یک کارشناس صنعت خودرو با عنوان اینکه تنها راه ثبات بازار خودرو، ثبات در کلیت اقتصاد است، با عرضه خودرو در بورس به دلیل تجربه ناموفق قبلی مخالفت کرد.
به گزارش پایگاه خبری ترابران، از اواخر ماه گذشته، صیدی، رئیس سازمان بورس از احتمال آغاز دوباره عرضه خودرو به بورس کالا خبر داد و آن را راهکاری مناسب برای شفافسازی عرضه خودرو دانست. او 15 آبان گفت که اجازه ادامه قیمتگذاری دستوری برای صنعت خودرو را نمیدهد اما 24 ساعت از سخنان او نگذشت که وزیر صمت مخالفت خود را با عرضه خودرو در بورس کالا اعلام کرد و آخرین میخ را بر تابوت عرضه خودرو در بورس کالا کوبید. محمد اتابک درباره اظهارات اخیر مسئولان شورای رقابت درباره موضوع ورود خرید و فروش اتوبوس و خودرو به بورس گفت که نظر شورای رقابت درباره عدم عرضه خودرو در بورس درست است. در کجای دنیا بورسی دارید که خودرو در آن عرضه میشود. اظهارات او هنگامی عجیب شد که این روش را رقابتی ندانست؛ زیرا در ادبیات اقتصادی، بورس یکی از رقابتیترین بازارهای ممکن است.
تقاضای واقعی به خودرو نمیرسد
بابک صدرایی، کارشناس و تحلیلگر صنعت خودرو، در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری ترابران، درباره عرضه خودرو با بیان اینکه به دلیل مشکلات تخصیص ارز و قطعی برق، تولید در 6 ماهه اول سال نسبت به برنامه پیشبینیشده عقب افتاد، به تاثیر اتفاقات سیاسی بر بازار اشاره و خاطرنشان کرد: «بحثهای سیاسی و تهدیدها، مردم را معطوف به این میکند که تقاضای خود را به تاخیر بیندازند یا زودتر از موعدی که تقاضا دارند، از ترس گرانی بیشتر، خودرو خریداری کنند.»
این کارشناس درباره روشهای عرضه خودرو بیان کرد: «به هرحال فضایی به وجود آمده است تا تقاضا را سرکوب کند؛ همین سامانه خودش عاملی است که باعث میشود تقاضای واقعی به خودرو نرسد و مصرفکننده مجبور میشود خودرو را از بازار آزاد تهیه کند و امروز هم شاهد هستیم برخی از خودروهای داخلی ما در بازار آزاد قیمتهای واقعی نجومی دارند که اصلا قابل توجیه نیست.»
او تصریح کرد: «بسیار بعید است اما امیدواریم اگر اقتصاد و قیمت دلار به ثبات برسد، بخشی از تقاضاهای کاذبِ سرمایهگذار و دلال از این بازار حذف میشوند و به تقاضای حقیقی در بازار خودرو میرسیم.»
آزموده را آزمودن خطاست
صدرایی درباره عرضه خودرو در بورس کالا تاکید کرد که آزموده را آزمودن خطاست. در گذشته، خودرو در بورس کالا عرضه شد و آنچنان نتیجه تعیین کننده و مطلوبی نداشت.
او با عنوان اینکه عرضه خودرو در بورس آنچنان تاثیر شگرفی بر بازار ندارد، تصریح کرد که خودرو نباید کالای سرمایهای تلقی شود و نباید وانمود کنیم که یک کالای سرمایهای است زیرا بورس محل عرضه کالاهای سرمایهای است.
این تحلیلگر بازار خودرو مخالفت اتابک با عرضه خودرو در بورس را منطقی دانست و اظهار کرد: «یکبار این تجربه صورت گرفت و دیدیم که نتیجه خاصی نداشت. بعضاً در کوتاهمدت شاید مقداری تاثیرگذار باشد اما در بلندمدت بازار را آشفته میکند.»
راه رهایی، ثبات اقتصاد کلان است
صدرایی درباره بهترین روش به ثبات رسیدن بازار خودرو بیان کرد: «باید بتوانیم فضایی به وجود بیاوریم که تقاضای واقعی به سمت خودرو برود که در این صورت بتوانیم بررسی کنیم که نسبت تولید و عرضه را برابر کنیم تا شرایط مانند ۱۵ سال قبل شود که خودرو از کارخانه در عرض ۲ تا ۳ هفته تحویل مشتری داده میشد و بازار آزادی هم وجود نداشت که دلال از آن سوءاستفاده کند.»
او به تفاوت چندصد میلیونی قیمت خودروهای کارخانه با بازار آزاد اشاره کرد و گفت: «نیازمند یک مدیریت هستیم که باید در زمانی شکل بگیرد که فضای کلان کشور به یک ثبات و آرامشی رسیده باشد تا دست دلال به صورت خودکار حذف شده باشد، یک برنامهریزی صورت بگیرد که قیمتگذاری دستوری حل شود و خودروساز توان تولید و کیفیت خودش را بهتر کند و خودروی مطلوب با تیراژ مناسب دست مصرفکننده بدهد.»
این کارشناس صنعت خودرو در پایان خاطرنشان کرد: «تنها راهی که بازار واقعا به ثبات میرسد، زمانی است که ثبات کلان مالی، اقتصادی و سیاسی به وجود بیاید، دست دلالان و سوءاستفادهکنندگان کوتاه شود تا تقاضای حقیقی مشخص شود و تولید با تقاضا نسبت برابر و مساوی پیدا کند. آن زمان نه نیاز به سامانه داریم و نه عرضه در بورس و خودرو را به روش عادی در تمام دنیا به مصرفکننده بدهیم.»