رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل عمومی

چهارشنبه, 7 شهریور 1403
راهبران مترو
سرفاصله حرکت قطارهای مترو زیاد شد؛

حذف اضافه‌کاری راهبران مترو به قیمت سرگردانی مسافران

مدیران متروی تهران در حالی تصمیم گرفته‌اند با افزایش فاصله بین حرکت قطارها از پرداخت اضافه‌کاری به راهبران مترو شانه خالی کنند، که تاوان این تصمیم عجیب را باید از یک سو، مسافران با سرگردانی در ایستگاه‌ها و واگن‌های شلوغ و از سوی دیگر، راهبران مترو در روزهایی که دخل و خرج با هم نمی‌خواند، با حقوق دریافتی کمتر بدهند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، با تصمیم مدیران متروی تهران از ابتدای هفته جاری تعداد حرکت قطارها به صورت میانگین بین ۲۰ تا ۳۰ حرکت در هر خط کم شده و به موجب آن فاصله حرکت بین قطارها افزایش یافته است. آنچه مسئولان مترو به عنوان هدف این طرح اعلام کرده‌اند «بهینه‌سازی حرکت قطارها» است اما در پشت‌پرده موضوع مهندسی کردن پرداختی راهبران مترو در میان است.

یک راهبر مترو که نخواست نامش افشا شود، افزایش فاصله حرکت بین قطارها در متروی تهران را تایید کرد و به ترابران گفت: «از ابتدای هفته جاری تعداد حرک قطارها کاهش یافته است و به طور میانگین بین ۲۰ تا ۳۰ حرکت کاهش داده شده است.  این عدد برای خط‌های مختلف متغیر است ولی میانگین بین ۲۰ تا ۳۰ حرکت کم شده است.»

او با بیان اینکه بسته به خطوط سرفاصله حرکت بین قطارها متغیر است، توضیح داد: «در خطوط یک، دو و چهار که خطوط شلوغ محسوب می‌شوند سرفاصله بین حرکت قطارها ۵ دقیقه است ولی خطوطی که جدیدالتاسیس محسوب می‌شوند مثل خطوط ۶ و ۷ این سرفاصله بیشتر است.»

این راهبر قطار افزود: «اکنون این سرفاصله حرکت بین قطارها به دلیل کاهش تعداد حرکت‌ها افزایش یافته است. این اتفاق باعث شده تعداد حرکت‌ها در یک خط که از صبح تا شب ۱۷۰ حرکت می‌شد کم شود و به همین دلیل هم ازدحام جمعیت در ایستگاه‌ها و داخل واگن‌ها بیشتر شود. این مسئله باعث شده هم مسافران اذیت شوند و هم راهبران مترو؛ چراکه از یک طرف تعداد قطارها در خط کم شده و مسافران چون ایستگاه‌ها و واگن‌ها شلوغ‌تر شده دیرتر به مقصد می‌رسند و از سوی دیگر سیستم تهویه هم دیگر جوابگوی واگن‌ها نیست. همچنین تردد مسافران موقع سوار و پیاده شدن از قطار سخت شده و همین باعث نارضایتی مسافران و گلایه به راهبران مترو شده است.»

او یادآور شد: «در این میان، راهبران قطار هم اذیت می‌شوند؛ زیرا از یک طرف باید پاسخگوی مسافران باشند و از سوی دیگر زحمت و استرس کاری و دردسر آنها هم بیشتر شده است. علاوه بر این باید نگران دریافتی‌های خود در آخر ماه هم باشند، چون با این تصمیم غلط اضافه‌کاری آنها هم کم شده است.»

او در پاسخ به این سوال که پشت‌پرده کاهش تعداد حرکت قطارها چیست، گفت: «چیزی که مسئولان به ما اعلام کردند مدیریت بهره‌وری است! آنها می‌گویند چون در فصل تابستان و شهریور ماه جمعیتی که از مترو استفاده می‌کند، کاهش یافته باید تعداد حرکت قطارها را کم کرد تا مدیریت منابع و افزایش بهره‌وری شود! اما آنچه در عمل اتفاق افتاده ازدحام جمعیت و آسیب مسافران است و همچنین ایمنی سیر هم دچار مخاطره شده است.»

این راهبر مترو درباره علت اصلی این تصمیم که آن را غلط خواند و گفت: «در پشت‌پرده این تصمیم غلط بحث مدیریت پرداخت حقوق پرسنل عملیاتی و راهبران قطار است. چون وقتی تعداد حرکت‌ها در طول روز کاهش پیدا کند نیاز به حضور تعداد راهبران کمتری است و این یعنی اضافه‌کار راهبران کم خواهد شد؛ یعنی هرچه تعداد حرکت‌ها کاهش پیدا کند، نیاز به اضافه‌کاری راهبران کمتر می‌شود و به تبع آن حقوق و پرداختی که مشمول راهبران می‌شود دستخوش تغییر می‌شود؛ بنابراین در پس پرده این تصمیم غلط مهندسی حقوق راهبران مترو بوده است.»

او توضیح داد: «به طور میانگین سهم زیادی از دریافتی راهبران مربوط به اضافه‌کاری آنان می‌شود. حقوق راهبران مترو حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون است ولی مشابه همین مبلغ را بابت اضافه کاری دریافت می‌کنند یعنی ۵۰ درصد از حقوق کاربران مترو از اضافه‌کاری به دست می‌آید. راهبران مترو جور کمبود نیرو را با اضافه‌کاری می‌کشند. از آن طرف نیز اضافه‌کاری ثبات ندارد و همیشه حقوق راهبران متزلزل بوده است و با کوچک‌ترین تغییری بالا و پایین می‌شود.»

این راهبر مترو گفت: «قاعده همیشه این گونه بوده که برای حرکت قطارها یک برنامه حرکتی وجود داشت که بر اساس تعداد مسافرانی که در هر خط تردد می‌کردند روزانه تدوین می‌شد که کار فنی و کارشناسی شده بود. ولی الان بدعت خطرناکی صورت گرفته است و برخلاف رویه کارشناسی شده سابق برنامه حرکتی را به صورت ابزاری استفاده می‌کنند تا به این شکل اضافه کاری پرسنل را مهندسی کنند! در حالی که این کار قبلاً کاملاً کارشناسی شده بود و متاسفانه علاوه بر اینکه دریافتی راهبران مترو در پایان ماه کم می‌شود مسافران از همه جا بی‌خبر باید تاوان نگاه سلیقه‌ای و ابزاری مسئولان مترو را بدهند چون این آقایان می‌خواهند پرداختی‌ها را مدیریت کنند!»

متروی تهران؛ اطلاعیه می‌دهیم!

ترابران برای پیگیری این موضوع با هادی زند، مدیر ارتباطات و امور بین‌الملل شرکت بهره‌برداری مترو تهران تماس گرفت و صحت آن را از او پرسید. زند این مطلب را تکذیب نکرد اما توضیحی هم ارائه نداد. او اعلام کرد که متروی تهران به زودی در این باره اطلاعیه صادر می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *