با وجود هشدارهای متعدد درباره اجرای طرح «باک پر» بهعنوان مصوبه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و تاثیر منفی و مخرب آن بر ترانزیت و حملونقل بینالمللی کشور، اما تداوم این روند موجب شد که دولت ترکیه، قانون معافیت از پرداخت مالیات سوخت را برای خودروهای تجاری و کامیونهای ایرانی هنگام ورود به کشور لغو کند. به این ترتیب، میزان مالیات سوخت برای خودروهای تجاری و کامیونهای ایرانی هنگام ورود به ترکیه 155 درصد مالیات ویژه مصرفکننده در ترکیه تعیین شده است.
به گزارش پایگاه خبری ترابران، خبرگزاری آناتولی اعلام کرده است که بر اساس ماده قانونی منتشر شده در روزنامه رسمی ترکیه، معافیت از پرداخت مالیات سوخت به میزان حجم استاندارد باک برای کامیونهای ایرانی که پیش از این هنگام ورود به ترکیه اعمال میشد، لغو شد.
ترکیه تصمیم فوق را براساس اصل عمل متقابل اتخاذ کرده است. کامیونهای دارای پلاک ترکیه هنگام خروج از ایران (بدون توجه به پر یا خالی بودن باک سوخت) مجبور به پرداخت مالیات گمرکی به اندازه ظرفیت باک سوخت خودرو هستند. این طرح که بهعنوان باک پر شناخته میشد.
این در حالی است که کامیونهای ایرانی طی سالهای گذشته هنگام ورود به ترکیه از پرداخت مالیات و عوارض گمرکی سوخت به اندازه حجم استاندارد باک خودرو معاف بودند.
با لغو معافیت مالیات سوخت برای خودروهای تجاری و کامیونهای ایرانی توسط دولت ترکیه، اینگونه وسایل نقلیه ایرانی از این پس هنگام ورود به ترکیه باید به اندازه حجم باک سوخت خودرو مالیات پرداخت کنند.
میزان مالیات سوخت برای خودروهای تجاری و کامیونهای ایرانی هنگام ورود به ترکیه 155 درصد مالیات ویژه مصرفکننده در ترکیه تعیین شده است.
یادآور میشود که معافیت از مالیات سوخت برای اتوبوسهای مسافربری با پلاک ایران هنگام ورود به ترکیه کماکان پابرجا خواهد بود.
گفتنی است که طرح «باک پر» مصوبه ستاد مبارزه با قاچاق است. طبق این طرح شرکت پخش فراوردههای نفتی باید میزان سوخت داخل باک کامیونهای ایرانی خروجی از کشور را براساس «باک پر» محاسبه و وجه آن را بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز کند. در توضیحی صریحتر، هر کامیونی که از مرز ایران خارج میشود باید باکش پر شده باشد و اگر هم تمایلی به دریافت سوخت نداشته باشد، وجه یک باک پر را بپردازد که البته قیمت آن غیریارانهای و همقیمت با کشور هممرز و بعضاً گرانتر است!
اجرای این طرح از دو سال گذشته از مرز بازرگان شروع شده است و گفته میشود هدف از اجرای آن مقابله با قاچاق سوخت و پایش و کنترل سوخترسانی مرزی بوده و علاوه بر این، منجر به افزایش درآمد مناطق مرزی هم شده است. اما این طرح که صدای نهتنها رانندگان ایرانی بلکه رانندگان خارجی بهویژه ترک را هم درآورده بود بالاخره موجب پاسخگویی و رفتار متقابل دولت ترکیه شد.
ترابران بارها و بارها در گفتوگو با کارشناسان حملونقلی و ترانزیتی، نسبت به این رفتار متقابل ترکیه هشدار داده بود.