در حالی که مدیرعامل جدید راهآهن بر اجاره لکوموتیو از کشورهای خارجی برای جبران کمبودهای داخلی تاکید کرده اما سیدنواب حسینیمنش معتقد است که اولا باید اجاره به شرط تملیک باشد و همچنین مسئله واردات لکوموتیو به کشور باید در سطح سران قوا مطرح شود تا به نتیجه برسد.
سیدنواب حسینیمنش، مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی پارسیان در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری ترابران با اشاره به اظهارات اخیر مدیرعامل جدید راهآهن مبنی بر اجاره لکوموتیو از کشورهای خارجی گفت: «تاکید مدیرعامل راهآهن بر واردات لکوموتیو به کشور تاکید درست و بهجایی است. آماری هم که ایشان درباره تعداد آماده بکار بودن لکوموتیوها و کمبود لکوموتیو در کشور ارائه دادند صحیح است از این رو لزوم واردات لکوموتیو از بدیهیاتی است که همه میدانند اما راهکار آن چیست و چرا تاکنون موفق به واردات نشدهایم؟ این سوالی است که باید به آن پاسخ داد.»
به اعتقاد او تولیدکنندگان داخلی به بهانه فرمایشات رهبری پشت شعار حمایت از تولید داخلی پنهان میشوند و پیشنهادها و کارهایی انجام میدهد که عملا خودتحریمی است.
او توضیح داد: «اکنون اکثر لکوموتیوهایی که به اسم تولید داخل به فروش میرسد، بازسازی یا نوسازی لکوموتیوها جیتی۲۶ قدیمی است. یعنی لکوموتیوهای دست دومی است که وارد میکنند و سیلندر و کابین و … آن را در داخل بازسازی یا نوسازی میکنند.»
آمادگی هلدینگ غدیر برای خرید ۲۰ لکوموتیو خارجی
حسینیمنش با اظهار اینکه به خاطر یک اقلیت کل صنعت ریلی کشور تحتالشعاع قرار گرفته است، گفت: «خودتحریمی را نمیتوانم درک کنم. ما به عنوان مدیران عامل بخش خصوصی بارها آمادگی خود را برای واردات لکوموتیو نو اعلام کردهایم. هلدینگ غدیر که زیرمجموعه صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح است اعلام آمادگی کرده که میتواند در سال هزینه خرید ۲۰ دستگاه لکوموتیو را تامین کند بدون اینکه از اعتبارات خارجی یا حتی وامهای داخلی استفاده کند اما متاسفانه همیشه به در بسته خورده است و ما گفته میشود که با شرکت داخلی قرارداد ببندید!»
او یادآور شد: «وقتی شرکت داخلی نه امکان فاینانس دارد نه میتواند لکوموتیو نو به ما بدهد و از آن طرف هم قیمت تمام شده کالایی که در کشور تولید میکنند چند برابر لکوموتیو خارجی است چرا باید این کار را بکنیم و از شرکت داخلی لکوموتیو بخریم؟»
مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی پارسیان کشور اضافه کرد: «کرهجنوبی تمام لکوموتیوهایش را که شبیه جی تی۲۶ است واگذار میکند چون میخواهد صنعت ریلیاش را به سمت لکوموتیوهای برقی یا ریل برقی ببرد. شرکتهای داخلی که مدعی هستند لکوموتیو میسازند میروند و این لکوموتیوها را به صورت قطعه و به اسم قطعات منفصله وارد کشور میکنند و دوباره در داخل کشور آن را سرهم و نونوار میکنند. در حالی که میشد همین لکوموتیوها را به صورت CBU وارد کشور کرد و روی خطوط ریلی قرار داد. هزینهاش هم بسیار کمتر در میآمد.»
به گفت او قیمت این لکوموتیوها اگر به صورت سیبییو وارد کشور شود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار یورو درمیآید اما با روشی که اکنون اجرا میشود یک میلیون و ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار یورو قیمت تمام شده آن میشود.
تولیدکنندگان داخلی سد راه واردات لکوموتیو شدند
حسینیمنش اظهار کرد: «این مسئله از دردهایی است که به نظر نمیرسد با دستور مدیرعامل راهآهن برای واردات لکوموتیو دوا شود و سیاست کلان کشور را میطلبد. شرکتهای تولیدکننده داخل به این سادگی اجازه واردات لکوموتیو را نمیدهند. کسی نیست به آنها بگوید شما که تقاضایتان را به زور انجام میدهید پس چرا در برابر واردات لکوموتیو خارجی مقاومت میکنید؟»
او تاکید کرد که موضوع واردات لکوموتیو باید در سطح سران کشور مطرح شود و با دستور مدیرعامل راهآهن حلشدنی نیست و گفت: «برای واردات لکوموتیو به قانونگذاری از طریق مجلس هم نیاز نیست و فقط به هماهنگی سران قوا و مسئولان نیاز داریم. واردات لکوموتیو جز اختیارات دولت است و دولت میتواند تصمیم بگیرد که مثلا امسال ۱۰۰ لکوموتیو وارد کند.»
مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی پارسیان یادآور شد: «اکنون۴۰۰ لکوموتیو باری داریم که نصف آن فعال است. همچنین ۳۰ هزار واگن داریم که میزان گردش واگنهای باری ما در کشور ۲۰ روز در ماه است یعنی واگنها را هدر میدهیم. اگر لکوموتیو بیشتر داشته باشیم و سرعت سیر هم افزایش پیدا کند مسلما این امکان را خواهیم داشت که واگن جدید وارد ناوگان کنیم و اگر حتی همان واگنها را بچرخانیم ظرفیت دو برابر خواهد شد.»
او با تاکید بر اینکه نباید از توانمندی داخلی خود غافل شویم، گفت: «مهندسان و تکنسینهای ما واقعا توانمند هستند اما راهاندازی یک خط تولید و کارخانه برای تولید سالانه ۲۰ دستگاه لکوموتیو عاقلانه نیست. این در حالی است که یک کمپانی در چین سالیانه ۲ هزار لکوموتیو تولید میکند بنابراین مسلم است که قیمت تمام شده کالای داخلی افزایش مییابد.»
حسینیمنش با بیان اینکه نقطه ضعف ما این است که نمیتوانیم کالایی تولید کنیم که صادر شود بنابراین هم کیفیت و هم قیمت مناسبها نیست، گفت: «چین و روسیه سالانه هزار لکوموتیو تولید میکنند و سریسازی میشود بنابراین قیمتها به شدت کاهش پیدا میکند. نباید دوباره چرخ را اختراع کنیم. باید بتوانیم بسازیم و بازسازی کنیم اما خودتحریمی غلط است.اگر نیاز کشور ۱۰۰ تا لکوموتیو باشد آیا ارزش دارد برای ۱۰۰ لکوموتیو یک خط تولید راه بیندازیم که سال آینده نتوانیم از آن استفاده کنیم؟ اکنون شرکتهای تولیدکننده مثل واگن پارس و مپنا همین مشکل را دارند و به همین دلیل نمیتوانند حقوق کارگران خود را بپردازند.»
او افزود: «تولیدکنندگان داخلی استراتژی بازاریابی درست ندارند. باید برای تولید خود بازار خوبی درست کنیم که به استناد آن بتوان سرمایهگذاری برای احداث خط تولید کرد.»
اجاره لکوموتیو به شرط تملیک باشد
مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی پارسیان با بیان اینکه شرکتهای داخلی اعلام کردهاند ماهی یک یا دو لکوموتیو میتوانند تحویل دهند، گفت: «همین الان کمتر از ۲۵۰ لکوموتیو فعال داریم و حداقل ۲۵۰ دستگاه دیگر نیاز داریم تا نیاز کشور برطرف شود. حال این سوال مطرح است که آیا با سالی ۱۲ لکوموتیو یا حتی ۲۰ لکوموتیو چند سال باید صبر کنیم که این شرکتها بتوانند نیاز داخل را تامین کنند؟ بنابراین باید همزمان این دو سناریو با هم پیش رود یعنی هم تولید داخل کارش را انجام دهد و هم واردات انجام شود.»
حسینیمنش خاطرنشان کرد: «در این میان مدیرعامل راهآهن بر اجاره لکوموتیو تاکید کردهاند که باید شفاف شود منظورشان چیست چون اگر منظور اجاره باشد موافق نیستم. اجاره به شرط تملیک خوب است اما اینکه صرفا اجاره کنیم دردی از ما دوا نمیشود چون در هر صورت نیاز به این تعداد لکوموتیو وجود دارد و اگر صرفا اجاره باشد هزینه تعمیر و نگهداری آنها هم بالا خواهد بود و به صرفه نیست.»