رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل جاده ای

یکشنبه, 8 مهر 1403
اتوبوس وارداتی
بحران کمبود اتوبوس روز به روز شدیدتر می‌شود؛

نیاز کشور به ورود سالانه 5 هزار اتوبوس به ناوگان بین‌شهری

مدیرکل دفتر حمل‌ونقل مسافر سازمان راهداری کشور با توجه به بحران کمبود ناوگان حمل مسافر جاده‌ای گفت: «باید سالیانه حدود ۵ هزار دستگاه اتوبوس وارد ناوگان حمل‌ونقل عمومی شود تا کمبود اتوبوس برطرف شود. او تعداد اتوبوس‌های وارد شده به کشور در سال ۱۴۰۲ را کمتر از ۶۰ دستگاه اعلام کرد.»

به گزارش پایگاه خبری ترابران، کمبود ناوگان اتوبوسی کشور معضلی است که حتی مسئولان نیز بر آن صحه می‌گذارند و نمی‌توانند این بحران را که هر روز دامنه آن گسترده‌تر می‌شود تکذیب کنند. به تایید مسئولان سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای کشور پس از همه‌گیری ویروس کرونا تعداد اتوبوس‌های فعال در جاده‌های بین‌شهری از ۱۴ هزار دستگاه به ۶ هزار دستگاه اتوبوس کاهش یافته است. یعنی به جای آنکه با افزایش جمعیت و تاکید بر استفاده از حمل‌ونقل عمومی بر تعداد اتوبوس‌های مسافربری افزوده شود، اتوبوس‌ها از ناوگان مسافربری جاده‌ای کشور رفته‌اند.

حسین فروغی، راننده اتوبوس در گفت‌وگو با ترابران با تایید این مطلب به ترابران گفت: «تعداد اتوبوس‌های کشور بسیار کم شده است. از یک سو بخشی از اتوبوس‌ها فرسوده و از رده خارج شده‌اند و با قیمت‌های نجومی اتوبوس و همچنین قیمت پایین بلیت اتوبوس صاحبان آنها تمایل ندارند اتوبوس فرسوده‌شان را با اتوبوس نو جایگزین کنند و شغل دیگری انتخاب کرده‌اند. از سوی دیگر، بسیاری از صاحبان اتوبوس هم خودروهای خود را در اختیار شرکت‌هایی اقماری قرار داده‌اند و بدون دردسر درآمد خوبی کسب می‌کنند.»

او افزود: «همچنین نه اتوبوس تولید می‌شود و نه مصوبه دولت برای واردات اتوبوس اجرا می‌شود. نتیجه این شده که بحران کمبود اتوبوس بسیار شدید شده و باید هرچه سریع‌تر فکر اساسی و جدی برای این بحران شود.»

گرچه خردادماه سال گذشته محمد مخبر، معاون اول دولت سیزدهم مصوبه دولت را برای واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری کارکرده با عمر کم‌تر از پنج سال به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد اما این مصوبه نیز مانند بسیاری از مصوبات روی کاغذ باقی مانده و خبری از واردات اتوبوس نیست. مدیرعامل یک شرکت مسافربری به تازگی به ترابران اعلام کرده بود که سال گذشته ۵۰ دستگاه اتوبوس آلمانی وارد کرده اما با وجود آنکه این اتوبوس‌ها برای اربعین ۱۴۰۲ پلاک موقت شدند و به زائران اربعین خدمات دادند، پس از آن مراسم، به گمرک بازگردانده شدند و هنوز هم ترخیص نشده‌ و در گمرک خاک می‌خوردند!

داریوش باقر جوان، مدیرکل دفتر حمل‌ونقل مسافر سازمان راهداری کشور نیز این موضوع را تایید کرد و تعداد اتوبوس‌های وارد شده به کشور پس از ابلاغ مصوبه دولت را بسیار ناچیز خواند.

او در گفت‌وگو با ترابران با اشاره به بحران کمبود اتوبوس در کشور تاکید کرد که باید سالانه حدود ۵ هزار اتوبوس وارد چرخه ناوگان حمل‌ونقل مسافری شود تا کمبود اتوبوس‌های کشور جبران شود.

او توضیح داد: «ما به عنوان سازمان راهداری خواهان اتوبوس هستیم و به نوعی بخش استفاده‌کننده از ناوگان هستیم و متولی تامین اتوبوس‌ها وزارت صمت است. البته تمایل ما استفاده از تولید داخل است چرا که خدمات پس از فروش آنها در دسترس است و مشکلی از این جهت به وجود نمی‌آید؛ ولی اگر توان تولید داخل نتوانست جوابگوی نیاز کشور باشد و نیاز باشد که واردات انجام شود وزارت صمت باید پاسخگو باشد و متولی آن به صورت مستقیم وزارت صمت است.»

باقرجوان در توضیح میزان کمبود اتوبوس در کشور توضیح داد: «همین الان به صورت متوسط باید سالیانه ۳۵۰۰ دستگاه اتوبوس وارد چرخه حمل‌ونقل کشور شود تا نیاز کشور به اتوبوس برطرف شود و بتوانیم پاسخگوی افزایش تقاضا باشیم.»

او یادآور شد: «در کنار آن باید به این نکته هم توجه داشت که هر سالی که می‌گذرد عمر کلی ناوگان یک سال بالاتر می‌رود و پیرتر می‌شود و ناوگانی که انتهای جدول هستند کارآمدی‌شان از بین می‌رود و نمی‌توانند در مسافت‌های بلند و طولانی کمک چندانی به ناوگان اتوبوسرانی کشور در حمل و جابه‌جایی مسافر کنند و از رده خارج می‌شوند. البته ممکن است بتوانند مسافت‌های خیلی کوتاه را جواب دهند اما کمک چندانی در جابه‌جایی مسافران بین‌شهری نمی‌‌کنند که بتوانیم پاسخگوی تقاضاها باشیم.»

او اضافه کرد: «بنابراین برای جبران ناوگانی که از رده خارج می‌شود نیز سالانه حدود هزار تا هزار و پانصد دستگاه اتوبوس نیز وارد چرخه حمل‌ونقل شود. بنابراین روی هم رفته باید سالیانه حدود ۵ هزار دستگاه اتوبوس وارد چرخه حمل‌ونقل کشور شود تا معضل کمبود ناوگان حمل مسافر کشور برطرف شود.»

به گفته باقرجوان؛ از آن زمان به بعد هر سال حدود هزار اتوبوس که به ناوگان کشو اضافه شود، کافی است و مشکلی از بابت اتوبوس‌های مسافربری نخواهیم داشت.

مدیرکل دفتر حمل‌ونقل مسافر سازمان راهداری در پاسخ به این پرسش که سال گذشته و امسال چه تعداد اتوبوس وارد شده نیز گفت:‌ «تعداد زیادی نبوده و رقم آن خیلی ناچیز است. سال گذشته کمتر از ۶۰ دستگاه وارد کشور شده و امسال هم شنیده‌ام که عدد خیلی کمی است. پلیس راهوار باید بگوید چه تعداد ناوگان جاده‌ای پلاک‌گذاری کرده است.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *