رئیس پیشین کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران با تاکید بر اینکه در حوزه حملونقل بینالمللی و ترانزیت صرف تعامل با همسایگان و بدون رفع تحریمها نمیتوان مشکلات را برطرف کرد، گفت: «اکنون فعالان حوزه ترانزیت، هم از جانب تحریمها و هم از جانب سیستم فشل اداری با مشکلات زیادی مواجه هستند.»
به گزارش پایگاه خبری ترابران، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر «اعمال فشار حداکثری» بر ایران گفته است که برای ایران مسیرهای بسیار زیادی وجود دارد که بتواند مشکلاتش را حل کند. او گفته است که خیال کردند همه چیز ما به نفت وابسته است و میخواهند جلوی آن را بگیرند.»
مجتبی بهاروند، رئیس پیشین کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران که معتقد است صحبتهای مسعود پزشکیان مبنی بر تکیه بر توان داخلی و اثر تحریمها بر مشکلات کشور از یک جنبه درست و از جنبهای دیگر نادرست است، با بیان این مطلب به ترابران گفت: «با توجه به تحریمهای طولانیمدت کشور از سوی غرب بیش از ۵۰ درصد از مشکلات کشور به خاطر تحریمهاست و شاید بتوان گفت ۲۰ تا ۳۰ درصد از مشکلات نیز به خاطر مدیریت ناکارآمدی است که در سطح کشور داریم.»
خودتحریمی را برطرف کنیم
بهاروند یادآور شد: «کالایی که وارد کشور میشود تا زمانی که از بندر و گمرک خارج ترخیص شود، هزار و یک دستانداز و گرفتاری مختلف برای آن درست میشود؛ بنابراین از این جنبه حرف ایشان درست است که اگر یک سازوکار درست و مدیر صحیح به صورت جدی داشته باشیم و خودتحریمی را با عزم جدی برطرف کنیم قدری از مشکلات ما حل شود.»
او افزود: «اما نکتهای که در این میان وجود دارد این است که آنچه در این مدت از آقای پزشکیان و تیم ایشان دیدهایم نشان میدهد که عزم و ارادهای که بخواهد ناهماهنگیها را از بین ببرد و سیستم فشل اداری داخلی را پویا کند، وجود ندارد. اکنون صادرکنندگان و واردکنندگان با مشکلات زیادی در حمل و ترانزیت کالا دارند که اگر پای سخنان آنها بنشینید میبینید که ارادهای برای حل مشکلات وجود ندارد.»
بهاروند اضافه کرد: «آقای پزشکیان گفتهاند که اگر با همسایگان تعامل درست داشته باشیم میتوان با وجود همین تحریمها هم مشکلات کشور را حل کرد اما باید یادآور شد که اگر ما بخواهیم فقط با همین همسایگان هم کار کنیم باید وارد سازوکار تجارت جهانی شویم و این ورود هم بدون برطرف شدن تحریمها امکانپذیر نیست.»
اظهارات پزشکیان پخته نیست
رئیس پیشین کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران گفت: «اکنون به خاطر تحریمها خطوط کشتیرانی بزرگ به ایران نمیآیند و مسیرهای کشتیرانی ایران هم بسیار محدود شده است بنابراین رقابت نیست و هزینه حمل کالایی که میخواهد به دست ما برسد چندین برابر زمان عادی است که تحریم نباشیم. در نتیجه همان تعامل با همسایگان هم بدون رفع تحریمها عملا امکانپذیر نیست؛ لذا این حرف آقای پزشکیان حرف پختهای نیست که صرف تعامل با همسایگان و بدون رفع تحریمها میشود مشکلات داخلی را حل کرد. حداقل در حوزه حمل و نقل چنین امکانی وجود ندارد.»
او افزود: «اکنون فعالان حوزه ترانزیت، هم از جانب تحریمها و هم از جانب سیستم فشل اداری با مشکلات زیادی مواجه هستند. کالایی که هیچ مشکلی ندارد و باید از گمرک به راحتی ترخیص شود مدتها میماند. اگر عزم و اراده جدی باشد شاید بتوان ۲۰ تا ۳۰ درصد این مشکلات را بدون رفع تحریمها از بین برد اما اینکه فکر کنیم با وجود تحریمها میتوانیم مشکلات را حل کنیم تصور واقعگرایانهای نیست.»
بهاروند یادآور شد: «یکی از مشکلاتی که اکنون در داخل داریم مشکل ناترازی انرژی است که باعث شده قطعی مکرر برق داشته باشیم. در شرایطی که یک تولیدکننده در هفته ۳ روز برق ندارد نمیتوان انتظار داشت که کالای خوب تولید کنند و از پس هزینههایش برآید.»
او اظهار کرد: «بخش عمدهای محصولات کشاورزی از ۵ تا ۱۰۰ درصد مواد اولیه از خارج از کشور وارد میشود یعنی اگر مواد اولیه تولیدکننده به دستش نرسد یا با قیمت مناسب به دستش نرسد امکان رقابت نخواهد داشت. با وجود تحریمها هم قیمت حمل کالا برای ما بیشتر میافتد و توان رقابت از بین میرود.»
بهاروند به گلایه گفت: «آقای پزشکیان ایام انتخابات دائم از کارشناسانه حرف زدن، سخن میگفت اما به نظر من این صحبتهای ایشان کارشناسی نیست و اگر نتوانیم بخشی از تحریمها را رفع کنیم نمیتوانیم موفق باشیم. حداقل تجربه ۳۰ ساله من در حوزه ترانزیت و حمل و نقل میگوید بدون رفع تحریمها در این حوزه نمیتوانیم موفق باشیم و با سایر کشورها حتی همسایگان رقابت کنیم.»
قیمت کامیون با تحریم و بدون تحریم چند؟
رئیس پیشین کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران با بیان یک مثال گفت: «در این مورد یک مثال ساده میزنم. قیمت یک کامیون برای یک مالک حدود ۲۰۰ هزار دلار هزینه دارد. همین مالک در کشور ترکیه و افغانستان برای خرید کامیون باید ۵۰ هزار دلار بپردازد؛ بنابراین میبینیم که بدون رفع تحریم نمیشود با دیگران همکاری یا رقابت کرد.»
او افزود: «اکنون دیگر نمیتوان تجارت را محدود کرد چرا که دهکده جهانی داریم و نمیتوانیم بگوییم من با هیچ جای دنیا کار ندارم و خودم به تنهایی انجام میدهم. شما میخواهید با کشورهای همسایه درست کار کنید اما همین کشورها در دهکده تجارت جهانی مشغول به فعالیت هستند.»
او با بیان اینکه ما الان حداقل دو سه رقیب منطقهای داریم که شامل ترکیه، امارات و پاکستان و حتی کشورهای آسیای میانه میشود، گفت: «در بازار ترکمنستان کالای ازبکی و قزاقی هم میآید و آنها هم رقیب شدهاند. اینگونه نیست بگوییم که ما تنها صادرکننده به کشورهای همسایه هستیم و بدون تحریمها میتوانیم موفق شویم. وقتی پاکستان و ترکیه تحریم نیستند کالایی که از طریق کشتیرانی به دست آنها میرسد هزار دلار میشود و برای ما ۴ هزار دلار! بنابراین ما توان رقابتی نداریم.»
رئیس پیشین کمیسیون حملونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران خاطرنشان کرد: «شاید صحبتهایی که آقای پزشکیان داشتند مصرف داخلی و برای گروههای خاص مطرح شده وگرنه مشخص است که بدون رفع تحریمها نمیشود مشکلات را حل کرد.»