رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل بین‌الملل

یکشنبه, 9 اردیبهشت 1403
موانع ترانزیتی
کلید حل مشکلات فقط در دست دولت است؛

وزیر راه و شهرسازی دغدغه حمل و نقلی ندارد

رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق بازرگانی ایران با برشماری مشکلات ترانزیتی و حمل و نقل بین‌المللی ایران، کلید حل مشکلات را در دست دولتمردان دانست و گفت این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی دغدغه حمل و نقلی ندارد.

رضا رستمی، رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق بازرگانی ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار ترابران، عمده‌ترین مشکلات حوزه حمل و نقل بین‌المللی را تعلیق ایران از بیمه سبز، عدم اعطای ویزا به رانندگان ایرانی از جانب کشورهای اروپایی و فرسودگی ناوگان دانست و درباره تداوم این مشکلات اظهار کرد: «کلید حل این مشکلات در دست دولت است. ما در جلسات شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی با بخش دولتی مشکلات را به سمع و نظر دولتی‌ها رساندیم، حالا دیگر رفع آنها به دولت بستگی دارد.»

این فعال اقتصادی افزود: «مشکلات بیمه سبز و ویزا،  به بخش خصوصی مربوط نیست و به بخش دولتی ارتباط دارد. برای مثال دولت و وزارت امور خارجه باید برای بیمه سبز مذاکره کنند که ایران از حالت تعلیق خارج شود، فقط برای نوسازی ناوگان بخش خصوصی می‌تواند حلال مشکل باشد که باز هم کلید اصلی در دست دولت است زیرا دولت باید حمایت کند و تسهیلات دهد.»

نمی‌توان با همه جنگید

رستمی با اشاره به تضعیف حمل و نقل کشور بر اثر تداوم این مشکلات و به کنار گذاشته شدن ایران در برخی پروژه‌ها اشاره کرد و گفت: «متاسفانه به خاطر برخی تحریم‌ها و عدم انجام برخی تعهدات ایران از پروژه‌های بین‌المللی حمل و نقلی مانند کریدورهای ترانزیتی کنار گذاشته می‌شود و همین موضوع باعث می‌شود کشورهای دیگر از ایران پیشی بگیرند.»

او تصریح کرد که در هر صورت باید بپذیریم هرچقدر بتوانیم تعاملات بین‌المللی خود را بیشتر کنیم، می‌توانیم از بحث ترانزیتی و کریدورهای شمالی-جنوبی و شرقی – غربی و موقعیت خوب جغرافیایی ایران بهره ببریم.

رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق بازرگانی ایران درباره تاثیر عدم وجود سرمایه‌گذاری خارجی در بازی ندادن ایران در پروژه‌ها، بیان کرد: «نخستین چیزی که سرمایه‌گذار می‌خواهد، امنیت اقتصادی است. بحث‌های تحریم بسیار بر نگرانی سرمایه‌گذاران موثر است و باید واقعیت را بپذیریم که دنیا، دنیای ارتباطات است.»

رستمی تاکید کرد: «ما باید با کشورهای بین‌المللی ارتباط داشته باشیم، تنها یک کشور صهیونیستی وجود دارد که با آنها مشکلات دینی و مذهبی داریم اما با کشورهای دیگر که جنگ نداریم. ما نمی‌توانیم با همه کشورها دعوا کنیم، بلکه باید سیاست‌های خارجی خود را به‌گونه‌ای تنظیم کنیم که به نفع ارتباط بین‌المللی ما باشد، زیرا برای پیشرفت اقتصادی این مراودات لازم است.»

رضا رستمی

از دیگران عقبیم!

رستمی با تاکید بر ضرورت رفع ضرب‌الاجلی مشکلات حوزه حمل و نقل تصریح کرد: «ما در همه زمینه‌ها از بقیه کشورها عقب ماندیم، نخستین موضوع مهم در بحث ترانزیت آن هم به کشورهای اروپایی بیمه سبز است، اما متاسفانه ایران از آغاز سال ۲۰۲۴، از عضویت در کنوانسیون بیمه سبز تعلیق شده است و این یک هجمه سنگینی برای بخش حمل و نقل بین‌المللی ایران و ترانزیت کشورمان بود.»

او با عنوان اینکه بحث صدور ویزا برای رانندگان ما یکی دیگر از مشکلات بخش ترانزیت است، بیان کرد: «همه این مسائل باعث می‌شود کشور ما از کشورهای همسایه کندتر حرکت کند.»

رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: «یکی دیگر از مولفه‌هایی که در بخش حمل‌ونقل تاثیرگذار است، بحث کامیون‌ها و عمر ناوگان است. این در حالی است که عمر ناوگان ما بسیار بالاست و ناوگان فرسوده‌ای داریم و برای نوسازی باید گام‌های بسیار جدی برداریم که عزم دولت و بخش خصوصی برای تحقق این کار لازم است.»

به گفته رستمی؛ باید این آسیب‌ها را کم کنیم تا فاصله ما با کشورهای منطقه کمتر شود. در  غیر این صورت، این فاصله همچنان بیشتر و بیشتر خواهد شد.

صرفه‌جویی با نوسازی ناوگان

او در ادامه درباره پیشنهادهای کمیسیون حمل و نقل اتاق برای حل مشکلات اعلام کرد که پیشنهاد ما این است که در بحث نوسازی ناوگان، باید تسهیلات خوبی فراهم شود و از همان صرفه‌جویی که در انرژی و سوخت حاصل می‌شود، این تسهیلات تامین اعتبار شود.

این عضو اتاق بازرگانی درباره تاثیر نوسازی ناوگان بر مصرف انرژی اظهار کرد: «کامیون‌های مستهلک ۵۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر استفاده می‌کنند اما کامیون‌های نو، ۲۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر استفاده دارند. در نتیجه نوسازی ناوگان ۵۰ درصد کاهش مصرف سوخت را به همراه دارد که دولت می‌تواند از محل صرفه‌جویی در مصرف سوخت به نوسازی ناوگان تسهیلات ارائه دهد.»

رستمی افزود: «همچنین نوسازی ناوگان با کاهش آسیب به جاده بر ایمنی جاده‌ها موثر است و هزینه نوسازی و نگهداری جاده را کاهش می‌دهد، اما وقتی عمر ناوگان زیاد باشد، ایمنی در جاده‌ها کاهش پیدا می‌کند.»

گلایه بخش از بذرپاش

رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق بازرگانی ایران به عزم دولت برای حل مشکلات تاکید کرد و گفت: «دولت باید در بخش حمل‌ و نقل توجه بیشتری داشته باشد . متاسفانه اکنون گلایه بخش حمل ‌و نقل از نفر اول وزارت راه، یعنی وزیر راه و شهرسازی است.»

رستمی اضافه کرد: «از روزی که آقای مهرداد بذرپاش به عنوان وزیر راه و شهرسازی منصوب شده است، با تشکل‌های حمل‌ونقلی، چهاز دریایی و ریلی گرفته تا جاده‌ای و هوایی جلسه نگذاشته استو همه هم و غم ایشان و دیگر دولتمردان موضوع مسکن است. وزیر راه حتی به نامه‌های انجمن‌ها هم پاسخ نمی‌دهد.»

او در پایان گفت: «وقتی بخش خصوصی به نفر اول وزارتخانه دسترسی نداشته باشد، مشکلات نه تنها رفع نمی‌شود بلکه روز به روز حادتر و بزرگ‌تر می‌شود و توان بخش خصوصی را برا ادامه حیات از بین می‌برد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *