دردسرهای رانندگان کامیون تمامی ندارد؛ بومیگرایی و تاخیر در پرداخت کرایهها کم بود حالا دردسرهای سوختگیری هم به مشکلاتشان افزوده است. آنها با اجرای همگانی طرح محدودیت سوختگیری بین جایگاههای سوخت سرگردان شدهاند و گاهی با وجود داشتن همه مدارک اجازه نخواهند داشت گازوئیل بزنند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، اجرای آزمایشی طرح محدودیت سوختگیری ماشینهای سنگین تمام شد و از اول آبان ماه این طرح شامل همه کامیونها شده است؛ طرحی که قرار بود در مدت زمان اجرای آزمایشی آسیبشناسی شود و بعد از برطرف کردن آسیبها به صورت همگانی اجرا شود اما بر اساس آنچه رانندگان ماشینهای سنگین میگویند مشکلات طرح برطرف نشده و دردسری جدید در کنار دردسر بومیگرایی برای آنان ایجاد شده است.
حسینعلی ضیایی، راننده کامیون و فعال صنفی اصفهانی در گفتوگو با ترابران مشکلات این طرح را تشریح کرده است.
او میگوید: «بنده چند روز پیش از چادرملوی یزد کامیون را بارگیری کردم و مسیری که باید طی میکردم یزد، مهریز، اشکذر، انار و شهر بابک بود اما متاسفانه در این مسیر حتی یک پمپ برای من آزاد نشد که بتوانم گازوئیل بزنم. در نتیجه مرا تا محدوده سیرجان کشاندند و مجبور شدم آنجا گازوئیل بزنم! از جایی که من بارگیری کردم و در مسیر به ۹ پمپ بنزین مراجعه کردم اما در هیچ کدام از این جایگاهها سهمیه گازوئیل برای من باز نشد و سامانه اجازه نداد گازوئیل بزنم. این در حالی است که بارنامه موجود و در همان مسیری بودم که تعیین شده بود اما در هیچ جایگاهی به من اجازه سوختگیری ندادند!»
اجرای زودهنگام طرح ناقص
او با بیان اینکه مشکل دیگر این طرح این است که پیمایشهای یک سر خالی حساب نمیشود و برای همین هم ما برای گازوئیل زدن به مشکل برخوردهایم، اضافه میکند: «زیرساختها اصلا برای اجرای این طرح آماده نیست. این طرح نباید به این زودی اجرا میشد. در سیستم مسیرهایی برای سوختگیری انتخاب میشود که در آنجا نه معدنی هست و نه کارخانهای ولی آنجایی که کارخانه و معدن هست در سیستم اصلا ثبت نیست و اجازه سوختگیری نمیدهند.»
ضیایی یادآور میشود: «از اول آبان ماه این طرح در حال اجرا است. اجرای آزمایشی آن از مهر ماه بود و برای ماشینهای سنگین بالای ۵۰ تن بود اما از اول مهر برای همه ماشینهای سنگین و کامیونها اجرا میشود. این در حالی است که قرار بود با اجرای آزمایشی آن اشکالات پیدا شود و بعد از رفع اشکالات وارد فاز اجرایی نهایی شوند اما نهتنها مشکلات را برطرف نکردند بلکه اجرای طرح را همگانی هم کردند!»
این فعال صنفی اضافه میکند: «اکنون ۶۰ تا ۷۰ درصد ناوگان ما کارتهای بالای ۵۰ تن دارند. اول میخواستند این طرح را فقط روی ماشینهای طرح ترافیک اجرا کنند اما الان دارند روی همه ماشینهای سنگین اجرا میکنند که دردسر برای همه رانندگان ایجاد کرده است.»
ضیایی با بیان اینکه ما باید مسیرهای طولانی طی کنیم تا شاید گازوئیل پیدا شود و بتوانیم گازوئیل بزنیم، میگوید: «علاوه بر این مسیرهایی برای سوختگیری در سامانه تعیین میشود که در مسیر پیمایش نیست؛ مثلا مسیری که برای رانندگان باز میشود تا بتوانند گازوئیل بزنند اصلا ربطی به مسیر اصلی آنان ندارد و کیلومترها باید منحرف شوند و مسیر بیراهه بروند تا بتوانند سوختگیری کنند.»
او با بیان این مطلب اضافه میکند: «سوالی که باید مسئولان پاسخ دهند این است که آنها که میگویند هدف از اجرای این طرح صرفهجویی در مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق است چرا با تعیین مسیرهای پرت و خارج از محدوده باعث میشوند کامیونها سوخت بیشتری مصرف کنند؟ این چه مدل صرفهجویی است!»
گازوئیل آزاد به چه کسانی تعلق میگیرد؟
این راننده کامیون با تاکید بر اینکه این طرح مشکلات بسیاری دارد و تا اینجا تنها کاربردی که داشته ایجاد دردسر برای رانندگان بوده است، میگوید: «علاوه بر این هیچ راهی هم بازنگذاشتهاند که اگر نتوانستیم سوختگیری کنیم و مشکلی به وجود آمد بتوان تماس گرفت تا مشکل برطرف شود. اگر در مسیر مشکلی به وجود آید اینطور نیست که راحت بتوانیم گازوئیل آزاد بزنیم و همه پمپبنزینها گازوئیل آزاد داشته باشند. مثلا در مسیر اصفهان تا بندرعباس ۴ یا ۵ جایگاه کارت آزاد دارند که آن هم در روز فقط تا ۱۰۰ لیتر اجازه سوختگیری میدهند. این ۱۰۰ لیتر ۲۰۰ کیلومتر راه هم نمیرود.»
ضیایی میافزاید: «اسمش گازوئیل آزاد است اما اولا همه جایگاهها کارت آزاد ندارند و پمپهایی که کارت آزاد دارند هم فقط از ساعت ۸ تا ۱۰ صبح سهمیه آزاد میدهند و بعد از آن تمام میشود؛ یعنی اگر کسی بعد از ساعت ۱۰ صبح به مشکل برخورد نمیتواند حتی گازوئیل آزاد بزند!»
او اضافه میکند: «علاوه بر اینها همین گازوئیل آزاد در این محدوده زمانی را هم به همه نمیدهند. این گازوئیل به کسانی تعلق میگیرد که مثلا تازه فک پلاک کرده باشند یا کارتشان گم شده باشد و نامه داشته باشند. نهایتا هم به کسانی تعلق میگیرد که سهمیهشان تمام شده باشد. به همین دلیل، اگر شما مشکلی برای کارت سوختتان به وجود آید نمیتوانید حتی از کارت آزاد گازوئیل بزنید! من بارها در چنین موقعیتی گرفتار شدهام اما نتوانستم گازوئیل بزنم. به التماس افتادم اما گفتند در سیستم زده شما سهمیه دارید و نمیتوایم به شما گازوئیل آزاد دهیم چون برای ما دردسر میشود.»
مگر رانندگان کامیون چقدر میتوانند سوخت قاچاق کنند؟
او با تاکید بر اینکه این طرح نمیتواند مشکل قاچاق سوخت را حل کند، میگوید: «مگر رانندگان کامیون و ماشینهای سنگین از این طریق چقدر میتوانند قاچاق کنند. متاسفانه زورشان به کسانی که قاچاق کلان میکنند نمیرسد و میخواهند سر ما خالی کنند. به گفته یکی از نمایندگان مجلس برای قاچاق لولهکشی شده است.»
او خاطرنشان میکند: «با این طرحی که درست کردهاند باید ۲۴ ساعت گوشی به دست باشیم و دائم سامانه را چک کنیم. از آن طرف میگویند راننده باید حواسش به جاده باشد! مگر با این وضع میشود. گاهی شده در مسیر و در جاده ۱۰ بار وارد سیستم شدهام ببینم جواب میدهد یا نه. اما جواب نمیدهد و نمیتوانم پیمایش را ثبت کنم. این مسائل باعث خطر شده و ایمنی را هم پایین آورده است.»