رسانه اقتصاد ترابری ایران

محیط زیست

دوشنبه, 7 شهریور 1401
انتقاد از عملکرد وزارت کشور در نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی؛

30 میلیارد دلاری که آلودگی هوا دود کرد

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه 21 هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا ناشی از ذرات معلق در سال 1400 ثبت شد، گفت: «بر اساس آمار، آلودگی هوا در سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۰ میلیارد دلار خسارت را به کشور تحمیل کرده است.»

به گزارش پایگاه خبری ترابران، داریوش گل‌علیزاده با بیان اینکه در قانون هوای پاک 176 تکلیف برای دستگاه‌ها تعریف شده است، گفت: «بر اساس نظرسنجی که با مشورت نخبگان و صاحب‌نظران حوزه آلودگی هوا انجام شده است، اسقاط وسایل نقلیه 10.9، استانداردسازی سوخت وسایل نقلیه 10.8، بهینه‌سازی مصرف سوخت خانگی و صنایع 10.5، توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی 9.2 ، تأمین بودجه و ارزیابی و عملکرد مبتنی بر بودجه 8.2، تجهیز نیروگاه‌ها به سیستم‌های کنترلی 7.2، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر 6.1 و استانداردسازی سوخت مورد نیاز صنایع و نیروگا‌ها 5.9 درصد در افزایش کیفیت هوا موثر هستند.»

او با انتقاد از عملکرد وزارت کشور در بحث توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی خاطرنشان کرد: «البته به‌تازگی برنامه‌های خوبی برای این حوزه ارائه شده است. با این حال، ما تأکید داریم که در بحث توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی در کلان‌شهرهایی که بیشتر با آلودگی هوا مواجه هستند، بیشتر از خودروهای الکتریکی استفاده شود.»

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ما 16 نیروگاه بخاری در کشور داریم که این نیروگاه‌ها هم قابلیت مصرف گاز و گاز مایع دارند، تاکید کرد: «25 درصد برق کشور از نیروگاه‌های بخاری تأمین می‌شود که یکی از دغدغه‌های ما مصرف مازوت در این نیروگاه‌ها بود. در این باره ما تلاش کردیم تا در کلان شهرها مازوت مصرف نشود.»

او بابیان اینکه در سال 1401 پدیده گرد و غبار علت اصلی آلودگی هوا در شهرهای ما بود، افزود: «در بازه زمانی مشابه، یعنی تا انتهای مرداد ماه در سال 99 تعداد روزهای هوای ناسالم تهران 40 روز، در سال 1400، 30 روز و در سال 1401، 85 روز نامطلوب بوده است.»

به گفته گل‌علیزاده؛ در سایر کلان‌شهرها نیز تعداد روزهای آلوده در 5 ماه اول سال روزهای ناسالم هوا افزایش پیدا کرده است.

او با انتقاد از عقب ماندن وزارت نفت در اجرای تکالیف خود درباره قانون هوای پاک افزود: «بر اساس تعهدات سال 98 این وزارتخانه باید 55 میلیون لیتر نفت و گاز یورو 4 و 70 میلیون لیتر بنزین یورو 4 تولید می‌کرد. این در حالی است که اکنون فقط 4 میلیون لیتر از نیاز 90 میلیون لیتری کشور ما که توسط بنزین تأمین می‌شود، سوخت یورو 4 و یورو 5 است.»

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «بخشی از آلودگی هوای تهران به این دلیل بود که خودروهای دیزلی که از سایر شهرها به تهران می‌آمدند، سوختشان را از سایر شهرها می‌گرفتند و این سوخت که عمدتاً از گازوئیل نامرغوب بود، باعث آلودگی تهران می‌شد.»

سرپرست مرکزملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست افزود: «میزان مصرف گاز در بخش خانگی در فصل زمستان از  550 میلیون متر مکعب به 650 میلیون متر مکعب می‌رسد که اگر فقط یک درجه کاهش دما در منازل داشته باشیم حدوداً 25 میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفه‌جویی می‌شود و می‌توان به راحتی بخشی از نیاز نیروگاه‌ها را تأمین کرد.»

گل‌علیزاده بیان کرد: «در مواردی که برخی از نیروگاه‌ها مجبور به استفاده از سوخت مازوت می‌شوند، حتما باید آنها را ملزوم به استفاده از تجهیزات کنترلی کنیم. نیروگاه‌های بخاری ما هیچ گونه تجهیزات کنترلی ندارند که نصب این تجهیزات یکی از وظایف وزارت نیرو است. همچنین توسعه گازسوز کردن خودروها نیز باید حمایت شود.»

او تأکید کرد: «در شهر تهران اگر سوخت استاندارد و خودرو نیز استاندارد شود باز هم آلودگی هوا را داریم زیرا 94 درصد پایه تولید انرژی کشور سوخت فسیلی است. این سوخت فسیلی در هرجا که مصرف شود آلاینده هواست و به همین دلیل باید به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر برویم. وزارت نیرو برنامه دارد تا پایان دولت به مقدار 10 هزار مگاوات ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر را افزایش دهد که امیدواریم حداقل 50 درصد این عدد محقق شود.»

21 هزار مرگ بر اثر آلودگی در یک سال

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «بر اساس آمار وزارت بهداشت در سال 1400 حدود 21 هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا ناشی از ذرات معلق کمتر از 2.5  میکرون را در کشور داشته‌ایم که خسارتی حدود 11 میلیارد دلار را به کشور وارد کرده است. اگر بخشی از این مبلغ را برای کاهش آلودگی هوا هزینه کنیم هم خسارات و هم مرگ‎و‎میرها کاهش خواهد داشت. فقط در تهران حدود 6 هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا را داشته‌ایم که بسیار نگران‌کننده است.»

گل‌علیزاده درباره اعتبارات مقابله با آلودگی هوا اظهار کرد: «ما برای نخستین بار ردپای آلودگی هوا را در قانون بودجه سال 1401 گذاشتیم و قرار است این کار را در برنامه هفتم توسعه نیز انجام دهیم. مبلغ 320 میلیارد تومان برای کاهش آلودگی هوا اختصاص یافته که ناشی از جرایم خودروهای فاقد معاینه فنی و آلاینده است و 20 میلیارد را نیز باید سازمان محیط زیست احصا کند.»

استاندارد آلایندگی خودرو معلق شد

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با پیگیری‌های این سازمان برای لغو مصوبه هیئت وزیران مبنی بر تعویق استاندارد آلایندگی خودروها گفت: «تعویق استاندارد آلایندگی خودرو در 18 اسفندماه سال 1400 بر اساس پیشنهاد وزارت صمت به دلیل مشکلاتی که در تأمین سوخت مورد نیاز بود، لغو شد. سازمان حفاظت محیط زیست به این مصوبه اعتراض کرد و درخواست لغو این مصوبه را داشتیم.»

او افزود: «به دستور معاون اول قوه قضاییه این موضوع به کمیسیون برگشت و سازمان محیط زیست پیشنهاد خود را ارائه داد. سازمان حفاظت محیط زیست برای خودروهای سواری، دیزلی و موتورسیکلت‌ها پیشنهادات خود را در کمیسیون مطرح کرده است و مصوبه بر اساس خواسته محیط زیست و شرایط کشور نهایی می‌شود.»

گل‌علیزاده در رابطه با لایحه اخیر دولت درباره اسقاط خودرو و قانون ساماندهی صنعت خودرو بیان کرد: «بر اساس ماده 10 قانون هوای پاک، تردد و حمل بار و مسافر توسط خودروهای فرسوده در کلانشهرها ممنوع است. در تبصره دو این قانون نیز بحث اسقاط مطرح شده و تأکید شده است که 25 درصد از تیراژ تولید خودرو و موتورسیکلت باید صرف اسقاط شود.»

او با بیان اینکه اسقاط خودرو حذف نشده است، گفت: «در کشور حدود یک میلیون و 200 هزار تولید خودرو پیش‌بینی شده است که اگر 25 درصد از تیراژ آن را در نظر بگیریم، 400 هزار برگه اسقاط نیاز است و حداکثر گواهی اسقاطی که ارائه شده با انباشتی که وجود داشته، 15 هزار گواهی بوده است.»

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیستافزود: «اگر گواهی اسقاط به اندازه کافی وجود نداشته باشد خودروسازان باید معادل‌ ریالی آن را در صندوق ملی محیط زیست وارد کنند و سپس شماره‌گذاری انجام شود و صندوق ملی محیط زیست در قالب اعطای وام بلاعوض یا تسهیلات نوسازی، به مالکان خودروهای فرسوده وام دهد.»

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «در حال حاضر اختلاف قیمت زیادی بین خودروی فرسوده و خودروی نو وجود دارد؛ به عنوان مثال قیمت پراید فرسوده 60 تا 70 میلیون تومان است و پراید نو 200 میلیون قیمت دارد و این در حالی است که مراکز اسقاط 20 میلیون تومان به مالک خودرو می‌دهند.»

او خاطرنشان کرد: «عموماًکسانی که مالک خودروی فرسوده هستند، قشر ضعیف جامعه محسوب می‌شوند و به همین دلیل تا دولت ورود نکند، تسهیلات ندهد و خودروسازان کمک نکنند، حلقه اسقاط خودرو اتفاق نمی‌افتد. دولت با لایحه مذکور آمده تا به بهبود فرایند اسقاط کمک کند که دو فوریت آن تهیه شده و باید به مجلس برود تا اصلاح و عملیاتی شود.»

گل‌علیزاده درباره اجرایی نشدن ممنوعیت تردد تاکسی‌ها و موتورسیکلت‌ها در کلان‌شهرها از ابتدای سال 1401 توضیح داد: «در این باره پلیس اعلام کرد که ما نمی‌توانیم این مورد را اجرا کنیم چرا که تبعات اجتماعی دارد و هنوز دولت وظایف خود را در این باره انجام نداده است. لذا این مصوبه به تعویق افتاده است.»

وی درباره آلایندگی تولیدی توسط وسایل نقلیه اظهار کرد: «خودروها هم در گازهای آلوده و هم در ذرات معلق نقش دارند. در شهر تهران 61 درصد آلودگی ذرات معلق توسط خودروها تولید می‌شود که از این مقدار 32 درصد سهم خودورهای دیزلی است. خودرویی که در ترافیک مانده آلاینده آن 5 برابر افزایش پیدا می‌کند در نتیجه باید حمل و نقل عموم را به شکلی گسترش دهیم که یک شهروند در فاصله 500 متری از محل کار یا سکونت خود به وسایل حمل و نقل عمومی دسترسی پیدا کند. باید استفاده از وسایل نقلیه ای که با سوخت‌های پاک کار می‌کنند نیز در دستور کار قرار بگیرد.»

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: «همه بارگذاری‌هایی که در کلان‌شهرها می‌شود باید بر اساس تعبیه هوا باشد و اگر این مورد رعایت نشود، حتم آلودگی هوا را خواهیم داشت. متأسفانه ما در هیچ یک از برنامه‌های خود مصوبات کاهش آلودگی هوا را رعایت نمی‌کنیم.»

گل‌علیزاده خاطرنشان کرد: «مصرف انرژی در کشور ما 3 برابر میانگین جهانی است که باید مدیریت و اصلاح شود. باید به سمت استفاده از انرژی‌های پاک برویم؛ در حالی که رتبه یک را از نظر امکان استفاده از انرژی‌های پاک داریم کمترین استفاده را از این نوع انرژی می‌کنیم که دلیل ان هم ارزان بودن سوخت فسیلی است.»

منبع خبر: تسنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *