تلاشهای انجام شده برای تصویب یک توافقنامه جهانی برای حفاظت از اقیانوسها و حیات دریایی جهان برای پنجمینبار با شکست مواجه شد.
به گزارش پایگاه خبری ترابران، مذاکرات برای تصویب پیمان دریای آزاد سازمان ملل به مدت دو هفته در نیویورک ادامه داشت، اما دولتها نتوانستند برسر شرایط توافق کنند و برای پنجمینبار تلاش برای تصویب موافقتنامه جهانی برای حفاظت از اقیانوسها شکست خورد.
بر این اساس، علیرغم اینکه آبهای بینالمللی تقریبا دو سوم اقیانوسهای جهان را تشکیل میدهند، تنها ۱.۲ درصد آن محافظت میشود. فعالان محیطزیست تلاش اخیر را «فرصت از دست رفته» نامیدهاند.
آخرین توافقنامه بینالمللی در مورد حفاظت از اقیانوسها ۴۰ سال پیش در سال ۱۹۸۲ امضا شد که کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق دریاست.
این توافقنامه منطقهای به نام دریاهای آزاد و آبهای بینالمللی ایجاد کرد که در آن همه کشورها حق ماهیگیری، کشتی و تحقیق را دارند.
گفتنی است؛ ۱۰ سال از مذاکرات معاهده دریای آزاد سازمان ملل گذشته اما هنوز این معاهده به امضا نرسیده است.
در صورت موافقت، ۳۰ درصد از اقیانوسهای جهان تا سال ۲۰۳۰ در مناطق حفاظت شده قرار میگیرد. فعالان امیدوارند که با این اقدام از حیات دریایی در برابر صید بیش از حد و سایر فعالیتهای بشر محافظت شود.
این شرایط باعث میشود جانداران دریایی ساکن در این زیستگاهها در معرض خطر تهدیدات فزاینده تغییرات آب و هوایی، صید بی رویه و تردد کشتیها قرار گیرند. همچنین با توجه به اینکه اکوسیستمهای موجود در دریاهای آزاد بهخوبی ثبت نشدهاند، این نگرانی وجود دارد که موجودات ممکن است قبل از کشف منقرض شوند.
نتایج تحقیقات منتشر شده در اوایل سال جاری حاکی از آن است که در حال حاضر بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از گونههای دریایی در معرض خطر انقراض هستند.