رسانه اقتصاد ترابری ایران

ترانزیت

سه شنبه, 11 دی 1403
مرز ترکیه
منتظر افزایش قیمت کالاها باشیم؛

تبعات لغو معافیت کامیون‌های ایرانی از پرداخت مالیات سوخت ترکیه

یک کارشناس حمل‌ونقل و لجستیک لغو معافیت کامیون‌های ایرانی را از پرداخت مالیات سوخت هنگام ورود به ترکیه ناشی از اصرار دولت بر طرح باک‌پر می‌داند و می‌گوید: «قیمت سوخت برای ناوگان ایرانی مناسب بود و مشکل فرسوده بودن ناوگان را تا حدودی پوشش می‌داد اما طرح باک پر و عمل متقابل ترکیه خواه ناخواه باعث گران شدن کرایه حمل کالاهای ایرانی و ترانزیتی خواهد شد و در کنار انواع فشارهای سیاسی و مناسبتی، مزیت رقابتی را از ما سلب خواهد کرد؛ بنابراین مسئولان باید هرچه زودتر تدبیر کنند.»

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، خودکرده را تدبیر نیست. همان‌طور که کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند ترکیه طرح «باک‌پر» ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز دولت ایران را تاب نیاورد و در اقدامی متقابل معافیت کامیون‌های ایرانی را از پرداخت مالیات سوخت لغو کرد.

مجتبی بهاروند، کارشناس حمل‌ونقل و لجستیک به ترابران توضیح می‌دهد: «پیش از اینکه ترکیه معافیت کامیون‌های ایرانی را از پرداخت مالیات سوخت لغو کند هم ما در بخش حمل‌ونقل ترانزیتی با مشکلات متعددی روبه‌رو بودیم که وضعیت را بحرانی کرده بود و اکنون با این اتفاق تلافی‌جویانه وضعیت بحرانی‌تر هم خواهد شد.»

بهاروند با تاکید بر اینکه حمل‌ونقل ترانزیتی کشور به دلیل عدم نوسازی ناوگان مشکلات فراوانی دارد، می‌گوید: «ناوگانی که اکنون در کشور در حال فعالیت است دو سه برابر یک ناوگان استاندارد سوخت مصرف می‌کند. داشتن یک ناوگان مرتب و استاندارد روز یک مزیت است که ما از آن محروم هستیم.»

کارشناس حمل‌ونقل و لجستیک اظهار می‌کند: «قیمت سوخت برای ناوگان ایرانی مناسب بود و مشکل فرسوده بودن ناوگان را تا حدودی پوشش می‌داد اما با طرحی که الان اجرا شده و ترکیه هم عمل متقابل انجام داده خواه ناخواه باعث گران شدن کرایه حمل کالاهای ایرانی و ترانزیتی خواهد شد و در کنار انواع فشارهای سیاسی و مناسبتی، مزیت رقابتی را هم از ما سلب می‌کند. مسئولان و کسانی که دست‌اندر کار هستند باید هرچه سریع‌تر فکری به حال این وضعیت کنند تا مشکل حل شود وگرنه حذف معافیت کامیون‌های ایرانی از پرداخت مالیات سوخت قوز بالای قوز می‌شود و توان رقابتی را هرچه بیشتر از دست می‌دهیم.»

او با اظهار تاسف می‌گوید: «در طول ۳۰ سالی که بنده در حوزه حمل‌ونقل و ترانزیت فعالیت می‌کنم می‌توانم با اطمینان ادعا کنم که مدیران دولتی از وزیر راه‌وترابری گذشته و راه‌شهرسازی فعلی گرفته تا مدیران رده پایین‌تر در ۹۹.۹ درصد از موارد کاری به حرف کارشناسان ندارند و بر اساس نظرات کارشناسی آنان تصمیم نمی‌گیرند.»

ترانزیت کالا

کارشناسان فقط زینت‌المجالس دولتی‌ها هستند

بهاروند با گلایه از اینکه نگاه مدیران دولتی، حتی کارشناس بخش دولتی به یک مدیر رده بالای بخش خصوصی از بالا به پایین است و خیلی جاها از آنها به عنوان زینت‌المجالس استفاده می‌کنند، می‌افزاید: «در اکثر قریب‌به‌اتفاق تصمیمات نظر کارشناسان و بخش خصوصی گرفته نمی‌شود و اصلا بررسی نمی‌شود تصمیمی که می‌گیرند چه تبعاتی می‌تواند داشته باشد. نمونه اخیر آن هم همین طرح باک‌پر است که می‌بینیم باعث عمل متقابل ترکیه شده و از این به بعد با گرفتاری‌های زیادی مواجه خواهیم بود.»

او یادآور می‌شود: «متاسفانه وقتی چنین تصمیماتی می‌گیرند یک حساب سرانگشتی نمی‌کنند چه تعداد ناوگان این کشور وارد ایران می‌شود و چه تعداد ناوگان ما وارد کشور مقابل می‌شود؟ به خاطر دارم در گذشته هم تصمیم گرفته بودند که به ماشین‌های ترکمن ویزا ندهند. این در حالی بود که از ترکمنستان نهایتا ۲۰۰ کامیون وارد ایران می‌شد اما در مقابل از ایران ۱۰ هزار کامیون وارد ترکمنستان می‌شد. همین تصمیم نادرست باعث مشکلات فراوانی شد که دیگر نتوانستند آن را جمع کنند.»

کارشناس حمل‌ونقل و لجستیک با بیان اینکه متاسفانه عملکرد مسئولان در تقابل با شعارهایی است که می‌دهند، می‌گوید: «وزیر جدید گفته بود من از هر بخش حمل‌ونقل یک مشاور انتخاب می‌کنم. اما چه شد؟ بخش دولتی عادت کرده که تصمیمات را اتاق دربسته بگیرد و آنچه برایشان اهمیت ندارد بخش خصوصی و نظر کارشناسان است و هیچ‌وقت هم توبیخ نمی‌شوند.»

بهاروند اضافه می‌کند: «در بسیاری از کشورها اگر حمل‌ونقل ترانزیتی کاهش پیدا کند سال بعد وزیر حمل‌ونقل برکنار می‌شود اما ما این‌گونه نیستیم.»

او می‌افزاید: «متاسفانه همیشه هم وضعیت این‌گونه بوده است که وخیم شدن اوضاع و تحصن و تجمع اعتراضی، شاید مدیران دولتی از خواب بیدار شوند و یادشان بیاید که تصمیمشان تصمیم اشتباهی بوده است.»

سوخت در کشور ارزان نیست!

کارشناس حمل‌ونقل و لجستیک اظهار می‌کند: «یکی از سخنان انحرافی این است که می‌گویند سوخت در کشور ما ارزان است اما من می‌گویم ارزان نیست چون ما ناوگان را سه تا چهار برابر قیمت واقعی می‌خریم. سوختی هم که مصرف می‌کنیم یک سوم سوخت جهانی استاندارد دارد بنابراین تا این مشکلات حل نشود سخن گفتن از سوخت ارزان یک بحث انحرافی است.»

بهاروند با یادآور اینکه رئیس‌جمهور هنگام تبلیغات انتخاباتی دائم صحبت از استفاده از کارشناسان می‌کردند ولی مدیرانی که الان انتخاب شده‌اند خلاف این رویه را ثابت کرده‌اند، تاکید می‌کند: «باید یک بار برای همیشه که شده قبل از اینکه تصمیمی گرفته شود نظر کارشناسان و بخش خصوصی پرسیده شود. در ترکیه تا رئیس سندیکا یک تصمیم را تایید نکند اجرا نمی‌شود. در کشور ما هم باید همین رویه طی شود.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *