ساختارها و قوانین قدیمی و به روز نشده علت شکست خصوصیسازی در راهآهن است؛ این نظر محسن پورسیدآقایی است و تاکید دارد تا زمانی که ساختارها اصلاح نشود و قوانین و مقررات تغییر نکند خصوصیسازی در راهآهن به نتیجه نمیرسد.
به گزارش ترابران، محسن پورسیدآقایی، عضو هیئتعلمی دانشکده راهآهن دانشگاه علم و صنعت ایران در نخستین پیش نشست «همایش سالانه بینالمللی تنظیمگری و سیاستگذاری رقابت در ایران» با تاکید بر اینکه خصوصیسازی در راهآهن شکست خورده است، گفت: «متاسفانه آنگونه که انتظار میرفت با خصوصیسازی در راهآهن و صنعت ریلی اهدافی مانند تحول ریلی، جذب سرمایهگذاری جدید، بهبود بهرهوری و افزایش راندمان محقق نشد.»
او خاطرنشان کرد: «عدهای میخواهند از عدم موفقیت خصوصیسازی در راهآهن نتیجه بگیرند که در کل خصوصیسازی در این بخش اشتباه بوده است. در حالی که اصلاً اینگونه نیست و علت عدم موفقیت به خاطر اصل خصوصیسازی نیست بلکه به این دلیل است که ساختارها و قوانین اصلاح نشدند و آنگونه که باید خصوصی سازی صورت نگرفت.»
دولت هم زیرساخت دارد هم با بخش خصوصی رقابت میکند
پورسیدآقایی با بیان اینکه در بخش هواپیمایی انحصار فرودگاهها دست شرکت دولتی هست اما بخش خصوصی با او طرف نیست و با آن رقابت نمیکند، گفت: «اشکالی که ما الان در راهآهن داریم این نیست که زیرساخت دست دولت است. اشکال این است که طرف شرکت خصوصی همان کسی است که زیرساخت هم دست اوست!»
عضو هیئتعلمی دانشکده راهآهن دانشگاه علم و صنعت ایران تاکید کرد: «اگر بتوان در راهآهن هم این تفکیک را ایجاد کنیم و مقرراتی داشته باشیم که بر اساس آن شرکت خصوصی با راهآهن طرف نباشد، مشکلات برطرف میشود. اگر این اتفاق بیفتد و ساختار ما شبیه ساختار هوایی بشود خصوصیسازی قادر خواهد بود این صنعت را رشد دهد. در غیر این صورت، با ادامه این روند عملاً سرمایهگذاری جدیدی اتفاق نمیافتد و نتیجه آن پسرفت روز به روز این صنعت خواهد بود.»
پورسیدآقایی با تاکید بر اینکه اگر میخواهیم خصوصیسازی در راهآهن ادامه پیدا کند باید قوانین و مقررات را اصلاح کرد، خاطرنشان کرد: «چیز عجیبی هم نیست. مثلاً همانگونه که خصوصی در بخش حمل و نقل هوایی موجب شد که سرمایهگذاری بخش خصوصی در آن صنعت بسیار رشد کند و با بخش ریلی غیرقابل مقایسه باشد، در این بخش هم میتوان با اصلاح قوانین و مقررات به شیوه درست خصوصی سازی دست یافت.»