد. رسیدگی هم کم است بنابراین زیرساخت‌ها از بین می‌رود.»

جاده هست اما کیفیت نیست!

بکرانی با بیان اینکه هرچند توسعه جاده‌ها زیاد شده اما نظارت کم است، می‌گوید: «نباید از این نکته غافل شد که در کشور جاد‌ه‌‌هایی داشتیم که بسیار صعب‌العبور بود اما توسعه داده شدند، نمونه آن جاده یاسوج بود که ۱۱ تونل در طول آن زده و دو بانده شد. این اقدامات خوب انجام شده و کسی منکر نیست اما رسیدگی نمی‌شود و از ابتدا هم کیفیت مصالحی که استفاده می‌شود خوب نیست.»

او اضافه می‌کند: «مثلا زیرساخت جاده‌ای که از یاسوج به سمت فارس اتوبان شده است، خیلی ضعیف است و کشش و تحمل وزن بار بالا را ندارد. این نشان می‌دهد که از ابتدا کارشناسی نشده که ساخت جاده با ناوگان حمل‌ونقل همخوانی داشته باشد.»

بکرانی با گلایه از عدم اجرای قانون ابعاد و اوزان می‌گوید: «این اتفاق باعث شده که بسیاری از جاده‌ها خراب شوند. به طوری که روی جاده جای چرخ‌های ماشین دیده و همین باعث ایجاد تصادف و حادثه می‌شود.»

این فعال صنفی تاکید می‌کند که اگر نظارت‌ها دقیق صورت گیرد و از ابتدا در ساخت از مصالح با کیفیت استفاده شود می‌توان از جاده‌های کشور برای سالیان سال استفاده کرد بدون اینکه مشکلی به وجود آید.

بکرانی توضیح می‌دهد: «مثلا آسفالتی که برای جاده‌ها استفاده می‌کنند مطابق با استانداردها نیست و کیفیت ندارد. پیمانکاری که کار به او سپرده می‌شود استانداردها را رعایت نمی‌کند و همین باعث شده جاده داشته باشیم اما کیفیت نداشته باشند.»

هشدار نسبت به وضعیت بحرانی جاده‌ها

اما تنها رانندگان و مردم عادی نیستند که از کیفیت راه‌ها و جاده‌های کشور گلایه دارند. حتی وزیر راه و شهرسازی در افتتاحیه پانزدهمین همایش و نمایشگاه ملی قیر، آسفالت و ماشین‌آلات در انتقاد از کیفیت قیر مورد استفاده در تولید آسفالت اذعان کرده بود که نارضایتی‌هایی درباره کیفیت آسفالت مورد استفاده در پروژه‌ها وجود دارد که برخی از این نارضایتی و انتقادها درست است. آسفالت‌ها ضخامت زیادی دارند و به همین دلیل قیر زیادی در آنها استفاده می‌شود اما در جاده‌های مابا یک بارندگی آسفالت‌ها  ترک می‌خورند.

علاوه بر وزیر راه و شهرسازی، فریدون مقدس نژاد، رئیس کمیته علمی پانزدهمین همایش و نمایشگاه ملی قیر، آسفالت و ماشین آلات نیز نسبت به وضعیت بحرانی جاده‌ها و راه‌های کشور هشدار داده و گفته بود: «برآیند روسازی راه‌ها روند نزولی دارد و اگر با همین روند پیش برویم و منابع جدید پیش‌بینی نشود در سال‌های آینده راه‌ها غیرقابل استفاده می‌شود. »

به گفته او  از سال ۹۶ تا ۱۴۰۱ متوسط کیفیت راه‌های کشور از ۸۱ به ۷۳ رسیده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *