رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل هوایی

چهارشنبه, 21 شهریور 1403
سنگاپور برای کسب سهم بیشتر از ترافیک هوایی نسخه پیچید؛

ساخت ترمینال جدید در فرودگاه چانگی با ظرفیت 50 میلیون نفر

سنگاپور قرار است در نیمه اول سال 2025 ساخت ترمینال جدید T5 فرودگاه چانگی را آغاز کند تا ظرفیت جدید پذیرش 50 میلیون نفر را به ظرفیت فعلی خود بیفزاید.

به گزارش پایگاه خبری ترابران، وزیر حمل و نقل سنگاپور بر لزوم تقویت مزیت رقابتی این کشور در شرایط فزاینده رقابت در صنعت هوانوردی جهانی تأکید کرد و گفت: «مهم‌ترین اقدام ما سرمایه‌گذاری در ترمینال 5 (T5) است. ما در نیمه اول سال آینده کار ساخت ترمینال 5 را آغاز خواهیم کرد. این ترمینال ظرفیت پذیرش 50 میلیون مسافر دیگر در سال را به ظرفیت کنونی 90 میلیون مسافر فرودگاه چانگی اضافه خواهد کرد.»

او افزود: «این پروژه به طور همزمان بهبود اتصال را فراهم می‌آورد، تجربه مسافران را ارتقا می‌بخشد و باعث ایجاد فرصت‌های شغلی جدید می‌شود. در کنار افزایش ظرفیت، دولت به طور فعال با شرکای بین‌المللی خود در حال مذاکره است تا محدودیت‌های خدمات هوایی را کاهش دهد، به طوری که خطوط هوایی بتوانند تعداد پروازهای خود را افزایش داده و شبکه چانگی را توسعه دهند.»

وزیر حمل و نقل سنگاپور توضیح داد: «در حال حاضر، ما با حدود 150 لینک شهری به خوبی متصل هستیم. اما برنامه ما این است که این تعداد را تا اواسط دهه 2030 به بیش از 200 لینک برسانیم. این توسعه نه تنها به جذب بیشتر مسافران به چانگ‌ی و سنگاپور کمک می‌کند، بلکه تقاضا برای خدمات گسترده‌تر هوانوردی ما را نیز افزایش خواهد داد.»

به گذشته بسنده نمی‌کنیم

وونگ ادامه داد: «با وجود افتخار به موفقیت‌های اخیر، نمی‌توانیم به گذشته بسنده کنیم. رقابت در حال شدت گرفتن است. بر اساس پیش‌بینی‌های انجمن بین‌المللی حمل و نقل هوایی، حجم مسافران هوایی پس از دوران کووید-19 تا سال 2040 دو برابر خواهد شد و منطقه آسیا و اقیانوسیه نقش کلیدی در این رشد خواهد داشت».

او افزود: «کشورهای منطقه و حتی فراتر از آن، در حال انجام سرمایه‌گذاری‌های کلان برای توسعه و بهبود زیرساخت‌های فرودگاهی خود هستند تا سهم بیشتری از این ترافیک را به دست آورند. برخی از این کشورها قصد دارند فرودگاه‌های بزرگی با ظرفیت سالانه بیش از 100 میلیون مسافر بسازند، که به نوبه خود فاصله‌شان را با سنگاپور کاهش خواهند داد.»

وونگ خاطرنشان کرد: «بسیاری از خطوط هوایی در حال توسعه سریع ناوگان و شبکه‌های خود هستند تا مسیرهای مستقیم بیشتری را به مسافران ارائه دهند. در نتیجه، پروازهایی که قبلاً از چانگی عبور می‌کردند ممکن است دیگر لازم نباشند. بنابراین، باید به تقویت مزیت‌های رقابتی خود ادامه دهیم و نوآوری‌هایی ایجاد کنیم تا از دیگران متمایز شویم.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *