رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل

دوشنبه, 24 اردیبهشت 1403
بحران اربعین
دولت چگونه بحران کمبود اتوبوس را در اربعین سال گذشته پشت سرگذاشت؟

ضرر میلیاردی شرکت‌های مسافربری با اجاره اتوبوس ویژه اربعین

مدیر یک شرکت اتوبوسرانی داخلی که برای اربعین سال گذشته از ترکیه اتوبوس اجاره کرده بود، با تاکید بر اینکه دیگر این کار را نخواهیم کرد، می‌گوید: «به واسطه نقض قول دولت و عدم ایفای تعهدات حمایتی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی از شرکت‌های مسافربری که برای برگزاری مراسم اربعین، اتوبوس از کشورهای همسایه اجاره کرده بودند، متحمل ضرر ۱۱ میلیارد تومانی شده است.»

به گزارش پایگاه خبری ترابران، تیر ماه سال گذشته بود که با توجه به کمبود اتوبوس، دولت رئیسی برای برگزاری مراسم اربعین و اعزام زائران به کربلا اعلام کرده بود که شرکت‌های مسافربری جاده‌ای می‌توانند با حمایت دولت از کشورهای همسایه اتوبوس اجاره کنند. چند شرکت مسافربری تمایل داشتند که این کار را انجام دهند اما نکته مهم این ماجرا ضررهای میلیاردی آنها به واسطه عدم حمایت دولت است. به صورتی که به دنبال تصویب دوباره مصوبه واردات 2000 دستگاه اتوبوس برای رفع نیاز برگزاری مراسم اربعین، مدیرعامل یک شرکت مسافربری که طرف قرارداد با شرکت‌های ترکیه‌ای بود، می‌گوید در ماجرای اجاره اتوبوس از ترکیه ۱۱ میلیارد تومان ضرر کرده است و اکنون هیچ کس پاسخگوی او نیست.

رفع بحران کمبود اتوبوس اربعین به بهای ضررهای میلیاردی

او با بیان اینکه این کار نخستین تجربه ما بود، توضیح می‌دهد: «رانندگان خارجی بودند، زبان ما را نمی‌دانستند و با مسیر هم ناآشنا بودند و از همه مهم‌تر اینکه کارت‌سوخت نداشتند؛ بنابراین مشکلات زیادی داشتیم اما به هر حال با کرایه این اتوبوس‌ها بحران کمبود اتوبوس در اربعین رفع شد، اما متاسفانه ما ۱۱ میلیارد تومان ضرر کردیم. اسفناک‌تر این است که شرکت‌های ترکیه‌ای هنوز مدعی هستند که از ما طلبکارند!»

او ادامه می‌دهد: «آنها می‌گویند قراردادشان با ما روزانه بوده اما چیزی که ما با آنها طی کرده بودیم، سرویسی بوده است. با این حال چون کار با عجله و در زمان اندک صورت گرفت و هدف این بود که مردم معطل و کشور با بحران مواجه نشود به این‌گونه مسائل چندان دقتی نشد و در نهایت چوبش را ما خوردیم.»

مدیرعامل این شرکت مسافربری درباره روند کار در کرایه اتوبوس‌ها از ترکیه می‌گوید: «پارسال چندین شرکت ما و چند شرکت مسافربری دیگر به همراه مدیران وزارت راه به ترکیه رفتیم اما وقتی به ایران بازگشتیم همه شرکت‌ها عقب نشستند و قبول نکردند این کار را بکنند. مسئولان وزارت راه به ما گفتند شما به خاطر منافع کشور و اعتقادات خود و مردم این کار را بکنید. وقتی که ما به آنها اعلام کردیم که این کار برای ما ضررده است، مسئولان دولتی گفتند ما ضرر شما را جبران می‌کنیم.»

او می‌افزاید که قراردادی با شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ایران به عنوان حامی اجاره اتوبوس ویژه اربعین بسته شد که از محل درآمد شرکت نفت ضرر احتمالی این شرکت مسافربری داخلی جبران شود اما تا به امروز هیچ‌گونه اقدامی نشده و ریالی به ما پرداخت نشده است.

اجاره اتوبوس از ترکیه

شرکت نفت دستور وزیر را هم روی زمین گذاشت

مدیر این شرکت مسافربری داخلی می‌گوید که دو بار از وزیر راه‌وشهرسازی دستور گرفته که طلب شرکتش تسویه و پرداخت شود اما توجهی به این دستور نشده است.

او توضیح می‌دهد: «آنها می‌گویند قرار بود شما ۵۰۰ ماشین بیاورید اما چون ۵۰ اتوبوس کرایه کردید به تعهد خود عمل نکرده‌اید! این در حالی است که کرایه ۵۰۰ دستگاه اتوبوس اصرار آقایان بود و ما قبول نکرده بودیم.»

او اضافه می‌کند: «از آن طرف شرکت ترکیه‌ای می‌گوید باید ۷۰۰ هزار دلار پرداخت کنیم. بنده تا امروز ۴۰۰ هزار دلار پرداخت کرده‌ام و آنها مدعی‌اند که ما هنوز بدهکار هستیم.»

این فعال صنفی با بیان اینکه من اتوبوس خودم را فروختم و بدهی‌ها را داده‌ام، می‌گوید: «من یک نفره وسط آمده و به تعهدی که دادم عمل کردم. شرکت ما جلوی بحران را گرفت اما الان نباید جواب ما این‌گونه داده شود. اتوبوسی که من ۱۵ میلیارد تومان فروختم تا بدهی‌هایم را به شرکت ترکیه‌ای بدهم اکنون ۲۵ میلیارد تومان شده است.»

بحران اربعین در راه است

پیش‌بینی او از وضعیت امسال اتوبوس‌ها در زمان اربعین مانند وضعیت سال گذشته است و می‌گوید امسال را در ایام اربعین با بحران کبود اتوبوس مواجه خواهیم شد. اگر دوباره موضوع اجاره اتوبوس از کشورهای همسایه هم مطرح شود دیگر کسی از بخش خصوصی پا به این عرصه نمی‌گذارد و برای این کار داوطلب نمی‌شود. بهترین کار این است که اگر قرار شد دوباره از ناوگان کشورهای همسایه استفاده کنیم، خود دولت پای میز مذاکره رود و قرارداد امضا کند.

او می‌گوید: «امسال هم حتما کمبود اتوبوس خواهیم داشت چرا که اتوبوس‌های درجه یک جذب کارخانه‌هایی مثل عسلویه و گل‌گهر سیرجان شده‌اند و ماهی ۴۰۰ میلیون تومان برای ۳۰ کیلومتر جابه‌جایی در روز می‌گیرند. معلوم است اتوبوسی که برای ۳۰ کیلومتر ۴۰۰ میلیون تومان در ماه می‌گیرد، نمی‌آید با این کرایه‌ها کار کند! معلوم است که نمی‌آید و برایش مقرون به صرفه نیست. اتوبوس او ۲۵ میلیارد تومان قیمت دارد و مشخص است معلوم به این مسیر پا نمی‌گذارد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *