رسانه اقتصاد ترابری ایران

حمل و نقل

شنبه, 19 آبان 1403
بیمه تکمیلی
پوششی بدون پشتوانه قانونی؛

هزینه کامل بیمه تکمیلی بر دوش رانندگان کامیون برون‌شهری!

بیمه تکمیلی رانندگان کامیون معضل جدیدی است که این قشر باید با آن دست‌وپنجه نرم کند. در حالی که پیش از این شرکت‌های حمل‌ونقل مسئول پرداخت هزینه مربوط به بیمه تکمیلی رانندگان بودند اما بعد از ابطال مصوبه ۲۰۵ شورای عالی هماهنگی ترابری کشور همه بار بیمه تکمیلی بر دوش رانندگان کامیون برون‌شهری افتاد؛ حتی حق بیمه کارمندان شرکت حمل‌ونقل و رانندگان کامیون درون‌شهری!

خداداد بکرانی، رئیس هیئت مدیره انجمن رانندگان کامیون فلاورجان پرداخت هزینه بیمه تکمیلی توسط رانندگان کامیون برون‌شهری را معضل جدید این قشر دانست و در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری ترابران توضیح داد: «قبلا بر اساس مصوبه ۲۰۵ شورای عالی هماهنگی ترابری هزینه بیمه تکمیلی رانندگان کامیون با شرکت‌های حمل‌ونقل بود. بر اساس این مصوبه هزینه پرداخت بیمه تکمیلی از منبع درآمدی شرکت‌های حمل‌ونقل پرداخت می‌شد. به این صورت که به تناسب کریه‌ها برای رانندگان هزینه را پرداخت می‌کردند.»

او سپس به روند ابطال این مصوبه و شروع مشکلات رانندگان کامیون برون‌شهری اشاره کرد و گفت: «بعد از مدتی یک شرکت حمل‌ونقل به دیوان عدالت اداری شکایت و این مصوبه را ابطال کرد. با این توجیه که هیچ رابطه حقوقی بین رانندگان و شرکت‌های حمل‌ونقل وجود ندارد و از این رو شرکت‌های حمل‌ونقل نباید ملزم به پرداخت هزینه بیمه تکمیلی باشند.»

بکرانی با بیان اینکه بعد از ابطال این مصوبه هزینه بیمه تکمیلی را روی بارنامه‌ها قرار دادند و از بارنامه کم کردند به اجحاف‌ی که در حق رانندگان برون‌شهری می‌شود اشاره کرد و گفت: «آنها می‌گقتند هزینه بیمه تکمیلی را به اندازه 0.5 درصد از مبلغ بارنامه از برداشت می‌کنند. حالا این سوال مطرح می‌شود رانندگانی که بارنامه نمی‌گیرند چه اتفاقی برایشان می‌افتد؟ ما اکنون رانندگان برون‌شهری داریم که از بارنامه استفاده می‌کنند اما رانندگانی که درون‌شهری هستند بارنامه ندارند که هزینه بیمه تکمیلی بدهند.»

او با بیان اینکه تعداد زیادی از رانندگان مشمول این وضعیت می‌شوند، گفت: «فقط در اصفهان حدود ۸ هزار راننده درون‌شهری داریم که با خانواده‌هایشان تعداد زیادی می‌شوند.»

اجحاف در حق رانندگان کامیون برونشهری

رئیس هیئت مدیره انجمن رانندگان کامیون فلاورجان افزود: «از طرفی همین مسئله برای رانندگان ترانزیت هم صدق می‌کند و آنها هم بارنامه داخلی ندارند. پس چطور قرار است هزینه بیمه تکمیلی را بدهند؟ البته کارمندان شرکت‌های حمل‌ونقل هم همین وضعیت را دارند. گفتند کارمندان شرکت‌های حمل‌ونقل نیز با خانواده‌هایشان تحت پوشش بیمه تکمیلی رانندگان قرار گیرند! یعنی اینها هم هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند، چون بارنامه‌ای به نامشان صادر نمی‌شود؛ بنابراین تمام بار هزینه بیمه تکمیلی بر دوش رانندگان کامیون برون‌شهری که بارنامه دارند افتاده است و هزینه بیمه تکمیلی همه این افراد را باید آنها پرداخت کنند! این چه عدالتی است و در حق این رانندگان اجحاف شده است.»

مشکلات بیمه‌ای رانندگان

بکرانی در ادامه با بیان اینکه مبالغی که از جیب رانندگان کامیون در حساب کانون شرکت‌های حمل‌ونقل رفته تبدیل به یک ساختمان چند طبقه در تهران شده است، گفت: «سوالی که بنده پرسیدم این بود که ساختمان کانون با کدام پول ساخته شده است که گفتند از پول بیمه رانندگان نبوده و از گردش مالی آن وام گرفته و این ساختمان را ساخته‌اند! خب اگر پول رانندگان نبود که چنین گردش مالی به وجود نمی‌آمد که از روی آن وام گرفته شود. بنابراین این پول هم برای رانندگان است و اگر این حساب در اختیار رانندگان بود خیلی راحت می‌توانستند یک بیمارستان برای آنان بسازند یا خدمات دیگری به آنها ارائه کنند. از جمله می‌شد معضل نوسازی کامیون‌های فرسوده برطرف شوند اما متاسفانه با این پول ساختمان‌سازی کردند!»

رئیس هیئت مدیره انجمن رانندگان کامیون فلاورجان در همین حال یادآور شد: «بعد از ابطال مصوبه ۲۰۵ و اعتراضاتی که شد شورای امنیت کشور مصوبه‌ای داشت که هزینه بیمه تکمیلی به همان روش قبلی از طرف شرکت‌های حمل‌ونقل پرداخت و قرار شد برای این مسئله فکری اساسی شود اما مهلت مصوبه هم به پایان رسید و پشتوانه قانونی برای بیمه تکمیلی رانندگان فراهم نشد.»

بکرانی با تاکید بر اینکه اکنون همه بار هزینه بیمه تکمیلی روی دوش رانندگان برون‌شهری افتاده است گفت: «البته گفته‌اند ۵ درصدی که از بارنامه کم می‌شود برعهده صاحب کالاست اما آنچه در واقعیت اتفاق می‌افتد این نیست و در واقع رانندگان ۵ درصد را می‌پردازند. یعنی این مبلغ از کمیسیونی که از راننده می‌گیرند کم می‌شود؛ حتی هزینه عوارض جابه‌جایی را که برعهده صاحب کالا است نیز از راننده می‌گیرند!»

او تاکید کرد: «باید پشتوانه قانونی برای هزینه بیمه درمانی رانندگان کامیون درست کنند تا همه بتوانند از این بیمه استفاده کنند و بارش نیز تنها بر دوش یک دسته از رانندگان که بارنامه دارند نیفتند.»

رئیس هیئت‌مدیره انجمن رانندگان کامیون فلاورجان معتقد است باید صندوق مخصوص رانندگان کامیون ایجاد شود. او توضیح داد: «پیشنهاد و راهکار ما برای حل این معضل این است که صندوقی به نام رانندگان با عنوان صندوق ذخیره رانندگان کامیون تشکیل شود که این پول وارد این صندوق شود و از این صندوق هزینه بیمه تکمیلی برداشته شود و هم اینکه صرف سایر امور مربوط به رانندگان از جمله نوسازی ناوگان فرسوده شود.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *