رسانه اقتصاد ترابری ایران

سوخت

سه شنبه, 25 اردیبهشت 1403
واردات بنزین
درآمد ارزی از صادرات فرآورده‌های نفتی کاهش یافت؛

تولید بنزین افزایش یافت؛ کیفیت کاهش

رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی ایران درباره ادعاهای مسئولان وزارت نفت مبنی بر افزایش تولید بنزین و فرآورده‌های نفتی، اظهار کرد که آخرین افزایش قابل توجه تولید بنزین متعلق به 5 سال پیش بوده و اکنون افزایش تولید بنزین با کاهش کیفیت و کاهش تولید سایر فرآورده‌های نفتی در حال انجام است.

هاشم اورعی، رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار ترابران، درباره روند تولید بنزین اظهار کرد: «اکنون صحبت بر سر این است که به دلیل ناترازی شدید تولید و مصرف بنزین، در پالایشگاه‌ها بیشتر بنزین تولید شود. این در حالی است که وقتی این کار را بکنیم، تولید و صادرات سایر فرآورده‌های نفتی کاهش پیدا می‌کند و منجر به کاهش درآمد ارزی می‌شود.»

او تاکید کرد که امسال هم این روند ادامه خواهد داشت و ناترازی بیشتر خواهد شد، به صورتی که یا باید وارد کنیم یا اینکه بگوییم پالایشگاه‌ها بیشتر بنزین تولید کنند که باز هم مطلوب نیست؛ زیرا سایر محصولات تولیدی آنها کمتر می‌شود و هزینه از دست رفته خواهیم داشت.

آخرین افزایش واقعی تولید بنزین در 5 سال گذشته

این کارشناس اقتصاد انرژی درباره ادعاهای وزارت نفت در افزایش تولید بنزین عنوان کرد: «افزایش قابل توجهی تا به امروز درباره بنزین نداشتیم. سرمایه‌گذاری‌ها برای تولید بنزین متعلق به 6 سال پیش است که به دنبال آن 5 سال پیش، افزایش قابل توجهی هم که در ظرفیت تولید بنزین داشتیم، مربوط به مجتمع‌ ستاره خلیج‌فارس بوده است.»

اورعی افزود: «بعد از آن افزایش قابل توجهی در تولید بنزین نداشتیم و بعضی وقت‌ها که با کسری مواجه بودیم، بعضی پالایشگاه‌ها به مقدار کمی تولید خود را افزایش داده‌اند اما به قیمت کاهش کیفیت بنزین بوده است. در نتیجه نمی‌توانیم در بنزین هم مانند نفت بگویم شاهد افزایش قابل توجه تولید بودیم.»

او تاکید کرد: »درباره بنزین با صراحت می‌توان گفت که میزان افزایش تولید ما، کمتر از میزان افزایش تقاضای ما بوده است. در نتیجه در دو سال اخیر، به صورت متوالی با افزایش ناترازی و کمبود بنزین مواجه شدیم. به صورتی که سال گذشته برای نخستین بار 5 میلیارد بشکه بنزین وارد کردیم.

فروش پالایشگاه آبادان کمتر از قیمت تمام شده

این استاد دانشگاه صنعتی شریف درباره ادعای وزیر نفت مبنی بر سوددهی پالایشگاه آبادان بیان کرد که با دقت نمی‌توان به این ادعا اعتماد کرد ولی با ارائه گزارش‌هایی این صحبت را رد و تصریح کرد: «یک پالایشگاهی که نفت و بنزین و… تولید می‌کند اما قیمت فروشش به شدت کمتر از قیمت تمام شده آن است چطور می‌تواند سود کند؟ برای مثال وقتی قیمت تمام‌شده گازوئیل 100 تومان است اما مصرف‌کننده فقط 1 درصد آن را پرداخت می‌کند و 99 درصد دیگر از طریق یارانه سوختی پرداخت می‌شود که از سهم جامعه برداشته شده است، چگونه می‌توان گفت که پالایشگاه سودده است.»

رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی ایران تاکید کرد: «در شرایطی که قیمت‌گذاری ما در بخش انرژی به شدت وابسته به یارانه است، هیچ شرکتی نمی‌تواند سود کند زیرا دولت با قیمت‌گذاری دستوری به آنها تکلیف می‌کند که محصول خود را ارزان بفروشند.»

اورعی در پایان خاطرنشان کرد: «سوددهی پالایشگاه آبادان بسیار بعید است، صحبت‌های اوجی و دیگر مسئولان، دروغ نیست اما تنها بخشی از حقیقت است که همه مسئله و حقیقت را نشان نمی‌دهد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *