رسانه اقتصاد ترابری ایران

اقتصاد کلان

چهارشنبه, 15 اسفند 1403
بودجه
با بودجه ۳۵ همتی صداوسیما چه کارهایی در حوزه حمل‌ونقل می‌توان کرد؟

رؤیای راهسازی و نوسازی ناوگان با بودجه صداوسیما

بودجه صداوسیما برای سال ۱۴۰۴ در حالی به ۳۵ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که با این رقم می‌توان چند پروژه اصلی را در حوزه حمل‌ونقل تکمیل کرد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، افزایش نجومی بودجه صداوسیما برای سال ۱۴۰۴ در هفته‌های اخیر سروصدای زیادی در رسانه‌ها به راه انداخته است. این بودجه برای سال ۱۴۰۴ به میزان قابل توجهی افزایش یافته و به حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم در بودجه سال جاری ۲۴ هزار میلیارد تومان بوده است.

در گزارش پیش‌رو بودجه صداوسیما در سال ۱۴۰۴ با بودجه پروژه‌های عمرانی در حوزه حمل‌ونقل مقایسه شده و برآورد شده با ۳۵ هزار میلیارد تومانی که قرار است به صداوسیما اختصاص یابد چه کارهایی در حوزه حمل‌ونقل ریلی، هوایی و جاده‌ای می‌توان کرد.

تکمیل آزادراه تهران‌-شمال با رقمی کمتر از بودجه صداوسیما

پروژه آزادراه تهران-شمال بزرگ‌ترین و چالش برانگیزترین طرح‌های عمرانی کشور بوده که به دلیل پیچیدگی‌های فنی، مالی و محیط زیستی بعد از سه دهه هنوز به طور کامل به بهره‌برداری نرسیده است. هرچند برآورده شده برای تکمیل این پروژه نیاز به حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است اما به تازگی مسعود شکیبایی‌فر، کارشناس ارشد حوزه حمل‌ونقل در گفت‌وگو با ترابران یک راه میانبر برای ساخت تکمیل این آزادراه پیشنهاد داده بود که هزینه احداث آن را به ۳۰ همت کاهش می‌داد. این رقم را با بودجه ۳۵ همتی صداوسیما مقایسه کنید.

با ۵ هزار میلیارد تومان کمتر از بودجه صداوسیما می‌توان پرونده آزادراه تهران‌-شمال را بعد از سه دهه بست و بخش عمده‌ای از مشکلات ترافیکی در این محور شمالی کشور را برطرف کرد.

چه چاله‌ای از راه‌آهن رشت – آستارا پر می‌شود؟

محور ریلی رشت – آستارا نیز بیش از دو دهه است که کلید خورده است. این پروژه ریلی با طول ۱۶۴ کیلومتر، یکی از مهم‌ترین پروژه‌های ریلی کشور به شمار می‌رود که به گفته مسئولان تاکنون عملیات اجرایی ۱۲ کیلومتر از سمت آستارا و ۱۰ کیلومتر از سمت رشت آغاز شده اما در همین‌جا و به دلایل مسائل مالی و تملک اراضی و مشکلات محیط‌زیستی متوقف شده است؛ حتی وام خارجی که قرار بود ایران از روسیه دریافت کند تا مشکل تامین مالی این پروژه سنگین برطرف شود اکنون روی هواست.

سال ۱۴۰۱ بودجه‌ای که برای احداث این محور ریلی پیش‌بینی شده بود ۲۲ هزار میلیارد تومان بود اما اکنون این رقم به چیزی حدود ۱.۸ میلیارد دلار رسیده است. به عبارتی برای تکمیل این پروژه به بودجه‌ای با مبلغ ۱۴۴ هزار میلیارد تومان نیاز است.

با یک حساب و کتاب ساده می‌توان فهمید که با بودجه ۳۵ هزار میلیارد تومانی صداوسیما می‌توان یک چهارم از این پروژه ریلی مهم را تکمیل کرد.

ورود ۲ هزار اتوبوس به ناوگان اتوبوسرانی

اتوبوس‌های فرسوده از یک سو میزان قابل توجهی آلودگی ایجاد می‌کنند و از سوی دیگر به دلیل ضعف در ایمنی باعث وقوع حوادث ناگوار در جاده‌ها می‌شوند. به طوری که حجم سوانح رانندگی سال به سال با افزایش تعداد ناوگان فرسوده افزایش یافته است و بنا بر اعلام سردار سیدتیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا پس از حادثه برای اتوبوس دانش‌آموزان نخبه کرمانی بیش از ۷۰ درصد از اتوبوس‌های بین‌شهری کشور در سن فرسودگی قرار دارند.

در صورتی که قیمت یک اتوبوس نو و وارداتی را ۲۰ میلیارد تومان در نظر بگیریم با ۳۵ هزار میلیارد تومان معادل با بودجه صداوسیما در سال ۱۴۰۴ می‌توان حدود ۲ هزار اتوبوس نو وارد چرخه حمل‌ونقل مسافر بین‌شهری کشور کرد. یعنی معادل یک سوم اتوبوس‌هایی که اکنون در جاده‌های کشور در رفت‌وآمد هستند می‌توان اتوبوس نو خرید.

نوسازی 3500 کامیون و کشنده

وضعیت فرسودگی ناوگان حمل بار نیز دست کمی از ناوگان اتوبوسرانی ندارد و بخش زیادی از کامیون‌ها و تریلی‌های کشور از سن فرسودگی هم عبور کرده‌اند با این حال در جاده‌ها حضور فعال دارند. به گفته مدیرعامل اتحادیه سازمان‌های حمل‌ونقل بار شهرداری‌ها در سطح کشور ۶۹۰ هزار کامیون و کشنده در حوزه حمل بار درون و برون شهری فعالند که ۴۹ درصد آنها فرسوده است. به گفته سید محمدحسین سیف السادات، اکنون ۴۵ درصد وانت‌بارها، ۳۰ درصد کامیونت‌ها و ۴۹ درصد کامیون و کشنده‌های فعال کشور فرسوده است.

اگر قیمت متوسط هر کامیون و کشنده را ۱۰ میلیارد تومان در نظر بگیریم با بودجه صداوسیما می‌توان بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه از ناوگان حمل بار کشور را نو کرد.

خرید ۴۰ فروند هواپیما

وضعیت ناوگان هوایی کشور هم اگر بدتر از ناوگانی ریلی و جاده‌ای نداشته باشد، بهتر نیست. طبق آخرین آمارهای اعلام شده از سوی سازمان هواپیمایی کشور در حال حاضر حدود 130 فروند هواپیمای فعال در کشور وجود دارد که نیمی از آنها هم فرسوده است.

مهر ماه امسال مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی قیمت یک هواپیمای بوئینگ یا ایرباس ۲۴ ساله چیزی حدود ۹۰۰ میلیارد تومان برای کشور هزینه برمی‌دارد. از این رو با بودجه ۳۵ هزار میلیارد تومانی صداوسیما می‌توان حدود ۴۰ فروند هواپیما به ناوگان هوایی کشور اضافه کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *