رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل ریلی

چهارشنبه, 9 خرداد 1403
حوادث ریلی
در نشست تخصصی نقد نظام رسیدگی به سوانح ریلی تاکید شد؛

رفتار خطرناک راه آهن در پنهان‌کاری سوانح ریلی

در حالی که مدیرعامل شرکت راه آهن مدعی است سوانح ریلی کاهش یافته است، یک کارشناس حوزه ریلی تاکید دارد که از یک مقطعی پنهان‌کاری به رویه راه آهن تبدیل و اکنون سرپوش گذاشتن و مسکوت نگه داشتن سوانح ریلی توسط راه‌آهن امری عادی شده است.

به گزارش ترابران، سعید قصابیان، کارشناس حوزه ریلی از پنهان‌کاری حوادث ریلی به شدت انتقاد و تاکید کرد که باید با پنها‌ن‌کاری در این حوزه به شدت برخورد شود.

او که در نشست تخصصی نقد نظام رسیدگی به سوانح ریلی سخنرانی می‌کرد با نقد نظام رسیدگی به سوانح ریلی به مشکلات این حوزه اشاره و خاطرنشان کرد: «آخرین باری که اطلاعات درست از یک سانحه ریلی ارائه شد سانحه برخورد با بیل مکانیکی در یزد بود. بعد از آن هر سانحه‌ای رخ داده است یا پنهان‌کاری شد یا اطلاعات و گزارش ناقص منتشر شد یا راه‌آهن کاملا درباره آن سکوت کرده است.»

قصابیان با بیان اینکه متاسفانه در غالب مواقع کمیسیون سوانح گزارشی درست از جزئیات حوادث ارائه نمی‌دهد، گفت: «از یک مقطعی پنهان‌کاری به رویه راه آهن تبدیل شده است. متاسفانه در حال حاضر، سرپوش گذاشتن و مسکوت نگه داشتن سوانح ریلی توسط راه آهن امری عادی شده و  کمیسیون سوانح استقلال ندارد و در قوه قضاییه مستندات مسموع نیست. تنها سانحه‌ای به اطلاع عموم رسیده می‌شود که خط بسته شود یا خونی از دماغ کسی بیاید. در غیر این دو صورت معمولاً پنهان‌کاری می‌کنند.»

او تاکید کرد که با پنهان‌کاری باید به شدت برخورد شود.

شبه‌سانحه؛ خطرناک به اندازه سانحه!

او با تاکید بر اینکه کارشناسان به پیشگیری از سوانح تاکید دارند، گفت: «برای همین باید مفهومی را به عنوان شبه‌سانحه تعریف کرد. شبه‌سانحه به خطا یا ترک فعلی گفته می‌شود که پتانسیل وقوع سانحه دارد حتی اگر سانحه‌ای روی ندهد. اینکه به هر دلیلی اجازه ورود به خطی دهید که قطار در آن خط هست احتمال وجود سانحه هست ولی ممکن است بارها این خطا را مامور کنترل بکند و اتفاقی نیفتد. در حادثه هفت خان مامور بدشانسی آورد که قطار عقب را ندید و فرصت ترمز نداشت.»

قصابیان یادآور شد: «از این خطاها زیاد می‌کنیم که از ۱۰۰ تای آنها یکی منجر به حادثه می‌شود که همان یکی می‌تواند حادثه هفت خان باشد. بنابراین باید به همان اندازه که با مامور خاطی بعد از حادثه برخورد می‌شود باید با مامور خاطی که مقصر شبه سانحه بوده هم برخورد شود چون اتفاق چه بیفتد چه نیفتد انجام ندادن مقررات پتانسل وقوع سانحه را دارد. اینجا مشکل سهل‌انگاری است نه نبود مقررات. »

او با بیان اینکه نطقه مقابل سهل‌انگاری، انضباط سازمانی است، تاکید کرد: «هرجا انضباط سازمانی برقرار شود سهل‌انگاری کم می‌شود. مامور مسئول انضباط سازمانی نیست؛ مدیر سازمان مسئول آن است. ایجاد انضباط با سخت‌گیری حاصل نمی‌شود بلکه با فراهم آوردن امکانات لازم برای ماموران سازمان محقق خواهد شد. یکی از آیتم‌های مهم انضباط سازمانی این است به همان اندازه که به مامور سخت گرفته می‌شود به او امکانات هم داده و حقوقش به موقع پرداخت شود.»

این کارشناس حوزه ریلی گفت: «در حال حاضر آمار خروج واگن‌ها از خط، پایین افتادن لکوموتیو و … در خطوط ریلی کشور افزایش یافته اما سوانح پنهان می‌شود. باید گفت که کاهش رقم سوانح ریلی با شفاف‌سازی حل می‌شود؛ لازم است در این راستا با شبه حادثه برخورد شود و لازمه آن انضباط است که بخشی به مدیریت سازمان و بخشی نیز به کارکنان مربوط است.»

او در ادامه در پاسخ به سوالی درباره عدم تخصص در جمع کردن سانحه و مدیریت جمع‌آوری سوانح گفت:‌ «جمع‌آوری سانحه نیز یکی از معضلات کشور است. باید طوری سانحه جمع‌آوری شود که به لکوموتیو یا واگن چپ شده یا منحرف شده کمترین خسارت وارد شود که متاسفانه الان این اتفاق نمی‌افتد و لکوموتیو و واگن از بین می‌رود یا خسارت بیشتری می‌بیند.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *