یک فعال اقتصادی در استان گیلان که از روابط نزدیکی با فعالان اقتصادی و مسئولان روسی برخوردار است پشتپرده تاخیر روسیه در پرداخت وام ساخت راهآهن رشت - آستارا را فاش میکند و میگوید که روسیه با این شرط وام را به طرف ایرانی میدهد که هم خودش ناظر بر پروژه باشد و هم وام به صورت مرحلهای و بر اساس پیشرفت کار به پیمانکار ایرانی داده شود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، در حالی که برخی از اعضای کمیسیون عمران مجلس و مسئولان پیشین وزارت راه از جمله خیرالله خادمی مدعی شده بودند که روسیه برای پرداخت نکردن وام ساخت راهآهن رشت – آستارا بهانه میگیرد اما جلیل جلالیفر، فعال اقتصادی کشور که با فعالان اقتصادی و مسئولان روسی ارتباط دارد، میگوید وام روسیه آماده و کمکاریها از داخل ایران است.
او در گفتوگو با ترابران با بیان اینکه متاسفانه رئیس کمیسیون عمران مجلس اطلاعات غلطی دارد و باید پیگیری شود که چرا اطلاعات غلط به او میدهند، اظهار میکند: «راهآهن رشت – آستارا پروژهای است که روسیه به جد دنبال آن احداث است و پول این پروژه را تامین و آماده کرده است. پیشبینی روسیه این است که احداث راهآهن رشت – آستارا بین ۳ تا ۵ سال زمان ببرد اما این به شرطی است که روسیه بالای سر کار باشد وگرنه اگر قرار باشد پول را به شرکت ساخت بدهند، همه این مبلغ در داخل کشور ذوب میشود و صرف این پروژه نخواهد شد.»
جلالیفر با بیان اینکه بهترین کار این است که روسیه مجری این طرح باشد، میگوید: «روسیه نیز به دنبال همین موضوع است. به این صورت که شرکتهای ایرانی پیمانکار میشوند و به صورت ماهیانه بر اساس صورت وضعیت پول را از روسیه دریافت میکنند.»
او تاکید میکند: «اینکه آقایان انتظار داشته باشند روسیه پول را تمام و کمال در اختیار ایران قرار دهد، انتظار بهجایی نیست و اشتباه بزرگی هم هست چون تجربه نشان داده است که به این روش پروژه پیش نمیرود. بهترین روش همین است که پول وام به صورت مرحلهای به پیمانکاران ایرانی و بر اساس پیشرفت کار پرداخت شود. با این روش، کار سریع جمع میشود و سرنوشت پروژههای دیگر را پیدا نمیکند.»
وام طرف روس آماده است
این فعال اقتصادی میگوید: «بر اساس اطلاعاتی که بنده از طرف روسی دارم روسیه این وام را تامین کرده و آماده است. پس کمکاری از طرف روسی نیست و از طرف ایران است. رئیس کمیسیون عمران مجلس که مدعی است روسیه زیر قولش زده بیاید بگوید چند متر زمین را تملک کردهاند. اصلا مسیر تملک نشده است. شما ابتدا مسیر را تملک کنید تا روسیه بیاید کار را شروع کند. اینکه انتظار دارند روسیه پول تملک را هم بدهد یک بحث دیگر است. اگر قرار است چنین اتفاقی بیفتد باید مذاکره جداگانه با روسیه شود که من معتقدم کار درستی نیست چون قرار است روسیه این پول را به ایران به صورت وام بدهد و ما باید این پول برگردانیم.»
جلالیفر تاکید میکند: «روسیه از نظر تامین منابع مالی مشکلی ندارد و نخواهد داشت. تمام قصور و کوتاهیها از سوی مدیریت سابق شرکت زیرساخت و وزارت راه است. شروع احداث این خط آهن فقط و فقط به خاطر مدیریت ناکارآمد و ضعیف شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقلی کشور و وزارت راه یک سال عقب افتاد.»
او با تاکید بر اهمیت کریدور شمال به جنوب برای روسیه گفت: «کریدور شمال به جنوب کریدور بسیار مهمی است و با ساخت راهآهن رشت-آستارا ، آن کریدور تکمیل و آذربایجان هم به خط ریلی ما متصل میشود و در نتیجه قدرت اقتصادی و سیاسی و ملی کشور تقویت میشود.»
جلالیفر میافزاید: «تا ما بخواهیم این کریدور را تکمیل کنیم، کریدور استانبول-ازمیر به فاو که از مسیر اقلیم کردستان میگذرد تمام میشود؛ زیرا آنها به سرعت در حال کار بر روی این مسیر هستند اما متاسفانه ما هنوز اندر خم یک کوچهایم.»
الزام روسیه به مشارکت منطقی نیست
این فعال اقتصادی همچنین درخواست طرف ایرانی مبنی بر لزوم روسیه بر مشارکت در این طرح را منطقی نمیداند و میگوید: «مشارکت که اجباری نیست. اگر روسیه در آینده از این کریدور استفاده کند باید هزینهاش را پرداخت کند در نتیجه مطرح کردن این بحث خودش یک انحراف است. هر کشوری وظیفه دارد برای توسعه قدرت ملی روی قدرت اقتصادی کار کند. یکی از مولفههای توسعه قدرت اقتصادی هم توسعه زیرساختهاست. دولت وظیفه دارد که این زیرساختها را تهیه کند. سوال مهمتری که وجود دارد این است که اصلا چرا دولت باید برای ساخت راهآهن رشت – آستارا وام بگیرد؟ چرا خودش را موظف نمیکند که هزینههای اضافی را کم کند و این پروژه را خودش انجام دهد. بنابراین این صحبتها که روسیه باید مشارکت کند صحبتهای انحرافی است و میخواهند از وظیفه اصلی که بر دوششان است شانه خالی کنند.»
او تاکید میکند: «در آینده که این خط راه بیفتد نرخ خدمات را دولت مشخص میکند. دولت هم باید بر اساس نرخ حاکم بر بازار این نرخ را تعریف کند. اگر نرخی بگذارد که بالاتر از کانال سوئز و دریای مدیترانه و دریای سرخ باشد باید قیمت را پایین بیاورد و قیمت را رقابتی کند.»
او با بیان اینکه اگر این خط ریلی صرفه اقتصادی نداشت روسیه اصرار نمیکرد که ساخته شود» میگوید: «روسیه سند راهبردی دارد که از سال ۲۰۰۸ استراتژی را مشخص کردهاند و درباره کریدور شمال به جنوب یک سند توسعه ژئوپلیتیک جداگانه دارند که در ۲۰۱۷ مصوب کردند که بر حمل کالا و توسعه ترانزیت از قلمرو ایران به کشورهای آفریقای شمالی و هند و کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس تاکید دارد. بنابراین این حرفها که روسیه تمایل به سرمایهگذاری ندارد حرف بیمحتوایی است.»
این فعال اقتصادی یادآور میشود: «هنوز روسها بندر کاسپین را نمیشناسند و نمیدانند به ریل متصل شده است. ما از نظر تبلیغات بسیار ضعیف هستیم. در حالی که به راحتی میتوان کالا را از بندرعباس به بندر کاسپین آورد.»