بعد از گذشت ۴ ماه از پایان اعتراضات کارگران شرکت واگن پارس، قرارداد ۶۰ نفر از کارگران این کارخانه در یک ماه گذشته تمدید نشده است. همچنین گفته میشود که تا پایان سال قرارداد ۱۲۰ کارگر دیگر نیز که ۶۰ نفر از آنها اعتراضات را ساماندهی میکردند، تمدید نخواهد شد. اینگونه کارگر هم هیچ حق قانونی نخواهد داشت و نمیتواند بگوید مرا اخراج کردهاند، پیمانکار هم میتواند در پوشش قانون بگوید مدت زمان قرارداد آنها تمام شده است.
به گزارش پایگاه خبری ترابران، اواسط مرداد ماه سال جاری بود که اعتراضات هزاران نفر از کارگران شرکت واگن پارس آغاز شد و رفته رفته شدت گرفت. این اعتراضات که حدود دو ماه طول کشیده بود منجر به بازداشت تعدادی از کارگران هم شد و پای بسیاری از مسئولان استانی و کشوری را هم به ماجرا باز کرد تا با پا در میانی این بحران را حل کنند.
کارگران از نبود امنیت شغلی و پایین بودن دستمزدهایشان در مقایسه با کارخانههای همجوار دست از کار کشیدند و خواستار افزایش حقوق و یک ساله شدن قراردادهای کاری خود بودند. در نهایت اما مدیران شرکت نهتنها به هیچ کدام از خواستههای کارگران تن ندادند بلکه حالا خبر رسیده که تا پایان سال ۱۸۰ نفر از کارگران اخراج خواهند شد.
یکی از کارگران مپنا به ترابران خبر داد که در یک ماه گذشته۶۰ نفر از کارگران این شرکت اخراج شده و تا پایان سال قرار است این عدد به ۱۸۰ نفر برسد. به گفته او؛ کارگرانی که اعتراضات تابستان را هدایت میکردند یا نقش فعالتری داشتند در لیست سوم اخراج که شامل ۶۰ کارگر میشود، قرار دارند.
او در این باره به ترابران توضیح داد: «بعد از آنکه اعتراضات بالا گرفت صورتجلسهای با حضور اعضای شورای کار، مدیرعامل و رئیس پلیس نوشته شد که بر اساس آن قرار شد هیچ پرسنلی از شرکت در سه ماه آینده اخراج نشود. همچنین مقرر شد در صورتی که شرکت قرارداد جدید گرفت و تراز مالیاش مثبت شد، حقوق کارگران را افزایش دهد. هرچند هیچ کدام از اینها خوشایند معترضان نبود اما دیگر چارهای هم نداشتیم و همه سر کار برگشتند و اعتراضات جمع شد.»
۶۰ کارگر اخراجی در اسفند ماه سردسته معترضان هستند
او سپس گفت: «با اینکه مدیران شرکت قول داده بودند کسی را اخراج نکنند اما حدود ۲۰ روز پیش ۶۰ کارگر را اخراج کردند. پیش از آن هم شایعه شده بود که شرکتهای پیمانکاری با سابقه ۷ تا ۸ سال میخواهند پرسنل خود را بیرون کنند که این کار را هم کردند. البته نحوه اخراج این گونه بود که با آنها دیگر قرارداد جدید امضا نکردند. البته قرار است تا پایان سال تعداد کارگران اخراجی به ۱۸۰ نفر برسد که ۶۰ نفر را این ماه بیرون کردند و قرار است در دو ماه آینده دو لیست ۶۰ تایی دیگر هم اخراج کنند.»
این کارگر شرکت واگن پارس یادآور شد: «آنها به صورت مستقیم کارگران را اخراج نمیکنند بلکه عدم تمدید قرارداد میزنند. اینگونه کارگر هم هیچ حق قانونی نخواهد داشت و نمیتواند بگوید مرا اخراج کردهاند چون میگویند قراردادش تمام شده و پیمانکار میتواند بگوید من دیگر کاری در این کارخانه ندارم که به به این پیمانکار واگذار کنم؛ یعنی به همین راحتی و با پوشش قانونی با زندگی کارگران آن هم در این وضعیت معیشتی بازی میکنند.»
او درباره وضعیت ۶۰ کارگر اخراج شده گفت: «هر ۶۰ کارگر اخراجی حدود دو هفته که تا روز پنجشنبه گذشته بود صبح میآمدند جلوی در کارخانه مینشستند و چون هوا سرد بود آتش روشن میکردند اما کسی کاری برایشان نکرد. یکی دو روز اول گشت و مامور نیروی انتظامی آمدند که مثل چند ماه پیش اعتراضات گسترده نشود اما هیچ اتفاق خاصی نیفتاد. کارگران میآمدند و میرفتند سر کار و آن ۶۰ نفر هم آنجا بودند و کسی با آنها کاری نداشت.»
او گفت: «مدیران کارخانه به هیچ کدام از قولهایی که داده بودند پایبند نبودند. هم کارگران را اخراج کردند و هم نهتنها حقوق ما افزایش پیدا نکرد بلکه اضافهکار هم کمتر از قبل هم شده است. چرا که شرکت شنبهها به دلیل کمبود برق تعطیل است و عملا یک روز از اضافهکار ما کمتر شده است.»
او اضافه کرد: «حتی چند روز پیش شایعه شد به دلیل اینکه شرکت مشکل مالی دارد از بهمن ماه دیگر وعده ناهار هم به کارگران نخواهد داد و به جای تعطیل شدن کارخانه درساعت ۴ عصر ساعت ۲ تعطیل میکنند. با این کار هم ساعت کاری کم و هم اضافهکاری ما در روز ۲ ساعت کمتر میشود و هزینه این وعده غذایی هم بر دوش خود کارگران میافتد.»