رئیس ستاد صنعت هوانوردی و فرودگاهی پزشکیان در واکنش به ادعای وزیر فعلی راه و شهرسازی مبنی بر واردات 10 فروند هواپیما در 2 ماه گذشته، اعلام کرد: «حرفهای وزیر محترم، برای عوام سیاسی یا عادی جذاب اما برای کارشناسان و فعالان این حوزه دردمندانه خندهآور است.»
به گزارش پایگاه خبری ترابران، مهرداد بذرپاش، وزیر فعلی راه و شهرسازی، امروز اعلام کرده که در دو ماه گذشته، بیش از ۱۰ فروند هواپیما وارد کشور شده است.
او مدعی شده است که در حال حاضر مسیر ورود هواپیما کاملاً باز است و دولت ارز مبادلهای با هماهنگی بانک مرکزی برای این شرکتها تأمین کرده است. همچنین با شورای عالی امنیت ملی برای ترخیص قطعات و هواپیما در کمترین زمان ممکن هماهنگی انجام شده است.
این سخنان وزیر، با واکنشهای زیادی از طرف کارشناسان خبره و صاحبنظران حوزه هوانوردی روبهرو شد.
در همین زمینه، مهندس آرمان بیات، رئیس ستاد صنعت هوانوردی و فرودگاهی مسعود پزشکیان، اعلام کرد: «حرفهای قشنگ وزیر محترم، برای عوام سیاسی یا عادی جذاب اما برای امثال ما دردمندانه و خندهآور است.»
او خطاب به بذرپاش چنین نوشته است:
آقای وزیر؛
اولاً مسیر ورود هواپیما باز بوده و هست؛ اما جبارسینگ و دارو دستهاش، سر پیچ در کمین هستند. علاوه بر آن پیچوخم بروکراسی کنترلشده و در مواردی غیرقابل اعتماد بیش از تحریم، آسیبزا شده است. برای آن چه کردهاید؟ هیچ
آقای وزیر؛
مسئله ناوگان هوایی ایران با توجه به تورم ارزی، نرخ تنزیل و بهره، چالش اقتصادی در استهلاک بالای هزینه سرمایهای تملک ناوگان است که نقدی خریداری میشود. این CAPEX یا Capital Expense بهقدری بالاست که برای ایجاد تراز با قدرت اقتصادی بازار، شرکتها به دنبال هواپیمای باریکپیکر با ظرفیت بیش از ۱۴۰ صندلی و ارزش کمتر میروند که نتیجهای جز ناوگانی با بیش از ۲۵ سال عمر نخواهد داشت. شما به این دستاورد میگویید موفقیت؟
آقای وزیر؛
فرآیند ورود هواپیما چیست؟ با توجه به مصوبه شورایعالی امنیت ملی ستاد هماهنگی اقتصادی، با تأیید دستگاه مربوطه امکان تخصیص ارز نیمایی به ارزش فعلی حدود ۴۰ هزار تومان وجود دارد. حال اگر در نامه درخواست ایرلاین، هواپیمایی از یک نوع خاص و مثلاً با سن ۲۵ سال به ارزش ۵ میلیون دلار ارائه شده باشد و تأیید هم بشود اما هواپیمایی از همان نوع با ۳۰ سال سن و به ارزش ۲ میلیون دلار وارد کشور گردد، پاسخگو کیست؟ اساساً رفع تعهد ارزی با تأیید گمرک، بر چه اساسی انجام میشود؟ در مورد قطعات نیز همین سوال و ابهام وجود دارد.
آقای وزیر؛
ماده ۴۲ قانون گمرکی را مطالعه بفرمایید که در موارد استثناء و در خصوص کالای موردنیاز فوری اعم از دولتی یا غیردولتی با مجوز رئیسکل گمرک و تعهد وزیر یا دستگاه مربوطه که سازمان هواپیمایی است، ترخیص مجاز است.
شفاف بفرمایید فرآیند رفع تعهد ارزی بابت ارزش ارز تخصیصیافته با معادل ارزش کالا (قطعات) که وارد شده است، چگونه است؟ مرجع تشخیص ارزش واقعی کالا کیست؟ اگر برای یک قطعه با تأیید هواپیمایی کشوری ۱۰۰ هزار دلار ارز تخصیص گردد، اما همان قطعه به ارزش ۱۰ هزار دلار وارد شده باشد، مسئول کیست؟
انحصارزدایی، رفع موانع بازدارنده و سلیقهزدایی در صدور تأییدیه ورود هواپیما و متعاقباً کاهش بروکراسی تخصیص ارز و راستیآزماییهای بعدی آن و همچنین ایجاد بستر مالی ارزان برای جوانسازی ناوگان هوایی مشروط به ایجاد زیستبوم رقابتی، تنها راه تحول صنعت هوانوردی در دو شاخه کیفی و کمی است.
ورود هواپیمای مسن برای رشد منافع شرکتها و چارترکنندگان و عدم شفافیت در توزیع صندلی، هنر نیست استاد.