مدیرعامل یک شرکت اتوبوسرانی داخلی که سال گذشته ۶۵ دستگاه اتوبوس آلمانی وارد کشور کرده اما هنوز نتوانسته آنها را از گمرک ترخیص کند در واکنش به برنامه دولت برای اجاره اتوبوس از عراق برای جابهجایی زائران اربعین میگوید: «دولت به جای این کار و اجاره اتوبوس از کشوری که خودش مشکل حمل و نقل دارد، مانعتراشیها برای ترخیص اتوبوسهای وارداتی از گمرک را رفع کند.»
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، همزمان با آغاز ماه محرم و نزدیک شدن به مراسم پیادهروی اربعین بار دیگر مشکل کمبود اتوبوس مطرح شده و زنگ هشدار بحران کمبود اتوبوس در سطح کشور در ایام اربعین حسینی برای جابهجایی زائران کربلا به صدا درآمده است.
هرچند دولت تا به امروز چند مصوبه برای واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس داشته اما این مصوبات روی کاغذ مانده و خبری از این اتوبوسها در جادههای کشور نیست. شاهد آن هم اظهارات اخیر داریوش امانی، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای است که اذعان کرده امسال برای برای اربعین ۶ هزار دستگاه اتوبوس کمبود داریم و برای جبران آن از ظرفیت ناوگان اتوبوس و سرویسهای مراکز صنعتی، پتروشیمی و نیروهای نظامی استفاده خواهد شد. او همچنین اعلام کرده که قرار است برای جابهجایی زائران اربعین از عراق اتوبوس اجاره شود.
با استناد به اظهارات رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در حالی قرار است امسال ایران برای جابهجایی زائران اربعین از عراق اتوبوس اجاره کند که سال گذشته نیز اتفاقی مشابه افتاد و یک شرکت اتوبوسرانی ایرانی تعدادی اتوبوس از ترکیه اجاره کرد اما در نهایت با ضرر میلیاردی روبهرو شد و اعلام کرد که برای سال ۱۴۰۳ به هیچ عنوان با دولت همکاری نخواهد کرد.
علاوه بر این یک شرکت اتوبوسرانی بزرگ نیز سال گذشته حدود ۷۰ دستگاه اتوبوس وارد کشور کرده اما هنوز نتوانسته است این اتوبوسها را از گمرک خارج و شمارهگذاری کند. مدیرعامل این شرکت در واکنش برنامه دولت برای اجاره اتوبوس از عراق برای جابهجایی مسافران اربعین به خبرنگار ترابران میگوید: «دولت به جای اجاره اتوبوس از عراق به شرکتهای داخلی و ما که اتوبوس وارد کردهایم، کمک کند.»
او توضیح میدهد: «سال گذشته ۶۵ دستگاه اتوبوس از آلمان وارد کردیم که حدود ۱۵ دستگاه اتوبوس بعد از بروکراسی اداری از گمرک ترخیص شدند و الان درگیر بروکراسی شمارهگذاری هستند. هنوز۵۰ دستگاه اتوبوس در گمرکات شهریار و بازرگان اسیر بروکراسی اداری وزارت راه، وزارت صمت و بانک مرکزی است.»
به گفته او؛ ۵۰ دستگاه اتوبوس که میتوانست بخشی از مشکلات حمل و نقل کشور را حل کند اکنون در گمرک خاک میخورد و دولت هم عین خیالش نیست. هرچند میگویند کمک میکنیم اما تا الان که کمکی نکردهاند.
او که سال گذشته اتوبوسهایش با پلاکگذاری موقت به زائران اربعین سرویس داده بود در پاسخ به این سوال که آیا امسال چنین اقدامی انجام میدهد یا خیر میگوید: «هنوز که چنین پیشنهادی ندادهاند اما حتی اگر این پیشنهاد را بدهند به هیچ عنوان قبول نمیکنم چون پارسال تجربهاش کردهام و باید بعد از تمام شدن اربعین دوباره دنبال آنان بدوم که اتوبوسهایم را ترخیص کنم.»
مخالفت مالکان اتوبوس با افزایش دو برابری کرایه برای اربعین
او یادآور میشود: «کرایه اتوبوسهای اربعین سال گذشته دو و نیم برابر کرایههای عادی بود اما امسال این رقم را دو برابر کردهاند. خب معلوم است که کسی قبول نمیکند مسافر ببرد.»
مدیرعامل این شرکت اتوبوسرانی داخلی همچنین درباره اجاره اتوبوس از عراق میگوید: «اینکه میگویند ماشین استیجاری میآوریم هم نمیتوانند و موفق نمیشوند. پارسال هم گفتند اتوبوس میآوریم و نتوانستند. تنها کاری که توانستند بکنند این بود که چند اتوبوس از ترکیه آوردند که به دردی نخورد و فقط زیان بود.»
او سپس تاکید میکند: «الان عراق خودش درگیر حمل و نقل است و مشکلات حمل و نقلی داخلی خود را دارد پس چطور میخواهد کمبود ۶ هزار دستگاه اتوبوس ایران برای جا به جایی مسافران اربعین را حل کند و این اتوبوسها را به ایران بفرستد و مشکل ما را حل کند؟!»
او می افزاید: «یعنی اینقدر اوضاع ما خراب است و تعداد ناوگانمان از این عراق کمتر است که بخواهیم از آنها کمک بگیریم؟ آیا این حرف با عقل جور در میآید؟»
او تاکید میکند: «دولت به جای اینکه اتوبوس از عراق یا کشور دیگر اجاره کند مشکل شرکتهای داخلی را حل کند. متاسفانه نه به تولید داخلی کمک میکنند نه قدمی برای واردات برمیدارند. یعنی عملا هیچ کاری نمیکنند.»