شماره 221 ماهنامه ترابران (ماهنامه اقتصاد ترابری ایران) با عنوان «خانه قانونزده» در مرداد ماه منتشر شد.
به گزارش پایگاه خبری ترابران، شماره 221 ماهنامه ترابران (ماهنامه اقتصاد ترابری ایران) برای بازه زمانی مرداد ماه با عنوان «خانه قانونزده» در 168 صفحه منتشر شد. در پرونده «بزنگاه» این شماره با عنوان «رانندگی بیراهنمایی» بهمنظور ارزیابی میزان بازدارندگی جرائم رانندگی و تاثیر افزایش آنها در کاهش تصادفات در میزگردی با حضور دکتر اسماعیل قدیمی، مدرس رشته علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی؛ سرهنگ سیدهادی هاشمی، رئیس سابق پلیس راهور تهران؛ حمید صفریان، رئیس کمیته فرهنگی جمعیت طرفداران ایمنی راهها؛ احمد کسائی، کارشناس حوزه ایمنی ترافیک؛ دکتر علیرضا خاوندی، عضو هیئتعلمی دانشگاه زنجان، دکتر مهران قربانی، مشاور رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای، هرمز ذاکری، کارشناس حوزه مقررات ایمنی چالشهای اجرایی شدن افزایش جرائم رانندگی بررسی شده است. گزارش کامل این جلسه که ششمین میزگرد از سلسله نشستهای ماهنامه ترابران و جمعیت طرفداران ایمنی راهها بود با عنوان «خانه قانونزده» منتشر شده است.
در پرونده «اقتصاد کلان» این شماره از ترابران با عنوان «گسلهای اقتصادی»، دکتر حسین سلاحورزی، رئیس سازمان ملی کارآفرینی و دکتر پدرام سلطانی، نایبرئیس سابق کنفدراسیون اتاقهای بازرگانی آسیا – اقیانوسیه با توجه به شکلگیری تدریجی اتحادهای جدید، موضوع قرارگیری ایران در نقشه ژئوپلیتیکی آینده جهان را امکانسنجی کردند و برای آن پیشنهادهایی ارائه دادند. گزارش حاصل از این گفتوگو در مطلبی با عنوان «چالش شاهراه مسدود» آمده است.
در گزارش دیگر این پرونده با عنوان «شاخص جدید آمادگی کسبوکار چگونه کار میکند؟» شرایط اقتصادی کشورمان برای ارزیابی و رتبهبندی با این شاخص توسط مهراد عباد، عضو هیئتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران و منیژه طبیبی، معاون مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسبوکار وزارت امور اقتصادی تحلیل شده است.
در پرونده «لنگرگاه» این شماره از ترابران با عنوان «تحدیدات دریایی»، مطلب «هزینههای گندزدایی» گزارش جامعی درباره اجرای کنوانسیون مدیریت آب توازن کشتیها از سپتامبر 2024 است که خبرنگار ترابران برای تهیه و تنظیم این گزارش به سراغ نادر پسنده، مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی، کاپیتان عمران سعیدی سامانی، عضو کمیته تجهیزات پردازش آب توازن کشتیهای نفتکش ایران، حسنرضا صفری، مدیرعامل موسسه ردهبندی ایرانیان و دکتر مسعود پلمه، دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران رفته است.
دیگر گزارش این پرونده با عنوان «آبنگاری؛ از دیروز تا امروز» حاصل گفتوگوی خبرنگار ترابران با شهریار قرهداغی، رئیس هیئتمدیره انجمن هیدروگرافی و هادی رسولزاده، یکی از کارشناسان هیدروگرافی درباره وضعیت ایران در حوزه آبنگاری است.
«امواج سرخ بحران» واپسین گزارش این پرونده است که به نقش تنشهای نظامی در افزایش ریسک حمل و نقل کانتینری و دریایی نگاه انداخته است.
در پرونده «فرودگاه» این شماره با عنوان «برنامه پرواز»، نخستین مطلب حاصل گفتوگوی خبرنگار ترابران با دکتر علی واحدی، مسئول بخش حمل و نقل هوایی در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره ساخت هواپیمای بومی مسافری در ایران است که همه اما و اگرهای این پروژه ارزیابی شده و با عنوان «برای رسیدن به سیمرغ» منتشر شده است.
«راه سعادت آزادی است؟» گزارش دیگر این پرونده است که نظرات موافقان و مخالفان در آن جمع شده و حاصل گفتوگو با مهندس علیرضا منظری، مهندس خلیلالله معمارزاده و مهندس آرمان بیات از کارشناسان حمل و نقل هوایی است.
آخرین گزارش این پرونده با عنوان «بازار هوانوردی خاورمیانه» درباره تبدیل شدن منطقه خاورمیانه به یکی از قطبهای اصلی هوایی جهان است.
پرونده دیگر این شماره ترابران «زیستگاه» با عنوان «مکافات عمل» است که «اعلام جرم!» نخستین گزارش این پرونده درباره معضل سوختهای فسیلی و تاثیر مخرب آن بر محیط زیست حاصل مناظره شهرام اتفاق، پژوهشگر اقتصاد سیاسی محیط زیست و محمد درویش، فعال و کنشگر محیط زیست است.
در واپسین گزارش این شماره از ترابران، تاثیر طرحهای توسعهای ترکیه اعم از داپ و گاپ بر دسترسیهای اقتصادی ایران و همچنین عملکرد کشورمان در مقابل این تهدیدات در گفتوگوی خبرنگار ترابران با ناصر خلقی، کارشناس و پژوهشگر حوزه آب بررسی شده است. حاصل این گفتوگو در گزارشی با عنوان «نقشهای بر آب» منتشر شده است.
♦شماره 221 ماهنامه ترابران را میتوانید از باکس زیر دانلود کنید.
شماره 221 ماهنامه ترابران، در 168 صفحه با فرمت PDF و حجم 24.5 مگابایت