یک کارشناس صنعت خودرو با اشاره به اینکه دولت برای استفاده مردم از خودروهای وارداتی به فکر نیست، تاکید کرد که واردکنندگان خودرو همگی به دولت وصل هستند و از فاصله قیمتی دلار آزاد و دولتی نفع میبرند.
فیروز نادری، کارشناس و تحلیلگر صنعت خودرو، در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری ترابران، در ارزیابی خود از 100 درصد شدن حقوق ورودی گمرکی تمام خودروها، عنوان کرد که تاثیر این افزایش تعرفه به قیمت ارز در سال آینده منوط است.
او تصریح کرد: «قیمت خودروهای مونتاژی و وارداتی آنقدر بالا هست که بازار دیگر تحملش را ندارد که افزایشی بیشتر از این قیمتهای کنونی داشته باشد.»
این تحلیلگر افزود: «بعید میدانم افزایش تعرفه تاثیر زیادی بر قیمتها بگذارد؛ اکنون هم قیمتها بسیار بالا رفته و حدود یک ماه است که افزایش چشمگیری در قیمت خودروهای مونتاژی داشتهایم. این افزایش قیمت در خودروهای مونتاژی و وارداتی پس از آن بود که دلار، به دلیل سخنان رهبر درباره بینتیجه بودن مذاکره با آمریکا، بالای 90 هزارتومان شد.»
نادری با یادآوری اینکه تا قبل از این نوسانات اخیر دلار، امسال سال خوبی برای خودرو بود و قیمتها هم نسبتا مطلوب بودند و نوسانات بازار هم خیلی کم بود، تاکید کرد که بعد از عید بعید است که قیمت خودروهای وارداتی و مونتاژی بیشتر از این افزایش یابد، زیرا پول نقد بسیار زیادی هم در دست مردم نیست که بخواهند با آن خودرو بخرند و شب عید هم به زور خریداری کردند.
او با اشاره به اینکه بازار شب عید امسال بازار عجیب و غریبی بود و مانند هرساله نبود که جنب و جوش و اشتیاقی برای خرید وجود داشته باشد، خاطرنشان کرد: «به دلیل مجموع شرایط، افزایش تعرفهها بهاندازه زیادی بر قیمت خودروهای وارداتی تاثیر نخواهد گذاشت.
سود بالای واردات خودرو با دلار دولتی!
نادری درباره تاثیر افزایش تعرفه بر حجم واردات خودرو، اظهار کرد: «باز هم بعید میدانم که افزایش تعرفه بر حجم واردات تاثیر بگذارد ؛ همین الان هم واردات بسیار زیاد است.»
او ادامه داد: «حجم بالای واردات به این دلیل است که دلار مورد استفاده شرکتها، دلار دولتی است و برای آنها واردات به صرفه است زیرا در همان دلار دولتی یک سود بسیار زیادی برای واردکنندگان وجود دارد؛ فاصله دلار دولتی و آزاد چقدر است؟ با این فاصله حساب کنید که واردات چه سودی برای شرکتهای واردکننده خودرو دارد!»
این تحلیلگر صنعت خودرو تصریح کرد که افزایش تعرفه گمرکی نمیتواند مانع واردات خودرو شود زیرا فاصله دلار دولتی با آزاد آنقدر زیاد است که سودآوری شرکتها را زیاد میکند.
برای خودروهای برقی اول دانه پاشیدند
نادری درباره افزایش شدید تعرفه ورود خودروهای برقی بیان کرد: «در ابتدا چون خودروهای برقی خریدار نداشتند، تعرفه را پایین تعیین کرده بودند اما اکنون که میبینند مردم به خودروهای برقی واکنش نشان میدهند و برای خرید آن اشتیاق دارند، تعرفه را افزایش دادهاند.»
او این رفتار دولت را به «دانه پاشیدن» تشبیه کرد و گفت: «مملکت ما همین است؛ تعرفه پایین واردات خودروهای برقی در اول حالت دانهپاشی بود اما بعد که سهم خودروهای برقی در سبد فروش از 5 به 30 درصد افزایش یافت و متقاضی برای آن پیدا شد، تعرفهها را افزایش دادهاند.»
این کارشناس تاکید کرد: «طبیعی بود که این کار را بکنند؛ هرچند که یک کار غیرمنطقی است و دولتها نباید بکنند اما متاسفانه انجام شد.»
نادری درباره تاثیر افزایش تعرفه خودروهای برقی عنوان کرد: «به نظر من فروش برقیها افت میکند و خریدار آن کم میشود زیرا دیگر نمیصرفد.»
او درباره به صرفه نبودن خرید خودروهای برقی توضیح داد: «خودروی برقی الان زیرساخت و امکانات ندارد. برای مثال خودروی برقی چینی داریم که قیمتش با نمونه بنزینی آن نصف به نصف فرق دارد. مثلاً هونگچی بنزینی 3 میلیارد و 600 میلیون تومان قیمت دارد اما قیمت مدل برقی آن 1 میلیارد و 800 میلیون تومان است اما باز هم مردم نمونه برقی آن را نمیخرند زیرا زیرساخت ندارند.»
این تحلیلگر اضافه کرد: «در برقیها آنقدری نمیتوانند مانور دهند و تنها یکسری خودروهای برقی لوکس آلمانی یا ژاپنی است که مقداری خریدار دارد اما مردم اشتیاقی به برقیهای چینی نشان نمیدهند.»
دولت اصلا به مردم فکر نمیکند
نادری در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش تعرفه واردات خودروهایی با حجم موتور پایین و کاهش تعرفه واردات خودروهایی با حجم موتور بالا و لوکس به ضرر طبقه متوسطی نیست که سابقا میتوانست خودروی خارجی بخرد؟»، پاسخ داد: «دولتمردان ما به این مسائل فکر نمیکنند و فکرشان فقط محدود به سودی است که عایدش دولت میشود.»
او تصریح کرد که دولت اگر میخواست به حال مردم فکر کند و به فکر مردم باشد که کلا واردات خودروهای کارکرده را آزاد میکرد تا این انحصار از دست آدمهای خودشان خارج شود.
به اعتقاد او، همه شرکتهایی که خودرو وارد میکنند، بلااستثنا به دولت وصل هستند و دولتها اگر به فکر مردم بودند واردات خودروهای کارکرده را آزاد میکردند تا مردم راحت باشند و قیمت خودرو هم پایین میآمد.
این کارشناس صنعت خودرو افزود: «اکنون که ایرانخودرو به بخش خصوصی واگذار شده، دیگر نگرانی دولت در چیست و چرا واردات خودروهای کارکرده را آزاد نمیکند؟»
نادری با اشاره به بهانه نبود امکانات و خدمات پس از فروش در جلوگیری از واردات خودورهای کارکرده، در نهایت خاطرنشان کرد که دولت ما فقط به فکر جیب و درآمد خود است و اصلا به مردم فکر نمیکند.