دبیر سابق انجمن شرکتهای هواپیمایی نرخگذاری بلیت هواپیما را بیهوده دانست و اظهار کرد که مکانیسم نرخگذاری کاملاً اشتباه است زیرا یک نمونه و یک تایپ هواپیما را به صورت پایه در نظر میگیرند بدون اینکه متغیرهای دیگر را در بهای تمام شده لحاظ کنند، قیمتگذاری میکنند.
حمیدرضا غوابش، دبیر سابق انجمن شرکتهای هواپیمایی، در گفتوگو با خبرنگار ترابران درباره مشکل کمبود بلیت عنوان کرد: «در این زمینه، عرضه و تقاضا با هم منطبق نیست. به صورتی که تقاضای ما بسیار بیشتر از میزان ناوگانی است که در سطح خدمات و سرویس هستند.»
او درباره نرخ بلیت هواپیما اظهار کرد: «نرخگذاری برای بلیت هواپیما اساسا کار بیهودهای است. ما هیچوقت نمیتوانیم بهای تمام شده یک ساعت پرواز را محاسبه کنیم و به همه مسیرها، ناوگانها و شرکتها تعمیم دهیم.»
این کارشناس صنعت هواپیمایی با تاکید بر اینکه ماهیت نرخ این است که در یک بازار رقابتی شکل بگیرد، گفت: «نرخگذاری به هر شیوه دیگری که باشد، بدون شک تبعاتی به همراه دارد. به صورتی که قیمت کمتر از بهای تمامشده است و انعظاف ندارد و شناور نیست که همین عدم انعطافپذیری نرخ در بازار به خودی خود، مشکل ایجاد میکند.»
غوابش با یادآوری اینکه سالیان سال است با نرخگذاری دستوری مواجهیم، تصریح کرد که مکانیسم نرخگذاری کاملاً اشتباه است زیرا یک نمونه و یک تایپ هواپیما را به صورت پایه در نظر میگیرند بدون اینکه متغیرهای دیگر در بهای تمام شده را در آن لحاظ کنند.»
دبیر سابق انجمن شرکتهای هواپیمایی با بیان اینکه این متغیرها را نمیتوان محاسبه کرد زیرا هر لحظه تغییر میکنند و با فرض ثابت بودن متغیرها این نرخگذاری انجام میشود، تاکید کرد که دخل و تصرفها در بازار باعث شده نرخها مشخص نباشد و مردم سردرگم شوند.
ترس از آزادسازی نرخ بلیت هواپیما
غوابش با تاکید بر اینکه نرخ بلیت باید آزاد شود، بیان کرد: «تعداد بازیگران در حملونقل هوایی زیاد است و باید در یک رقابت بازرگانی، نرخ را شکل دهند.»
او درباره عدم انجام آزادسازی اظهار کرد: «فکر میکنند اگر نرخ را آزاد کنند، شرکتها هر قیمتی که دلشان میخواهد میتوانند ارائه دهند اما چنین نیست و نرخ در بازار با میزان تقاضا ارائه میشود. نرخ باید تابعی از تقاضا باشد زیرا که ماهیت بازار چنین است.»
این کارشناس صنعت هوایی درباره رفتار اخیر دولت در اختلاف با شرکتهای هواپیمایی، عنوان کرد که زمانی که درباره دولت سخن میگوییم، نهادهای مختلف مانند شورای عالی هواپیمایی، سازمان هواپیمایی کشوری و سازمانهای نظارت بر حقوق مصرفکننده و … را در نظر داریم.»
غوابش ادامه داد: «این نهادها مسئله را پیچیدهتر میکنند و سردرگمی بیشتری را به وجود میآورند؛ زیرا همه این نهادها، رویکردهای متمایزی دارند و هرکدام با نگاه متفاوتی به صنعت نگاه میکنند و این تفاوت نگاه و رسالت، تعارض هم ایجاد میکند. همین تعارض منافع و دیگاه بین نهادهای مختلف، معضلی جدی در صنعت ایجاد کرده است.»
قوانین دستوپاگیر صنعت هوایی
دبیر سابق انجمن شرکتهای هواپیمایی درباره دیگر مشکلات صنعت گفت: «به جز تکلیفی بودن نرخ، قوانین حاکم بر صنعت دستوپاگیر است. نظارتهایی که قرار است در جاهای خاص، مانند حوزه ایمنی، انجام شود، انجام نمیشود و مطمئن نیستیم که همه نظارتها به موقع انجام میشود.»
غوابش با اشاره به اینکه تحریم هم به عنوان یک عامل خارجی، یک معضل است، تاکید کرد که در مجموع عوامل داخلی و خارجی صنعت را دچار چالش کردهاند و باید درنظر داشت که صنعت حمل و نقل هم یک زنجیره از خدمات است که کنار هم معنا و مفهوم پیدا میکند.
او افزود: «نمیتوان ناوگان را توسعه داد اما زیرساخت فرودگاهی را درنظر نگرفت یا ۴۰۰ هزار متر مربع ترمینال در فرودگاه امام ساخته شود، اما ناوگانی نباشد که این حجم از ظرفیت را پوشش دهد.»
غوابش در پایان خاطرنشان کرد که این زنجیره باید با هم دیده شود که متاسفانه چنین دیدگاهی در سیاستگذاران وجود ندارد.