رسانه اقتصاد ترابری ایران

ایمنی و ترافیک

جمعه, 2 شهریور 1403
تصادف اربعین
بالا بردن آمار زائران اربعین به قیمت بازی با جان مردم در جاده‌ها!

دلایل افزایش ریسک تصادفات در سفرهای اربعین

سرهنگ علیرضا اسماعیلی، فرمانده پیشین پلیس راه کشور معتقد است باید متناسب با ظرفیت راه‌ها و امکانات کشور از مردم برای شرکت در راهپیمایی اربعین دعوت کرد تا شاهد افزایش تصادفات رانندگی در این ایام نباشیم. او در همین حال نسبت به افزایش تصادفات در برگشت مسافران به کشور هشدار می‌دهد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، با شروع سفرهای اربعین روزی نیست که خبری از یک تصادف اتوبوس یا خودروی شخصی زائرانی که به سمت مرزها در حرکت هستند منتشر نشود. آخرین خبر که تلفات انسانی بالایی هم داشت روز چهارشنبه ۳۱ مرداد ماه در یزد به وقوع پیوست و حدود ۳۰ تن از زائران پاکستانی به دلیل واژگون شدن اتوبوس جان خود را از دست دادند.

سرهنگ علیرضا اسماعیلی، فرمانده پیشین پلیس راه کشور در گفت‌وگو با ترابران درباره علت افزایش تصادفات در ایام اربعین توضیح می‌دهد و از نگرانی‌اش از سفر برگشت زائران می‌گوید.

او در مقدمه می‌گوید: «راهپیمایی اربعین یک آیین مذهبی است که چند سالی است به دلیل اعتقادات و عشقی که مردم به سیدالشهدا دارند تعداد افرادی که در این راهپیمایی  شرکت می‌کنند به اوج خود رسیده است. طبیعی است که ما در کشور خود عاشقان زیادی برای زیارت کربلا داریم که سیستم مدیریتی کشور باید برای این تقاضا مدیریت صحیح داشته باشد.»

او با تشریح اینکه وضعیت به این صورت است که در این ایام ۳ تا ۴ میلیون سفر برای یک نقطه مشترک یعنی مرز عراق از چند معبر ایجاد می‌شود آن هم در یک زمان محدود اضافه می‌کند: «این تقاضای زیاد سفر برای این حجم از مسافر می‌تواند مشکلات و چالش‌های بسیاری زیادی ایجاد کند که یکی از آنها تصادف است.»

ناآشنایی زائران خارجی با جاده‌ای ایران و افزایش ریسک تصادفات

سرهنگ اسماعیلی یادآور می‌شود: «در کنار اینها تعدادی از زائران خارجی هم از مرز افغانستان و پاکستان وارد کشور می‌شوند. اینها به مسیر و جاده‌های ایران آشنا نیستند و این مسئله می‌تواند چالش‌های جدی برای امنیت و ایمنی ‌راه‌ها ایجاد کند که شاهد مثال آن تصادف اخیر اتوبوس حامل زائران پاکستانی بود که تلفات زیادی داد.»

او با بیان اینکه برای روشن شدن این مسئله باید سفرهای نوروزی را مثال زد، می‌گوید: «وقتی سفرهای نوروزی پیش می‌آید مردم ایران به استان‌های متفاوت سفر می‌کند؛ تعدادی به سمت مشهد تعدادی شمال و تعدادی جنوب. به عبارتی سفرهای مردم در جاده‌ها پخش می‌شود و این‌گونه نیست که همه مردم سمت مشهد بروند. اما در ایام اربعین حجم زیادی از سفر به سمت یک مقصد که مرزهای عراق باشد صورت می‌گیرد؛ بنابراین طبیعی است وقتی چنین تقاضایی با این حجم بالا اتفاق می‌افتد هم از لحاظ لجستیک و مدیریت باید تلاش مضاعفی داشت. اما می‌دانیم که هم ظرفیت پلیس و هم ظرفیت راه‌های ما محدود است.»

فرمانده پیشین پلیس راه کشور با یادآوری بحران کمبود اتوبوس می‌گوید: «مشکل بعدی کمبود ناوگان اتوبوسرانی است؛ در این ایام حتی اتوبوس‌های شهری را هم برای اعزام به اربعین مامور می‌کنند. این در حالی است که برخی از اتوبوس‌های جاده‌ای خودشان به لحاظ ایمنی در جاده دچار مشکل هستند؛ حتی برخی از اتوبوس‌های سازمان‌های دولتی را هم برای جابه‌جایی زائران اربعین به مرزها می‌فرستند.»

تصادف اتوبوس

درخواست خطرناک از مردم برای استفاده از خودروی شخصی!

او می‌افزاید: «این اتوبوس‌ها نه مانند اتوبوس‌های جاده‌ای که توسط پلیس کنترل می‌شوند، قابل کنترل هستند و علاوه بر آن راننده‌‌های آنها راننده‌های جاده نیستند و تجربه رانندگی در جاده را ندارند. علاوه بر این به دلیل کمبود اتوبوس امسال ستاد اربعین خواسته‌اند که مردم از خودروی شخصی برای رسیدن به مرزها استفاده کنند که یک درخواست خطرناک است.»

سرهنگ اسماعیلی با بیان اینکه رانندگی یک کار مهارتی است و این کار برای کسی که در جاده‌ای برای نخستین بار رانندگی می‌کنند ریسک خطر بسیار بالایی دارد، می‌گوید: «اما مشکل مهم‌تر این است که سفر اربعین پیاده‌روی دارد و مشکل در برگشت چند برابر می‌شود چون هم زائران خسته‌اند و هم برای برگشت عجله وجود دارد. همه اینها عواملی است که باعث می‌شود ریسک تصادف در سفرهای اربعین بالا برود.»

برای کاهش تصادفات اربعین چه باید کرد؟

فرمانده پیشین پلیس راه کشور در پاسخ به این سوال که برای کاهش ریسک تصادفات رانندگی در ایام اربعین چه باید کرد می‌گوید: «پیاده‌روی اربعین برنامه هر ساله برای ایران هست و هر سال در ایام اربعین چنین سفرهایی با این حجم از تقاضا داریم طبیعی است یا باید ناوگان هوایی را توسعه دهیم یا باید ناوگان ریلی را زیاد کنیم که سفرهای جاده‌ای محدود شود وگرنه همیشه این اتفاقات تلخ را خواهیم داشت.»

به گفته او در برگشت و مراجعت زائران از عراق احتمال تصادف بالاتر است چون عوامل خستگی و عجله به عوامل دیگر اضافه می‌شود.

سرهنگ اسماعیلی تاکید می‌کند: «مجریان و ستاد اربعین کشور باید متناسب با ظرفیت ناوگان حمل‌ونقل عمومی و ظرفیت جاده‌ها و حتی ظرفیت کشور عراق مردم را برای شرکت در راهپیمایی اربعین تشویق و دعوت کنند. وگرنه اینکه مردم را دعوت کنیم تا فقط به یک رقم بالایی برسیم و بحث تبلیغات مطرح باشد که کار درستی نیست. هرچند اگر امکانات مهیا باشد شاید نصف مردم ایران دوست داشته باشند به زیارت کربلا بروند.»

او اضافه می‌کند: «با این حال، زائران عزیزان ما هستند و برای انجام کار مقدس به این سفر می‌روند بنابراین باید متناسب با امکانات و لجستیک و ظرفیت راه و سایر توانمندی‌ها از آنان دعوت کنیم که در این راهپیمایی شرکت کنند. اگر امکانات در حد ۱ میلیون نفر است نباید ۱ میلیون و ۱۰۰ نفر را راهی مرزها کنیم.»

فرمانده پیشین پلیس راه کشور با بیان اینکه سال‌های قبل حتی در گیت‌های گذرنامه هم مشکلات زیاد بود و رفتاری که با زائران می‌شد در شان و کرامت انسان نبود، خاطرنشان می‌کند: «تصادف هم یکی از مشکلاتی است که تقاضای بالای سفر اربعین ایجاد می‌کند که متاسفانه این روزها نیز اخبار تصادفات اتوبوس‌ها یا خودروهایی که به سمت مرزها در حرکت هستند در صدر اخبار است و نگرانی از افزایش تصادفات در برگشت زائران به کشور خیلی بیشتر است.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *