Loading...
2025-04-24
آوریل 24, 2025
آوریل 24, 2025

پدیده‌ای در تراز جهانی برای تحول صنعت لجستیک ایران

ترابران آنلاین: ششمین نمایشگاه حمل‌ونقل، لجستیک و صنایع وابسته، ۲۹ تیرماه ۱۴۰۴ در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار خواهد شد. این نمایشگاه نخستین پلتفرم جامع و یکپارچه کشور در این حوزه، با حضور تمام شقوق حمل و نقل، شرکت‌های بزرگ، کوچک و متوسط، نهادهای سیاست‌گذار، فعالان فناوری، سرمایه‌گذاران و رسانه‌ها است.

به‌همین منظور نشست خبری با حضور آقایان محمد صادق قنادزاده، معاون سازمان توسعه تجارت، سیدعلی امامی مدیرکل دفتر پشتیبانی و آماده‌سازی تجاری سازمان توسعه تجارت ، علی محتشم امیری، مدیرعامل شرکت نمایشگاهی میلاد نور، حمیدرضا قدبیگی دبیر نمایشگاه حمل و تقل، لجستیک و صنایع وابسته و همراهی خبرگاران حوزه حمل و نقل و لجستیک برگزار شد.   

 

جنگ آینده جنگ کریدورهاست

به گزارش ترابران آنلاین، محمد صادق قنادزاده، معاون سازمان توسعه تجارت با اشاره به برگزاری نمایشگاه جامع حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته از تجارت خارجی ۵۸ میلیارد دلاری صادرات غیر نفتی و رکوردشکنی در این بخش خبرداد.

وی بیان کرد: حوزه تجارت خارجی کشور سال گذشته رکورد جدیدی را با ۵۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی کسب کرد که این رکورد نتیجه تلاش فعالان بخش خصوصی در کنار همکاری بخش‌های دولتی است. باید بگویم امروز با ظرفیت‌های کشور فاصله زیادی داریم زیرا ضعف‌هایی در بخش زیرساخت‌های لجستیک، حمل‌ونقلی، مالی و بانکی وجود دارد.

قنادزاده در ادامه گفت: حوزه لجستیک در تجارت نقش بسیار پررنگی دارد. یکی از ابزارهای ما برای پیشبرد راهبردهای مدنظر برگزاری نمایشگاه است که در این نمایشگاه ضمن معرفی آخرین دستاوردها تمام اهالی صنعت دور هم جمع شوند.

امسال برای اولین بار نمایشگاه جامعی از ۲۹ تیر تا یک مرداد در صنعت لجستیک و حمل‌ونقل خواهیم داشت. البته سال های قبل نیز این نمایشگاه برگزار می‌شد ولی امسال به صورت متمرکز شده است.

معاون سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: پرداختن به مسائل راهبردی حوزه لجستیک از جمله کریدورها از اهداف سازما توسعه تجارت و برگزاری نمایشگاه است. جنگ آینده جنگ کریدورها است. منطق کریدورها بین کشورها جریان دارد و کشورها در تلاشند در راهگذرهای بین‌المللی نقش ایفا کند.

قنادزاده معرفی آخرین دستاوردها محصولات خدمات حوزه لجستیک به صورت جامع را از اهدف وهله اول برگزاری نمایشگاه دانست و در انتهای صحبت‌های خود بیان کرد: حوزه‌های ریلی، دریایی، هوایی، جاده‌ای  و شهری حضور خواهند داشت و هدف پرداختن به حوزه‌های تجارت خارجی در حوزه لجستیک است. دیگر اینکه به دنبال بهم رسانی عرضه و تقاضای داخلی و خارجی هستیم.

 

حال بد لجستیک در ایران

سیدعلی امامی مدیرکل دفتر پشتیبانی و آماده‌سازی تجاری سازمان توسعه تجارت از حال بد وضعیت لجستیک در کشور خبر داد و گفت: هزینه بار صادراتی در ایران ۲ برابر دنیاست.

امامی در ادامه بیان کرد: ایران در شاخص عملکرد لجستیک در دنیا در جایگاه صد و بیست و سوم قرار دارد. هزینه تمام شده بار صادراتی ۱۵ درصد قیمت تمام شده کالا می شود. درحالی که در دنیا هفت تا هشت درصد است. زمان حمل بار به کشورهای مختلف طولانی و دو برابر میانگین جهانی است. هزینه حمل بیش از ۱.۵ برابر میانگین جهانی است و به طور کل وضعیت صادرات و واردات خوب نیست.

مدیرکل دفتر پشتیبانی و آماده سازی تجاری سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: یکی از روش‌های بهبود وضعیت لجستیک این است که با برگزاری نمایشگاه‌ها و همایش‌ها بتوانیم اوضاع و احوال حوزه لجستیک را بهتر کنیم. سال گذشته در حوزه صادرات رکورد زدیم و ۱۶۰ میلیون تن بار جابه‌جا شد. وی با اشاره به اینکه نمایشگاه‌های بین‌المللی از این دست در دنیا بسیار برگزار می‌شود، گفت: انتظار داریم که سطح نمایشگاه مانند نمایشگاه بین‌المللی ترکیه، روسیه و حتی عراق و پاکستان برگزار شود تا نمای خوبی از حوزه لجستیک داشته باشیم.

 

ایران، پیوندگاه هوشمند لجستیک منطقه

حمیدرضا قدبیگی دبیر نمایشگاه حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته در این نشست بیان کرد: شعار نمایشگاه امسال «ایران، پیوندگاه هوشمند لجستیک منطقه» است.

دبیر نمایشگاه حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته، معرفی توانمندی و فناوری‌های صنعت حمل و نقل و شناخت نیازها، توانمندی‌ها و ظرفیت صنعت را از اهداف برگزاری نمایشگاه عنوان و تصریح کرد: ارائه خدمات راهسازی با رویکرد تسهیل در امدادرسانی، ارتقای حمل و نقل و هوشمند و بررسی طرح جامع حمل و نقل از دیگر اهداف برگزاری این نمایشگاه است.

حمیدرضا قدبیگی از هشت بخش اصلی این نمایشگاه خبر داد و گفت: برخی از آنها شامل بخش فناوری و نوآوری، بخش تجربه فناوری، فرصت‌های سرمایه گذاری، هاب رسانه‌ای و بخش بین الملل است.

باید بگویم همراستایی با اسناد بالادستی کشور نظیر سند برنامه هفتم، پاسخ به چالش‌های کلان لجستیکی ایران نظیر نبود حکمرانی واحد، معرفی پروژه‌های دارای بازگشت سرمایه و تفکیک نقش دولت، بخش خصوصی و مردم در سرمایه‌گذاری لجستیکی را از ویژگی‌های نمایشگاه مذکور اعلام کرد.

به گفته وی این نمایشگاه تلاش می‌کند بستری مؤثر برای مشارکت گسترده بخش خصوصی، شرکت‌های دانش بنیان و سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم کند.

در بخش پایانی این نشست، علی محتشم امیری مجری نمایشگاه بین‌المللی حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته اظهار داشت:
در این نمایشگاه، نمایندگانی از کشور‌های چین و روسیه حضور دارند همچنین رایزنی برای راه اندازی پاویون‌های ترکیه و هند هم برای حضور در نمایشگاه در حال انجام است.

مطالب مشابه