رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل جاده ای

جمعه, 28 اردیبهشت 1403
اتوبوس وارداتی
پلاک‌گذاری موقت اتوبوس‌های وارداتی برای اربعین ۱۴۰۲ و بازگشت مجدد به گمرک!

۵۰ دستگاه اتوبوس آلمانی در گمرک خاک می‌خورد

مدیرعامل یک شرکت مسافربری خبر می‌دهد که سال گذشته ۵۰ دستگاه اتوبوس آلمانی وارد کرده اما با وجود آنکه این اتوبوس‌ها برای اربعین پلاک موقت شدند و به زائران اربعین خدمات دادند، پس از آن مراسم، به گمرک بازگردانده شدند و هنوز هم ترخیص نشده‌اند!

به گزارش ترابران، با بحرانی شدن وضعیت حمل‌ونقل جاده‌ای و نمایان شدن معضل کمبود اتوبوس، مصوبه‌های واردات اتوبوس یکی پس از دیگری به تصویب می‌رسد اما در عمل خبری از اتوبوس نیست. آخرین مصوبه به هفته اول اردیبهشت ماه بازمی‌گردد که اعضای هیت‌دولت به واردات ۲هزار دستگاه اتوبوس رأی مثبت دادند. هرچند این مصوبه جدید نبود و به نظر تکرار مصوبه یک سال قبل بود اما شرکت‌های واردکننده معتقدند این مصوبه هم موانع پیش‌روی واردات اتوبوس را به کشور برنمی‌دارد.

یکی از این شرکت‌ها که سال گذشته، قبل از اربعین ۵۰ دستگاه اتوبوس آلمانی وارد گمرک کرده بود، می‌گوید که این اتوبوس‌ها همچنان در گمرک خاک می‌خورد چون زیرساخت‌های لازم برای واردات ناوگان حمل‌ونقل عمومی در کشور فراهم نیست.

او با بیان اینکه یک بار دیگر چند هفته پیش دولت مصوبه جدیدی برای واردات اتوبوس داشت، به ترابران می‌گوید: «این در حالی است که اگر می‌خواهند برای اربعین اتوبوس‌هایی به کشور وارد شود، باید روند را تسهیل کنند. اگر روند واردات تسهیل نشود و خودتحریمی اتفاق بیفتد از این ۲ هزار دستگاهی که مصوب شده ۲۰ دستگاه اتوبوس هم وارد کشور نخواهد شد.»‌

زیرساخت‌های وارداتی مهیا نیست

آماده نبودن زیرساخت‌ها از جمله سامانه گمرک، ستاد مدیریت و حمل و نقل سوخت، سازمان راهداری، وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت و همچنین مشکلات روند تخصیص ارز از طریق بانک مرکزی مشکلاتی است که به گفته این واردکننده منجر شده واردات اتوبوس به کشور تا به امروز شکست خورده باشد.

او تاکید می‌کند که بانک مرکزی باید ارز را قبل از پلاک شدن به واردکننده بدهد. اگر واردکننده پول داشت که اصلاً زیر بار تعهدات نمی‌رفت؛ بنابراین تسهیلات باید قبل از ثبت سفارش انجام شود که طرف بتواند روند واردات را به راحتی طی کند.»

مدیرعامل این شرکت مسافربری بزرگ کشور سپس می‌گوید که این شرکت سال گذشته ۵۰ دستگاه اتوبوس وارد کرده اما اسیر بوروکراسی شده و در گمرک مانده است.

گرچه چندی پیش معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده بود که ۶ دستگاه اتوبوس وارداتی پلاک‌گذاری شده‌‌ است اما مدیرعامل این شرکت می‌گوید که تا به امروز حتی یک دستگاه اتوبوس هم پلاک‌گذاری نشده است.

او در همین حال خطرنشان می‌کند: «اربعین سال گذشته از این اتوبوس‌‌ها استفاده شد و همه اینها پلاک موقت شدند و به زائران اربعین خدمات ارائه دادند. برای ۲۸ صفر هم از آنها استفاده شد اما بعد از آن برای ترخیص قطعی به گمرک بازگشت داده شدند و الان یک سال است که اسیر بوروکراسی اداری شده و همچنان در گمرک خاک می‌خورند!»

ما به خودتحریمی دچار هستیم

این فعال صنفی با بیان اینکه زیرساخت‌ها برای واردات آماده نیست و فقط مصوبه پشت مصوبه صادر می‌شود، می‌گوید: «ما دچار خودتحریمی شده‌ایم. اتوبوس ۱۵ روزه از آلمان وارد مرز بازرگان می‌شود و اما یک سال در مرز می‌خوابد که سامانه ثبت سفارش و وزارت راه و ستاد سوخت درست شود. هنوز زیرساخت‌ها آماده نیست. در پاسخ به ما هم می‌‌گویند اولین بار است که این واردات انجام می‌شود و شما خط شکن هستید و راه را برای دیگران باز می‌کنید!»

مدیرعامل این شرکت مسافربری همچنین یادآور می‌شود: «ما اتوبوس با استاندارد یورو ۶ وارد کرده‌ایم اما آقایان دنبال تاییدیه محیط زیست هستند. این نشان می‌دهد که چقدر موانع عجیب برای پلاک‌گذاری وجود دارد.»‌

او با بیان اینکه تاکنون هیچ مبلغی برای واردات اتوبوس به این شرکت تخصیص داده نشده است، می‌گوید: «قیمت هر کدام از این اتوبوس‌ها ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار یورو است. هر روز هم جلسه می‌گذارند که ارز تخصیص دهند اما تا به امروز اتفاقی نیفتاده است.»

این فعال صنفی تاکید می‌کند که با این روند برای سال جدید هم نمی‌توان به واردات اتوبوس به کشور خوش‌بین بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *