رسانه اقتصاد ترابری ایران

سوخت

دوشنبه, 12 شهریور 1403
ناترازی بنزین
تحقق رشد اقتصادی در قفس حرفی مهمل است؛

خلاصی از ناترازی بنزین در گرو لغو تحریم‌ها

عضو هیئت علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با اشاره به نقش تحریم‌ها در عدم توسعه پالایشگاه‌ها، تصریح کرد که بدون حل پیش‌زمینه‌های ناترازی، افزایش قیمت بنزین فقط آزمودن راهکارهای بی‌فایده 20 سال گذشته است.

به گزارش پایگاه خبری ترابران، کمبود بنزین که از آن به‌عنوان ناترازی بنزین یاد می‌کنند، در کشور به یک مسئله حاد تبدیل شده است و قابل‌کتمان هم نیست. دولتمردان هم راهکاری جز افزایش قیمت نداشته‌اند. در زمان احمدی‌نژاد، قیمت بنزین 7 برابر و آبان 98 در زمان روحانی، 3 برابر شد که به اتفاقات سهمگینی منجر شد. اکنون نیز،

مسعود پزشکیان گفته است منطقی ندارد که بنزین را دلاری بخریم و سوبسیدی به مردم بفروشیم. برخی این اظهارات را نشانه تمایل او برای گران کردن بنزین اعلام کردند. حالا باید دید چه مقدار از کمبود یا ناترازی امروز بنزین به قیمت آن مربوط است و راهکار قیمتی چه تاثیری بر ناترازی بنزین دارد؟

افزایش قیمت بدون حل پیش‌زمینه‌ها منفعتی ندارد

مرتضی بهروزی‌فر، عضو هیئت علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی، در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری ترابران، با اشاره به اینکه پزشکیان نشان داده است به حرف‌هایی که در دوره انتخابات زده است، تقریباً وفادار بوده و عمل کرده است؛ زیرا گفته بود که در زمینه اقتصاد انرژی کارشناس نیست و از نظر کارشناسان این حوزه استفاده می‌کند، درباره اظهارات او تصریح کرد که حرف پزشکیان درست است و منطقی ندارد که بنزین را وارد کنیم و داخل کشور با قیمت ارزان‌تر بفروشیم.

او تاکید کرد: «حل مسئله ناترازی بنزین نیازمند پیش‌زمینه‌هایی است که تا آنها حل نشود، دست زدن به قیمت بنزین نه تنها منفعتی ایجاد نخواهد کرد بلکه فقط و فقط، آزمودن مجدد کارهایی است که در 20 سال گذشته و به خصوص در دوران احمدی‌نژاد رخ داد.»

این کارشناس خطرنشان کرد که باید این پیش‌زمینه‌ها حل شوند و سپس بتوان درباره افزایش قیمت صحبت کرد.

واردات خودروهای برقی و هیبریدی در کوتاه‌مدت

بهروزی‌فر درباره پیش‌زمینه‌های حل ناترازی بنزین گفت: «هیچ راهکار فوری برای حل ناترازی انرژی، چه بنزین چه گاز چه برق، وجود ندارد. نباید مانند رئیسی فکر کنیم که یک دکمه در اقتصاد وجود دارد که با فشردن آن، تمام مشکلات حل می‌شود.»

او با عنوان اینکه نمی‌توان در یک چشم به‌هم زدن مشکلات اقتصادی را حل کرد و تنها راه این است که در کوتاه‌مدت با واردات مشکلات ناترازی بنزین حل شود، افزود: «دولت باید برای کارهایی که در ۲۰ سال گذشته انجام نشده، اقدام کند. دولت باید برای توسعه حمل و نقل عمومی اقدم کند و مسئله بهبود وضعیت خودروها را در دستور کار بگذارد که نخستین کار برای این بهبود، آزاد کردن واردات خودروهای برقی و هیبریدی است تا این انحصار بسیار سنگین خودروسازان داخلی شکسته شود.»

این تحلیلگر اقتصاد انرژی با اشاره به اینکه اکنون وضعیت حتی به نفع خودروسازان هم نیست زیرا قسمت عمده این بازار در دست خودروسازان و قطعه‌سازان چینی است، تاکید کرد که باید انحصار خودروسازان شکسته شود و در کوتاه‌مدت با واردات خودروهای هیبرید و برقی تا اندازه‌ای مشکل را حل کرد. نیسان در هر ۱۰۰ کیلومتر، ۲۵ لیتر بنزین می‌سوزاند هیچ توجیه و منطقی ندارد و نباید اجازه دهیم در کشور تردد کند. باید حتما با خودروهای روز جایگزین شود تا این مشکل حل شود

توسعه پالایشگاه‌ها بدون رفع تحریم شدنی نیست

بهروزی‌فر درباره راهکار بلندمدت حل کمبود یا ناترازی بنزین بیان کرد: «راهکار بلندمدت این است که با احداث پالایشگاه، بخواهیم افزایش ظرفیت تولید داشته باشیم اما اینکه فکر کنیم می‌توان یک دکمه بزنیم و مشکل ناترازی بنزین حل شود، امکانپذیر نیست.»

او درباره مشکلات تاسیس پالایشگاه عنوان کرد: «مشکلی که ما را با کمبود بنزین و انرژی دچار کرده، تحریم است که امکان جذب سرمایه‌گذاری خارجی، امکان تامین تجهیزات و قطعات و امکان واردات تکنولوژی و دانش فنی را از ایران سلب کرده است.»

این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: «تا مشکل تحریم حل نشود، تقریبا مشکل کمبود بنزین حل نمی‌شود و اگر به چندسال قبل برگردیم می‌بینیم که تا مسئله برجام حل نشد و یکسری قطعات مورد نیاز وارد نشد، پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس راه نیفتاد و عملاً امکان حتی راه‌اندازی ستاره خلیج‌فارس را هم نداشتیم.»

بهروزی‌فر در پایان خاطرنشان کرد که اینکه تصور کنیم دور کشور خود حصار بکشیم و اقتصاد را در قفس رشد دهیم، حرفی مهمل است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *