بالا رفتن قیمت لوازم یدکی، افزایش دستمزد تعمیرکاران، نایاب شدن لوازم مصرفی و همچنین برچیده شدن بساط نسیهفروشی مشکلاتی است که صعود دلار برای صاحبان و رانندگان اتوبوس به وجود آورده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، دلار به نیمه کانال 90 هزار تومانی رسیده است و برخی اقتصاددانان نسبت به صعود قیمت این ارز آمریکایی به بالاتر از ۱۰۰ هزار تومان هم هشدار میدهند. در این میان هزینههای رانندگان و صاحبان اتوبوس هم مانند سایر اقشار جامعه با بالا رفتن قیمت دلار بالا میرود.
یکی از این رانندگان میگوید قیمت دلار ۲۰ درصد افزایش مییابد اما قیمت لوازم مصرفی و یدکی ماشینهای سنگین دو برابر میشود. آنان همچنین میگویند به دلیل افزایش روزانه قیمت دلار تعمیرکاران نسیه کار نمیکنند و باید هزینه دستمزد آنان را نقد بپردازند.
دلار ۱۰ درصد گران میشود اما لوازم یدکی دو برابر!
احمد اثنیعشر، فعال صنفی و راننده اتوبوس با گلایه از نوسان قیمت دلار و تاثیر آن بر کسبوکارش در گفتوگو با ترابران اظهار کرد: «لوازم یدکی و جانبی اتوبوس هم از بقیه کالاهای کشور مستثنی نیست و مانند بقیه اجناس در کشور که ساعتی و روزانه بالا میروند، لوازم یدکی و جانبی ماشینهای سنگین هم همین وضعیت را دارند و قیمت امروز آنها با قیمت دیروز و حتی گاهی قیمت یک ساعت قبل فرق میکند.»
او با بیان اینکه بالا رفتن قیمت دلار همانگونه که زندگی بقیه مردم را مختل کرده زندگی رانندگان اتوبوس را هم با مشکلات عدیدهای مواجه کرده است، گفت: «ما هم مانند مردم باید اجناس و کالاهای خوراکی و غیرخوراکی را با قیمت بالاتر بخریم و علاوه بر آن هزینههای نگهداری اتوبوس هم داریم که این هزینهها هم با افزایش قیمت دلار بالا میرود؛ بنابراین گرانیها از دو طرف به ما فشار وارد میکند.»
این راننده اتوبوس با اظهار اینکه علاوه بر بالا رفتن هزینه لوازم یدکی و مصرفی اتوبوس هزینه دستمزد تعمیرکار هم بالا رفته است و آنها هم با افزایش قیمت دلار هزینه بیشتری برای تعمیر یا تعویض دریافت میکنند یادآور شد: «همچنین در گذشته تعمیرکاران با ما راه میآمدند و دستمزدشان را قسطی یا چکی دریافت میکردند اما الان اصلا قبول نمیکنند و باید پول نقد پرداخت کنیم وگرنه کار نمیکنند.»
او اضافه کرد: «این قضیه برای خرید لوازم یدکی هم صدق میکرد، قبلا میشد لوازم یدکی را قسطی یا با چک خرید اما الان دیگر چنین امکانی وجود ندارد و باید هزینهها را نقد پرداخت کرد.»
نایاب شدن لوزام یدکی اصل و جولان جنسهای تقلبی چینی
اثنیعشر گفت: «قیمت لوازم یدکی و مصرفی در بازار حساب و کتاب ندارد و ممکن است دلار ۱۰ درصد گران شده باشد اما قیمت لوازم یدکی ۳۰ درصد گران میشود و حتی فروشنده قیمت جنسهای قبلی را به قیمت دلار روز میفروشند و میگویند باید با قیمت دلار روز خرید کنند.»
به گفته این فعال صنفی؛ اگر قیمت دلار ۲۰ درصد بالا رود قیمت لوازم یدکی و مصرفی اتوبوس ۲۰ درصد گران نمیشود، بلکه تا دو برابر بالاتر میرود و هیچ نظارتی هم وجود ندارد.
این راننده اتوبوس با بیان اینکه لوازم یدکی موجود در بازار اصل نیست و تقلبی است، خاطرنشان کرد: «یعنی شما پول جنس اصل را میدهید اما بعدا متوجه میشوید که جنس تقلبی به شما فروخته شده است؛ بنابراین برخی از رانندگان ترجیح میدهد که از جنس مستعمل استفاده کنند. چون جنسی که در بازار است چینی است و خیلی زود دوباره خراب میشود.»
تعمیرکاران چکی و نسیه کار نمیکنند
حسین فروغی، راننده اتوبوس نیز از افزایش قیمت دلار و اثر منفی آن بر زندگی اتوبوسداران شاکی است. او در این باره به ترابران گفت: «بالا رفتن قیمت دلار قیمت همه چیز را بالا برده است. من راننده اتوبوس که دیروز ماشینم را به صورت اقساطی تعمیر میکردم امروز باید برای تعمیر آن پول نقد بپردازم چون تعمیرکار میگوید نمیداند فردا چه اتفاقی میافتد. او حرف بیجا نمیزند و ما هم نمیتوانیم اعتراضی کنیم و راهی جز پرداخت نقد نداریم.»
او اضافه کرد: «باید هزینه قطعهای را که قیمتش ۱۰ میلیون تومان است همان زمان بپردازم و کسی حاضر نیست چک یک هفته یا ۱۰ روزه بگیرد چون بازار معلوم نمیکند یک ساعت بعد قیمت دلار چقدر بالا میرود.»
این راننده اتوبوس با بیان اینکه مطمئن هستیم قطعهای که امروز میخریم فردا همین قیمت نیست و حتما گران شده است، خاطرنشان کرد: «مثلا یک قطعه مصرفی اتوبوس که با دلار ۶۰ هزار تومانی به قیمت ۷۰۰ هزار تومان خریده بودم با افزایش قیمت دلار به ۸۰ هزار تومان دو برابر و نزدیک یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان شد.»
او افزود: «مشکل فقط اینجا نیست و همزمان با بالا رفتن قیمت قطعات تعمیرکار هم روی دستمزدش میکشد و باید یک هزینه بیشتر نیز در این مرحله بپردازیم.»