در حالی که اغلب شاخصهای حملونقل ریلی بار و مسافر کشور در 9 ماهه امسال کاهشی بوده و در فصل پاییز نسبت به فصل تابستان بهبود داشته است، شاخص تناژ بار ترانزیت ریلی در 9 ماهه امسال با رشد 44.3 درصدی و شاخص تن -کیلومتر بار ترانزیت ریلی با رشد 98.9 درصد روبه رو بوده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، بر اساس آمار و اطلاعات منتشرشده گروه مطالعات سیاستگذاری و پایش فضای کسبوکار انجمن صنفی شرکتهای حمل ونقل ریلی و خدمات وابسته متوسط بهرهوری ماهیانه واگنهای باری در 9 ماهه سال جاری 10.2 درصد نسبت به مدت مشابه سال 1402 افت داشته است. این در حالی است که این شاخص در پاییز سال جاری، نسبت به فصل تابستان 3 درصد رشد داشته و به 69 هزار تن – کیلومتر به ازای هر واگن باری رسیده است.
شاخص سرعت بازرگانی واگنهای باری نیز شرایط مشابهی داشته است. به این صورت که در 9 ماهه سال جاری افت 2.9 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ثبت رسانده است. البته در پاییز امسال رشد 10.77 درصدی را نسبت به تابستان تجربه کرده است.
همچنین، شاخص تناژ و تن- کیلومتر بار ریلی حملشده در 9 ماهه سال جاری، کمترین مقدار را نسبت به مدت مشابه 3 سال گذشته داشته است؛ اما در فصل پاییز شاهد رشد 10.6 درصدی تناژ و 7.6 درصدی تن- کیلومتر بار ریلی حملشده نسبت به فصل تابستان امسال بودهایم.
جهش 44 درصدی ترانزیت ریلی
بر اساس آمار یادشده، شاخص تناژ بار ترانزیت حملشده در 9 ماهه امسال با رشد 44.3 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 1.6 میلیون تن رسیده است که رکورد تناژ بار ترانزیت حملشده نسبت به مدت مشابه 3 سال گذشته محسوب میشود.
علاوه بر آن، شاخص تن- کیلومتر بار ترانزیت حمل شده نیز در 9 ماهه سال جاری، نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته 98.9 درصد رشد داشته و به حدود 2 میلیارد تن- کیلومتر رسیده است.
همچنین در بخش ترانزیت، تناژ و تن- کیلومتر بار حمل شده در فصل پاییز سال جاری، از هر یک از سه فصل پیش از آن بیشتر بودهاست.
به طور مشخص، شاخص تن- کیلومتر بار ترانزیتی حمل شده در پاییز سال جاری نسبت به فصل تابستان به ترتیب 41.8 و 51 درصد افزایش یافته است.
به طور کلی، روند تغییرات شاخصهای حمل بار ریلی، حاکی از بازگشت امیدارکننده روند عملکرد باری شبکه به سمت مسیر صعودی در سه ماهه پاییز امسال پس از یک دوره طولانیمدت تنزل است.
عملکرد مسافری هم کاهشی بود
در 9 ماهه نخست سال جاری، شاخص تعداد مسافر و مسافر- کیلومتر جابهجا شده ریلی به ترتیب 5.1 و 7.3 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت داشته است. همچنین این شاخصها در پاییز سال جاری نسبت به فصل گذشته آن به ترتیب 3.3 و 4.4 درصد کاهش یافته است.
در این گزارش گفته شده است که اقتصاد حملونقل ریلی در بیشتر کشورهای دنیا به بخش حمل بار وابسته است، بنابراین چنانچه روند حمل بار، همچون پاییز سال جاری، در آینده نیز مثبت باقی بماند، اقتصاد حملونقل ریلی کشور رونق خواهد یافت و این موضوع میتواند تاثیر مستقیم بر افزایش سرمایهگذاری در حوزه مسافری را به دنبال داشته باشد.
توقف روند کاهشی آماده به کاری لکوموتیوها
در بخش نیروی کشش نیز درصد آماده به کاری در 9 ماهه سال جاری، 4.2 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت داشته است؛ اما در پاییز امسال با افزایش قابل توجه تعداد لکوموتیوهای آماده به کار نسبت به فصل تابستان (31 دستگاه)، روند کاهشی درصد آماده به کاری لکوموتیوها متوقف شده است، شایان ذکر است کاهش درصد آماده به کاری لکوموتیوها به چالشی مزمن طی سالهای اخیر تبدیل شده بود.
انجمن مانند گذشته پیشنهاد میکند شرکت راهآهن هرچند سریعتر اقدام به واگذاری لکوموتیوهای تحت مالکیت دولت به بخش خصوصی (به شیوه فروش نقدی، اقساطی یا ROO) دهند تا با تزریق سرمایه بخش خصوصی به حوزه نیروی کشش شاهد تسریع در بازگشت لکوموتیوهای متوقف به مدار خدمت باشیم.