همزمان با حرکت زائران اربعین به سمت مرزها بلیت اتوبوس هم حکم گنجی دستنیافتی پیدا کرده است. هیچ مسافری هم در این میان در امان نیست؛ نه آنان که راهی پیادهروی اربعین هستند و نه مسافرانی که قصد دارند به شهرهای دیگر کشور سفر کنند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ترابران، بحران کمبود بلیت اتوبوس در ایام اربعین مانند قانون پایستگی انرژی شده؛ یعنی تمام نمیشود و فقط سالی به سال دیگر منتقل میشود؛ حتی بر شدت آن افزوده میشود. طوری که سرگردانی مسافران امسال در پایانههای مسافربری بیشتر از سال قبل است و بسیاری از آنها گلایه دارند که نمیتوانند حتی از مقصد تهران به شهرهای بزرگ هم بلیت اتوبوس پیدا کنند.
برای راستیآزمایی این ادعا سری هم به سایتهای فروش بلیت اتوبوس زدیم؛ مشاهدات از چند سایت معروف فروش بلیت نشان داد که تقریباً بلیت اتوبوس از هیچ مبدأیی به هیچ مقصدی یافت نمیشود و اگر هم اتوبوسی باشد بلیتهایش از پیش به فروش رفته و صندلی خالی وجود ندارد.
گلایه از نایاب شدن بلیت اتوبوس در ایام اربعین تنها مختص مسافران نیست و رانندگان اتوبوس هم علاوه بر اینکه بر این بحران مهر تایید میزنند از آن گلایه هم دارند. تعدادی از این رانندگان در گفتوگو با ترابران اعلام کردند که وضعیت در اربعین امسال از سال گذشته بدتر شده است.
در حالت عادی هم اتوبوس نبود؛ در اربعین وضع بدتر شد
احمدرضا عامری، رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافربری تهران تایید میکند که بلیت اتوبوس نایاب شده است و به ترابران میگوید: «متاسفانه در این روزها بلیت اتوبوس پیدا نمیشود. در شرایط عادی هم تعداد اتوبوسهای ما کم بود و طبیعی است که این کمبود در ایام اربعین مضاعف شود. تعداد زیادی از اتوبوسها هم از رده خارج شدهاند. نرخ بلیت اتوبوس اربعین هم رقم پایینی است و رضایتبخش نیست .»
عامری اضافه میکند: «این کمبود متاسفانه برای مردم مشکلات بسیاری ایجاد کرده است و بلیت برای شهرهای دیگر به سختی پیدا میشود و خیلی کم است و مردم به دردسر افتادهاند.»
او با یادآوری افزایش سفرها در تابستان میگوید: «علاوه بر این در تابستان هم سفرها بیشتر است. حالا همه اینها دست به دست هم داده که بحران جدی شود و کسی نتواند در این ایام برای سفر با اتوبوس بلیت پیدا کند.»
رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافربری تهران از دولت جدید درخواست میکند فکر اساسی برای حل معضل کمبود اتوبوس در کشور بکند.
عامری میگوید: «شاید در ظاهر به نظر برسد قیمتگذاری دستوری بلیت اتوبوس به نفع مردم است اما اصلاً اینگونه نیست. نه فقط صاحبان و رانندگان اتوبوس بلکه مردم هم از این ناحیه ضرر جدی میبینند. نمونه آن هم همین ایام اربعین است که بلیت اتوبوس پیدا نمیشود و گرفتاری آن برای مردم میماند.»
او تاکید میکند: «مردم راضی هستند ۵۰ هزار تومان هزینه بیشتری برای بلیت اتوبوس بپردازند اما اینگونه گرفتار نشوند و اصلاً نتوانند بلیتی پیدا کنند.»
اعزام اتوبوسها به مرزها در اربعین اجباری است
یک راننده اتوبوس و فعال صنفی به ترابران اعلام کرد که اعزام اتوبوس شرکتهای مسافربری به مرز برای جابهجایی مسافران اربعین اجباری است و شرکتی نمیتواند بگوید که اتوبوس اعزام نمیکنم. در نتیجه رانندگان اتوبوس، به ویژه رانندگانی که صاحب اتوبوس نیستند و برای شرکتهای تعاونی مسافربری کار میکنند به اجبار باید به مرزها مسافر ببرند.
او با بیان این مطلب میگوید: «در اثر اعزام اتوبوسهای کشور به مرزها برای جابهجایی مسافران اربعین بلیت اتوبوس برای شهرها و مسیرهای دیگر کمیاب شده و مسافران مقصدهای دیگر در پایانهها سرگردان شدهاند. این اتفاق مربوط به امسال نیست و در سالهای گذشته نیز وضع همین بوده است؛ چرا که بسیاری از مالکان اتوبوس خودروهای خود را از شرکتهای تعاونی مسافربری به شرکتهای خصوصی بردهاند چون برایشان نمیصرفید که این حجم عظیم از سرمایه خود را در جادهها ببرند در حالی که قیمت بلیت اتوبوس به صورت دستوری کنترل میشود و رقم آن بسیار پایین است.»
او میافزاید: «رقمی که اکنون برای بلیت اتوبوس تعیین شده هزینه روغن و تعمیرات و حقوق رانندههای اتوبوس را نمیدهد چه برسد بازگشت سرمایه به صاحب اتوبوس؛ بنابراین طبیعی است که مالکان اتوبوس نخواهند با سرمایه خود در جادهها مسافر با قیمت پایین جابهجا کنند و برای همین یا به سمت شرکتهای خصوصی و اقماری میروند یا کلاً از خیر این کار میگذرند و با فروش وسیله نقلیه خود به شغل دیگری روی میآورند. همین مسئله موجب بحران کمبود اتوبوس در کشور شده و این بحران در ایام اربعین بیش از گذشته خود را نشان میدهد و دود آن هم در چشم مردم میرود.»
این راننده اتوبوس میگوید: «از یک طرف نمیتوان به یک عده از مردم گفت به پیادهروی اربعین نروند و از سوی دیگر عدهای دیگر از مردم که در ایام اربعین باید بین شهرها جابهجا شوند نمیتوانند بلیت اتوبوس پیدا کنند و مجبورند یا از خیر سفر بگذرند و اگر سفرشان خیلی ضروری باشد هم مجبورند با هواپیما یا قطار بروند که هزینه مضاعفی باید پرداخت کنند.»
۸۰ درصد از ناوگان اتوبوسرانی راهی مرزها شدهاند
حسین فروغی، راننده اتوبوس دیگری است که نایاب شدن بلیت اتوبوس در پایانههای مسافربری را تایید میکند و به ترابران خبر میدهد که ۸۰ درصد از ناوگان اتوبوسرانی کشور برای جابهجایی مسافران اربعین به سمت مرزهای عراق اعزام شدهاند.
او میگوید: «الان اغلب اتوبوسهای کشور راهی مرزها شدهاند و شما تقریباً نمیتوانید بلیت اتوبوس به مقصد شهرهای دیگر پیدا کنید. شرکتهای مسافربری موظف هستند که اتوبوسهایشان را به مهران بفرستند و کاری هم به رانندگان اتوبوس ندارند. باید مسافران اربعین با اتوبوس به مرز رسانده شوند.»
فروغی با مقایسه وضعیت پیدا شدن بلیت اتوبوس در سالهای گذشته میگوید: «این وضعیت سال به سال بدتر میشود. چون علاوه بر اینکه کاری برای افزایش تعداد ناوگان اتوبوسرانی کشور نمیشود بلکه هر سال از تعداد اتوبوسهایی که در جادهها مسافر جابهجا میکنند کم هم میشود بنابراین هر سال در دوره اربعین شاهد این هستیم که بلیت اتوبوس حکم گنج را پیدا میکند و مردم نمیتوانند برای سفرهای خود از حملونقل جادهای استفاده کنند.»
او در همین حال یادآور میشود: «غیر از ایام اربعین هم وضع بهتر از این نیست و بلیت اتوبوس به سختی پیدا میشود. یعنی اینگونه نیست که در ایام دیگر سال مسافران به راحتی بلیت اتوبوس تهیه کنند. اما در دوره اربعین که زائران باید به مرزها بروند این بحران خیلی جدیتر از قبل به چشم میآید و گلایه و سرگردانی مسافران هم بیشتر میشود.»
این راننده اتوبوس تاکید میکند: «ناوگان اتوبوسرانی کشور از کمبود اتوبوس رنج میبرد و از سوی دیگر نیز بخشی از اتوبوس هم فرسوده هستند و کم کم آنها هم از رده خارج میشوند و بعید است با قیمتهای نجومی اتوبوس و همچنین قیمت پایین بلیت اتوبوس کسی تمایل داشته باشد اتوبوس فرسودهاش را با اتوبوس نو جایگزین کند و به جادهها بسپرد چون اصلاً برایش صرفه اقتصادی ندارد. اگر هم کسی اتوبوس بگیرد آن را در اختیار شرکتهایی چون ذوبآهن، فولاد و عسلویه قرار میدهد تا پولش را بیدردسر بگیرد و سرمایهاش را در جاده نمیاندازد.»
فروغی خاطرنشان میکند: «از سوی دیگر، اتوبوس هم تولید نمیشود و رانندههایی که قصد خرید اتوبوس دارند هم باید اتوبوس خارجی تهیه کنند که قیمتهای بسیار بالایی دارد. همه این موارد دست به دست هم داده که وضعیت ناوگان اتوبوسرانی کشور تا این بغرنج شده باشد و بدتر از آن به نظر میرسد مسئولان هیچ توجهی به این بحران ندارند و این موضوع بسیار عجیب است.»
بلیت اتوبوس پیدا نمیشود
یک فعال صنفی دیگر نیز در گفتوگو با ترابران نایاب شدن بلیت اتوبوس را تایید میکند و میگوید: «پارسال هم وضعیت در ایام اربعین همین بود و فرق چندانی با امسال نداشت چه بسا سال گذشته وضعیت بهتر هم بود و امسال بدتر شده باشد. چون تعداد اتوبوسهای فعال در ناوگان و شرکتهای تعاونی از سال گذشته کمتر شده است.»
او میگوید: «الان شما سری به پایانههای مسافربری یا سایتهای فروش بلیت اتوبوس بزنید خواهید دید که حتی بلیت از مقصد تهران برای شهرهای بزرگ پیدا نمیشود. این وسط مردم گرفتار شدهاند و اگر مجبور باشند سفر کنند مجبورند دربستی بگیرند که هزینه بالایی به آنان تحمیل میکند.»
این فعال صنفی و راننده اتوبوس در ادامه به درخواست پلیس و ستاد اربعین از مردم که خواستهاند به دلیل کمبود اتوبوس با اتومبیل شخصی به سمت مرزها بروند اشاره میکند و میگوید: «متاسفانه درخواستی که پلیس و ستاد اربعین از مردم داشته اصلاً درخواست درستی نیست و تنها نشاندهنده این است که بحران کمبود اتوبوس چقدر جدی است.»
او یادآور میشود: «پارسال هم بسیاری از زائران اربعین به همین دلیل که بلیت اتوبوس پیدا نمیشد، مجبور شدند با خودروی شخصی خود به مرز بروند. اما این اقدام بسیار خطرناک است چرا که این افراد در مرز ماشینهای خود را پارک میکنند و بعد از پایان مراسم دوباره خودشان باید پشت فرمان بنشینند در حالی که کار خیلی اشتباهی است. اولاً اینکه این افراد راننده جاده نیستند؛ طرف یا کارمند یا کارگر است و برای رانندگی طولانی مدت در جاده آموزش ندیده است. ما که راننده اتوبوس هستیم و همیشه در جادهها هستیم میدانیم فرق جاده بیابان با جاده داخل شهر چیست.»
این راننده اتوبوس میافزاید: «طرف پیاده تا کربلا میرود؛ چند روز در راه بوده و خسته به مرز میرسد. حالا چطور میخواهد پشت فرمان بنشیند و حداقل هزار کیلومتر براند تا به مقصد برسد؟ این اقدام بسیار خطرناک است. در سال گذشته به دلیل همین عدم آشنایی با جاده و خستگی تصادفات زیادی شد و چند نفر از زائران اربعین در جادهها فوت کردند.»
او یادآور میشود: «اگر کمبود اتوبوس وجود نداشت این مشکلات هم نبود و مردم با اتوبوس و با خیال راحت به مرز میرفتند. معلوم است اگر اتوبوس باشد مردم با ماشین شخصی به مرز نمیروند و این سختی و خطر را به جان نمیخریدند. وقتی اتوبوس نیست مردم هم مجبور میشوند با ماشین شخصی بروند.»
بحران کمبود بلیت اتوبوس در ایام اربعین در حالی هر سال تکرار و بدتر از سال قبل میشود که مسئولان با شروع محرم وعده تامین و واردات اتوبوس به کشور میدهند اما به روزهای منتهی به اربعین که میرسد از مردم میخواهند به دلیل کمبود اتوبوس با خودروهای شخصی به مرز بروند!
چرا اعزام اتوبوسها به مرزها در اربعین برای شرکت های اتوبوسرانی بین شهری اجباری است؟ چرا برای خدمت سر وظیفه شون که اتوبوس بین شهریه اجباری نیست؟ حالا ما که به خاطر شغلمون چند وقت یه بار باید با اتوبوس تو ترمینال سفر کنیم آدم نیستیم ؟ باید خطر رفتن با ماشین شخصی یا هزینه زیاد ماشین دربست رو تقبل کنیم ؟
بايد يه فكر اساسي براي داستان اربعين و پياده روي بشه . منم همين چند روز قبل مجبور شدم با 12 نفر آدم ديگه كه همراهم بود مسير تهران به بوشهر را تكه تكه جابجا بشيم و هممون مريض شديم چون اتوبوس نبود كه كل مسير مسافرت كنيم و مجبور بوديم مسير تهران به بوشهر را بيشتر از حد معمول تو راه باشيم و هممون سرد و گرم شديم و بيمار…چه كسي جوابگوي اين بي مديريتي و بي مسوليتي خواهد بود؟ چه كسي جوابگوي بيماري ما خواهد بود؟ چه كسي جوابگوي مشكلاتي كه براي خانواده هاي ما بوجود مياد خواهد بود؟ چون منكه رسيدم خونه هم خانم و هم بچم از من مريض شدن!!! لطفا از اين مشكلات پيش پا افتاده براي مردم درست نكنيد.
این وضعیت چه تاریخی به حالت عادی بر میگرده چند روز میخوام سفر کاری انجام بدم و هیچ بلیطی پیدا نمیشه و گرفتار شدم
اگر اینهمه اتوبوس اعزام نمیشدن برای مراسم اربعین اتفاق خاصی میفتاد؟ یه کشور رو فدای یه شهر عراق کردن!